Σε ενημέρωση για την εναέρια ρίψη εμβολίων κατά της λύσσας προχωρά η αρμόδια Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου.
Τι κάνετε αν βρείτε ένα εμβόλιο – δόλωμα:
Μην ακουμπάτε το εμβόλιο δόλωμα Αν βρείτε ένα εμβόλιο δόλωμα κατά τη διάρκεια του περιπάτου, της άθλησης, κ.λπ. (στο δρόμο, στο προαύλιο, στο μονοπάτι, στο χώρο άθλησης) τότε πρέπει:
Να ενημερώσετε άμεσα την Τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία προκειμένου να τα διαχειριστεί με ασφάλεια.
Αν χρειαστεί να το απομακρύνετε: Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια. Να πιάσετε το δόλωμα με ένα γάντι ή πλαστική σακούλα και να το μεταφέρετε στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές ή να το μεταφέρετε και να το αφήσετε σε μια λιγότερο πολυσύχναστη περιοχή ώστε να μην έρθει σε επαφή με ανθρώπους.
Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο – δόλωμα:
Πιθανός κίνδυνος έκθεσης στον εξασθενημένο ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια , στόμα).
Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο),θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας.
Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη), έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του:
Ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.