Σε ετοιμότητα ενόψει νέων κινητοποιήσεων βρίσκονται οι άνθρωποι της παραγωγής σε όλη την Ελλάδα και φυσικά και στην Ήπειρο, με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους πτηνοτρόφους της περιοχής να ετοιμάζονται να… κατέβουν και πάλι στους δρόμους, καθώς βλέπουν το κόστος παραγωγής να ανεβαίνει και να τους «πνίγει», αφήνοντάς τους μικρά περιθώρια επιβίωσης.
Οι εκπρόσωποί των αγροτών, κτηνοτροφών και πτηνοτρόφων, συνεδρίασαν την Τρίτη το μεσημέρι, στο παλαιό Δημαρχείο στην Ελεούσα, ενώ είχε προηγηθεί η σύσκεψη στη Γέφυρα Καλογήρου Φιλιππιάδας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από συλλόγους και φορείς του πρωτογενούς τομέα της περιφέρειας.
Τα προβλήματα άλλωστε δεν έχουν γεωγραφικό πρόσημο καθώς όλοι αντιμετωπίζουν την ίδια δυσχερή κατάσταση και βλέπουν το κράτος να μην κάνει απολύτως τίποτα!
Στόχος, όπως εξήγησαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Τζάλλας και Μπούκας αντιπροσωπεύοντας και τους άλλους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, είναι οι κινητοποιήσεις να λάβουν πανελλαδικό χαρακτήρα, ανάλογες με τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Γερμανία όπου χιλιάδες τρακτέρ βρέθηκαν στην καρδιά του Βερολίνου προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις για το αυξημένο κόστος στα καύσιμα.
Ήδη οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν αποφασίσει να βγουν με τρακτέρ στην Εθνική Οδό, με ανοικτό ενδεχόμενο να στήσουν πανθεσσαλικό μπλόκο.
«Επιτέλους πρέπει να πάψουμε να είμαστε θεατές , διότι ο αφανισμός του κλάδου μας είναι προ των πυλών», ανέφερε ο κ. Μπούκας εξηγώντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να έχει το ρόλο του «θεατή» ενώ οι ίδιοι «βουλιάζουν» στα έξοδα και οδηγούνται σε κλείσιμο.
Τα αιτήματα των αγροτών είναι:
– Μέτρα για την μείωση του κόστους παραγωγής, όπως αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά ανά Kwh. Παράλληλα κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας.
– Κατώτατες εγγυημένες τιμές οι οποίες θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν παράλληλα εισόδημα επιβίωσης στους αγρότες προκειμένου να συνεχίζουν να παράγουν.
– Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών με ταυτόχρονη μείωση των χορηγούμενων αποζημιώσεων ενώ παράλληλα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής.
– Άμεση καταβολή των παρακρατηθέντων ποσών από τις ενισχύσεις σε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους.