ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – Η ημέρα της υπέρτατης θυσίας του Κυρίου

Η πιο θλιβερή ημέρα του χρόνου κατά τη Χριστιανική πίστη και παράδοση, η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα απόλυτου πένθους, ημέρα αργίας και νηστείας. Ημέρα που το Θείο Δράμα κορυφώνεται με την προσμονή της Ανάστασης του Θεανθρώπου.

Μετά τη Σταύρωση τη Μεγ. Πέμπτη, η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης είναι εκείνη που σηματοδοτεί την κορύφωση του Θείου Δράματος με τους πιστούς να προσέρχονται με κατάνυξη για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.

Σε όλες τις Ενορίες της πόλης, αλλά και στα χωριά, μικρά και μεγαλύτερα, με λίγους κατοίκους ή με πολλούς, σε χωριά που η Άνοιξη χαρίζει τις ευωδιές της τούτη την εποχή, η ημέρα του θρήνου αποτελεί ευκαιρία για ενδοσκόπηση και εσωτερική αναζήτηση.

Στις εκκλησίες το πρωί, τελείται η ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και ο Εσπερινός της Αποκαθηλώσεως, οπότε και ο Χριστός αποκαθηλώνεται και τοποθετείται στον Επιτάφιο, που ετοιμάζεται από τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας. Το βράδυ πραγματοποιείται η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, δηλαδή ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου και ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου, (η κηδεία και η ταφή, σαν να λέμε, του Χριστού) και ψάλλονται τα λεγόμενα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου.

Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε όλη την Ελλάδα και παραδοσιακά απαγορεύεται πάσα εργασία και γίνεται άλαδη νηστεία. Είναι η ημέρα που οι σκέψεις ταξιδεύουν μαζί με τις μνήμες κοντά σε εκείνους που έχουν χαθεί, κοντά σε εκείνους που βρίσκονται μακριά από τον τόπο τους, την οικογένειά τους. Οι παιδικές μνήμες ζωντανεύουν καθ’ όλη την περίοδο του Πάσχα, καθώς η γιορτή αυτή είναι στενά συνυφασμένη με την ελληνική παράδοση και την ελληνική κοινωνία αντίστοιχα, παρά τις αλλαγές που συντελούνται με την πάροδο των δεκαετιών.

Στην Κοπάνη του δήμου Δωδώνης, σε ένα μικρό χωριό που όπως και τα περισσότερα ζωντανεύει αυτές τις ημέρες, με πάρα πολλούς απόδημους επισκέπτες να επιστρέφουν στον τόπο τους για να γιορτάσουν το Πάσχα, η Αποκαθήλωση στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου, προσέλκυσε δεκάδες πιστούς, που προσήλθαν με κατάνυξη στη Ναό, για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν. Το τελετουργικό της Αποκαθήλωσης είναι εξαιρετικά συγκινητικό και όπου κι αν αυτό τελείται είτε σε κάποιον από τους μεγάλους Ναούς των Ενοριών της Μητρόπολης στην πόλη είτε σε κάποιο μικρό χωριό, προκαλεί πάντα έντονα συναισθήματα.