Από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Περιβάλλοντος, ξεκαθάρισε πως είναι ειλημμένη η απόφαση να προχωρήσει η διαδικασία – Η ευθύνη για τη διοίκηση των νέων ΔΕΥΑ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στους δήμους με τις νέες επιχειρήσεις να είναι καθολικοί διάδοχοι των σημερινών
Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση την απόφασή της να υπάρξουν, εντός του 2024, συγχωνεύσεις στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης, σε όλη την Ελλάδα.
Μάλιστα, μετά την ομιλία του υπουργού Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, την Τετάρτη, ξεκαθάρισε πως η απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου, για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ με Νόμο που θα κατατεθεί στη βουλή τις επόμενες εβδομάδες, δεν πρόκειται να αλλάξει.
Άλλωστε, φάνηκε ακόμη, πως το υπουργείο θα προχωρήσει τη διαδικασία, παρά τις δεδομένες αντιδράσεις που ήδη εκδηλώθηκαν και από τους αιρετούς αλλά και από τους εργαζόμενους των ΔΕΥΑ ξεκίνησε ήδη μία προσπάθεια να λειανθούν οι αντιδράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, παρουσίασε τη φιλοσοφία του νόμου για τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ επιμένοντας ότι σκοπός είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών και φθηνότερου νερού στους πολίτες.
Ο κ. Σκυλακάκης προσπάθησε να δώσει την εντύπωση στη διάρκεια της ομιλίας του ότι δεν έχουν «κλειδώσει» οριστικά οι αλλαγές, όμως αυτό που φάνηκε ήταν πως το μόνο που δεν έχει οριστικοποιηθεί είναι ο αριθμός των νέων ΔΕΥΑ, με τον υπουργό να καλεί τους αιρετούς να συναποφασίσουν για τα γεωγραφικά κριτήρια συγχωνεύσεων, ώστε να προκύψει ο οριστικός αριθμός των νέων ΔΕΥΑ.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σκυλακάκης στάθηκε στην οικονομική κατάσταση της πλειονότητας των ΔΕΥΑ της χώρας που από τη μία έχουν 700 εκ. οφειλές για την ηλεκτρική ενέργεια και από την άλλη ισόποσες απαιτήσεις από τους πολίτες για ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς, τους οποίους αδυνατούν να εισπράξουν.
«Επομένως αυτό που θέλουμε είναι αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών, ποιοτικότερο όπου δεν υπάρχει και φθηνότερο νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τρεις άξονες
Η ευθύνη για την διοίκηση των νέων ΔΕΥΑ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στους δήμους με τις νέες επιχειρήσεις να είναι καθολικοί διάδοχοι των σημερινών και την πλειοψηφία των μελών των Δ.Σ. να προέρχεται από τους ΟΤΑ.
Επίσης οι ΟΤΑ θα αποφασίζουν για τον διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης. Το κράτος θα έχει μειοψηφία στο Δ.Σ., διασφαλίζοντας παράλληλα τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων και επιπλέον αντιμετωπίζεται συνολικά με παρέμβαση του κράτους το ενεργειακό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι σημερινές επιχειρήσεις.
Αναφορικά με την τιμολόγηση του νερού ο κ. Σκυλακάκης είπε πως δεν είναι σκοπός της κυβέρνησης και του υπουργείου να παρέμβει σε κάτι που έτσι κι αλλιώς δεν έχει λόγο σήμερα.
«Έχουμε χρέος να πετύχουμε ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν υπό την εποπτεία των ΟΤΑ αλλά και με την απαραίτητη ανεξαρτησία για να είναι αποτελεσματικές απέναντι στον πολίτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στοιχεία των νέων επιχειρήσεων
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Σκυλακάκης, οι καινούργιες επιχειρήσεις που προτείνει η κυβέρνηση να γίνουν θα είναι επιχειρήσεις με την τοπική αυτοδιοίκηση να έχει την πλειοψηφία όπως και την επιλογή του διευθύνοντος συμβούλου.
