ΠΑΣΧΑ – «Μαγνήτης» για τους εκδρομείς ο νομός Ιωαννίνων

Σε πολύ υψηλά επίπεδα, που σε αρκετές περιπτώσεις αγγίζουν το 100% βρίσκονται οι κρατήσεις σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων – Ιδιαίτερη αυξημένη η κίνηση στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ – Επί ποδός η Τροχαία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο

 

Με πληρότητες που αγγίζουν 100% κορυφώνεται σήμερα, Μ. Σάββατο, η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων, με το νομό Ιωαννίνων, να αποτελεί και φέτος το Πάσχα, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

Χαρακτηριστικό της μεγάλης επισκεψιμότητας που αναμένεται και σήμερα Μ. Σάββατο στα Γιάννενα, είναι και το γεγονός πως στις μετακινήσεις τους από τα ΚΤΕΛ Κηφισού και Λιοσίων, τα δρομολόγια για περιοχές της Ηπείρου, ήταν όλα γεμάτα, με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, Σοφοκλή Φάτσιο, να δηλώνει πως η κίνηση και στους δυο σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, και μάλιστα αυξημένη κατά 20%.

Την ίδια στιγμή, αυξημένη είναι η κίνηση τόσο μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, όσο και συνολικά στο Νομό Ιωαννίνων. Και φέτος πολλοί είναι εκείνοι που προτίμησαν τόσο την πρωτεύουσα όσο και τις ορεινές περιοχές για να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα.

Τα ξενοδοχεία  σημειώνουν πληρότητα άνω του 90% ενώ το ίδιο καταγράφεται και στις ορεινές περιοχές του Νομού.

Το μέλος του Δ.Σ. του Νομού Ιωαννίνων της Ένωσης Ξενοδόχων, Στάθης Σιούτης, τόνισε πώς η περιοχή έχει αυξημένη επισκεψιμότητα καθώς τα Γιάννενα προσφέρουν πολλά στους επισκέπτες ενώ την ίδια ώρα μπορεί κάποιος επισκέπτης να μείνει στα Γιάννενα και να επισκεφθεί και τις γύρω περιοχές  όπως το Ζαγόρι και τα Τζουμέρκα.

Οι τιμές έχουν παραμείνει στα ίδια επίπεδα και αυτό δίνει την δυνατότητα σε πολλούς να βρουν δωμάτια και να γνωρίσουν τα Γιάννενα. Τα μηνύματα και για μετά την πασχαλινή περίοδο είναι θετικά υπογράμμισε ο  κ. Σιούτης, καθώς στην πόλη διοργανώνονται ιατρικά συνέδρια αλλά και μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Επί ποδός η Τροχαία

Εν τω μεταξύ, σε ισχύ έως και τις 12 Μαΐου βρίσκονται τα αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων, ενόψει του εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων και Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, αστυνόμος Α΄ Ηλίας Μήτσιος, ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού του αρχηγείου της ελληνικής αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των υπηρεσιών τροχαίας και περιλαμβάνει:

– αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής

– αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων

– αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους-εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων

– ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις, για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης

– αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λπ.)

– κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις

– παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, την ενημέρωση και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς και τους συνεπιβάτες και

– ενημέρωση των πολιτών μέσω των Γραφείων Τύπου, σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η ευρεία πληροφόρηση του κοινού για την ύπαρξη τυχόν κυκλοφοριακών και άλλων προβλημάτων.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση συνεργείων ειδικών τροχονομικών ελέγχων, σε εναλλασσόμενα σημεία του οδικού δικτύου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, καθώς και παραβάσεων που βάσει στατιστικών στοιχείων ευθύνονται για την πρόκληση σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, όπως: οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα, χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, μη χρήση προστατευτικού κράνους – ζώνης ασφαλείας, αντικανονικές προσπεράσεις και υπερβάσεις διπλής διαχωριστικής γραμμής κ.λπ., μη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας, όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ., κατά τη μεταφορά παιδιών με οχήματα, οδήγηση οχημάτων από ανηλίκους και άτομα που δε διαθέτουν άδεια ικανότητας οδήγησης, οδήγηση για επίδειξη ικανότητας, κυκλοφορία οχημάτων, τα οποία δεν έχουν υποβληθεί σε τακτικό ή έκτακτο τεχνικό έλεγχο εντός της καθοριζόμενης προθεσμίας, φθαρμένα ελαστικά και αντικανονική κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ).

Καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των μέτρων, θα βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, τόσο το προσωπικό, όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας, κυρίως των Υπηρεσιών Τροχαίας Αστυνόμευσης.

Συγκεκριμένα, θα διατεθούν περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά οχήματα, με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αστυνόμευση του οδικού δικτύου της χώρας.

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων.

Συμβουλές

Η Ελληνική Αστυνομία, με αφορμή την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπενθυμίζει και πάλι σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι, η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστά στους πολίτες:

Πριν ταξιδέψουν να κάνουν τεχνικό έλεγχο στο όχημά τους και να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και τις καιρικές συνθήκες.

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση και να τηρούν τους κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Να σέβονται τις οδικές σημάνσεις και να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των τροχονόμων.

Να μη χρησιμοποιούν κατά την οδήγηση κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές που αποσπούν την προσοχή τους.

Να μη καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά, εφόσον πρόκειται να οδηγήσουν.

Να προστατεύουν τα παιδιά που επιβαίνουν στο όχημα, κάνοντας χρήση των παιδικών καθισμάτων.

Να «φορούν» απαραίτητα τις ζώνες ασφαλείας, όπως και τα κράνη στις μοτοσυκλέτες.

Να μην υπερεκτιμούν τις οδηγικές τους ικανότητες και τις τεχνικές δυνατότητες των οχημάτων τους.

Να σέβονται και να προστατεύουν τους συνεπιβάτες και τους συνανθρώπους τους που χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο, οδηγώντας το όχημά τους με υπευθυνότητα και περίσκεψη.

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας