ΠΑΣΧΑ – Στα ύψη τα καύσιμα, πιο ακριβά τα αμνοερίφια

Σε διπλό κλοιό ακρίβειας αναμένεται να περάσουν οι περισσότεροι καταναλωτές το φετινό Πάσχα, καθώς συνεχίζεται το ράλι ανόδου στα καύσιμα, τη στιγμή που οι τιμές στα αμνοερίφια δείχνουν ότι θα κινηθούν λίγο ψηλότερα από πέρυσι

 

Σε διπλό κλοιό ακρίβειας θα βρεθούν οι καταναλωτές ενόψει του Πάσχα. Από την μία οι τιμές των καυσίμων που δεν δείχνουν καμία απολύτως διάθεση αποκλιμάκωσης, παρά το γεγονός ότι οι τιμές για το Brent βρίσκονται στα χαμηλά του τελευταίου μήνα, ενώ από την άλλη οι προβλέψεις για το πασχαλινό τραπέζι δεν δείχνουν να είναι αισιόδοξες.

Οι τελευταίες ενδείξεις για την διαμόρφωση των τιμών στα αμνοερίφια δείχνουν ότι θα κινηθούν στα περυσινά επίπεδα ή και λίγο ψηλότερα με ανώτερη τιμή στα συνοικιακά κρεοπωλεία τα 16 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, ενώ στην Βαρβάκειο θα μπορέσει να βρει κάποιος αρνί ακόμη και λίγο κάτω από τα 10 ευρώ.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα αγαθά, το πασχαλινό σοκολατένιο αβγό θα είναι εφέτος απλησίαστο εξαιτίας του άλματος που έχει πραγματοποιήσει η τιμή για το κακάο στις διεθνείς χρηματαγορές.

Τα καύσιμα

Σε ότι αφορά την τιμή της βενζίνης όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Αυτή την στιγμή η τιμή της αμόλυβδης κινείται στα υψηλά των τελευταίων 9 μηνών, παρά το γεγονός ότι οι τιμές στις διεθνείς χρηματαγορές για το πετρέλαιο κινούνται πτωτικά και είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τα υψηλά του Απριλίου.

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε μέσα επίπεδα, με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, έχει σκαρφαλώσει στα 1,984 ευρώ το λίτρο και οι περιοχές που είναι πάνω από τα 2 ευρώ έχουν φτάσει πλέον τις 19 έναντι 14 που ήταν την περασμένη εβδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Θανάσης Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η διαμόρφωση των τιμών δεν σχετίζεται με τους πρατηριούχους αλλά διαμορφώνεται από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

Ο κ. Παπαδόπουλος πιστεύει ότι μέσα στις επόμενες μέρες δεν πρόκειται να υπάρχει αυξομείωση των τιμών στα καύσιμα αλλά δεν βλέπει και αποκλιμάκωση!

Σε κάθε περίπτωση όσοι αποφασίσουν να ταξιδέψουν θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φουλάρουν ρεζερβουάρ καθώς οι τιμές στην αμόλυβδη κινούνται κάπου ανάμεσα στο 1,95 με 1,97 ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας έχουν ξεπεράσει τα 2 ευρώ το λίτρο.

Εκείνο που φαίνεται να διαφοροποιείται είναι η τιμή για το diesel κίνησης, που δεν φαίνεται να ακολουθεί την πορεία της βενζίνης. Έτσι λοιπόν σε σχέση με το τέλος του περασμένου μήνα, η τιμή του diesel είναι αυξημένη κατά 0,5 λεπτά το λίτρο, ενώ για το ίδιο διάστημα η τιμή της βενζίνης έχει σημειώσει άνοδο κατά 4,1 λεπτά το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες τιμές στην βενζίνη θα συναντήσει κανείς στα μέσα του περασμένου Αυγούστου με την μέση τιμή της βενζίνης να τρέχει προς τα 2 ευρώ και την τιμή του diesel κίνησης στα 1,750 ευρώ. Εν συνεχεία από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι τιμές ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Το πασχαλινό τραπέζι

Υπενθυμίζουμε πως η έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, δείχνει διαφορές στις πασχαλινές καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων, με «ψαλίδι» στα ταξίδια και στις διακοπές σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία, αγορές μικρότερων ποσοτήτων σε αρνί και κατσίκι, μικρότερα οικογενειακά τραπέζια, αλλά και χειροποίητα στο σπίτι γλυκά.

Συγκεκριμένα, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά θα ταξιδέψει εκτός αστικών κέντρων για το Πάσχα, τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι μικρότερα με περισσότερες παρασκευές στο σπίτι ενώ παραμένει σταθερή η δαπάνη για αγορές , στα 190 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Αναλυτικότερα, από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι η πλειοψηφία των αγορών του Πάσχα θα γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα. Συγκεκριμένα μόνο το 35% θα κάνει τις αγορές νωρίτερα. Το 4% θα κάνει τις αγορές του το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, το 53% την Μεγάλη εβδομάδα και το 9% τελευταία στιγμή.

Η συνολική δαπάνη για αγορές το Πάσχα αναμένεται να παραμείνει σταθερή με μία τάση μείωσης με βάση τις απαντήσεις των καταναλωτών. Το 40% εκτιμά ότι θα μειώσει τις αγορές του, ενώ το 34% ότι θα τις αυξήσει.

Το 26% θεωρεί ότι θα μείνει αμετάβλητη. Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι η φετινή δαπάνη για το Πάσχα ανά νοικοκυριό θα ανέρχεται σε 190 ευρώ, 120 ευρώ για είδη παντοπωλείου και 70 ευρώ για άλλα είδη, όπως π.χ. δώρα

Ένα στα τέσσερα 4 νοικοκυριά (26%) δηλώνει ότι θα ταξιδέψει το Πάσχα εκτός των αστικών κέντρων σε χωριό ή νησί. Το ποσοστό αυτό την προηγούμενη δεκαετία έφτανε ακόμα και το 53%.

Τα οικογενειακά τραπέζια αυτών των ημερών θα είναι μικρότερα σε σχέση με το παρελθόν. Το 43% δηλώνει ότι θα συμμετέχει σε μεγάλα οικογενειακά τραπέζια άνω των 10 ατόμων. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο σε σχέση με το 40% του 2023, αλλά σαφώς μειωμένο σε σχέση με το 67% του 2019.

Όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι, το σούβλισμα του αρνιού αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι 32% το 2023, όταν το ποσοστό 2019 ήταν στο 67%. Το ψήσιμο στο φούρνο καταγράφεται αυξημένο από 40% σε 46%.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερες ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές. Το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σούπερ μάρκετ. Ένα μειωμένο ποσοστό 9% (έναντι 12% το 2023) δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα στον κλάδο της εστίασης.