«Προτείνουμε την εμπλοκή του κράτους ως μειοψηφίας, αφού το κράτος θα βάλει τα χρήματα. Μειοψηφική συμμετοχή με 2 μέλη σε 11μελες συμβούλιο. Προς συζήτηση να προστεθεί και ένα μέλος από την επιστημονική κοινότητα από τοπικά πανεπιστημιακά ιδρύματα με ειδίκευση.
Πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων. και από πλευράς αποδοχών με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και θα προσθέσουμε και την δυνατότητα της αμοιβής με βιάση τους στόχους(μπόνους). Μπορεί να δώσει στους εργαζομένους ως και 15% αύξηση του μισθού. Δίνουμε το δικαίωμα στον εργαζόμενο να συνεχίσει να εργάζεται εκει όπου ήδη κάνει.
Οριστική διευθέτηση του ενεργειακού κόστος πανελλαδικά. Με την διάθεση αυτού που λέμε ηλεκτρικού χώρου, σε μεγάλες ενεργειακές κοινότητες που θα έχουν μέσα τις ΔΕΥΑ, τους Δήμους, τις Περιφέρειες και τα φτωχότερα νοικοκυρά. Αυτές οι κοινότητες θα έχουν χώρο και πρόσβαση σε φτηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό που ονομάζουμε πρόγραμμα Απόλλων και θα το συζητήσουμε διεξοδικά με την Αυτοδιοίκηση.
Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η λογική είναι να μοιραστούμε το βάρος αυτό, με το κράτος να παίρνει το μεγαλύτερο βάρος. Είναι ένα κονδύλι που εξασφάλισα στο υπουργείο για το 2024. Το κονδύλι αυτό θα το αποπληρώσει το κράτος και οι δημοι θα το αποπληρώσουν στα επόμενα 30 χρόνια. Η βασική αρχή της μεταρρύθμισης ότι οι νέες δημοτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ξεκινούν από λευκό χαρτί από πλευράς οφειλών.
Η γεωγραφική συζήτηση είναι ένα ακόμη καυτό θέμα που πρέπει να συζητήσουμε. Αυτή την λύση θα την συζητήσουμε διεξοδικά. Το γεωγραφικό κομμάτι έχει ιδιαιτερότητες. έχει νησιά, ορεινές περιοχές κτλ.
Στο κομμάτι της τιμολόγησης δεν σκοπεύουμε να παρέμβουμε σε τίποτα που να μην ισχύει σήμερα. Υπάρχουν περιοχές για παράδειγμα που δεν πληρώνουν πολύ ρεύμα διότι το νερό προέρχεται από πηγές. Δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Είμαστε ανοικτοί να ακούσαμε κάθε πρόταση της Αυτοδιοίκησης.
Πρέπει να διασφαλίσουμε πως όσοι δεν ανήκουν στα ευάλωτα νοικοκυριά θα πληρώνουν τους λογαριασμούς τους επίσης. Οι νέες επιχειρήσεις θα είναι δημοτικές, άρα κομμάτι του κράτους. Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού. Το αντικείμενο της μεταρρύθμισης που προτείνεται δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο. Είμαι εδώ για να κουβεντιάσουμε το θέμα», κατέληξε ο υπουργός.
Οι αιρετοί
Ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων Γιώργος Παπαναστασίου είπε: «Θα έρθουμε ως ΚΕΔΕ με ένα ολιστικό σχέδιο διαχείρισης του νερού. Δεν νομίζω πως πρέπει να μιλάμε μόνο για τις ΔΕΥΑ. Αφορά και το νερό της άρδευσης που χάνεται. Αν θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση πρέπει να ζυμωθεί μέσα από τα όργανα και πάντα με την σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ. Θέλουμε αυτός ο διάλογος να ανοίξει με προτάσεις, με διαβούλευση και συναίνεση».
Ακολούθησαν παρεμβάσεις από μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρο της Ένωσης των ΔΕΥΑ, Γ. Μαρινάκη να τονίζει πως μέχρι στιγμής οι δήμοι δεν έχουν στα χέρια τους ένα συγκεκριμένο κείμενο από την κυβέρνηση για να τοποθετηθούν.
Ζητήθηκε δε από τον υπουργό να μην υπάρξει κανείς αιφνιδιασμός, αλλά οι τελικές αποφάσεις να προκύψουν μέσα από διάλογο και συνεννόηση με τους δήμους.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας