ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ – Σκληραίνουν τη στάση τους οι κτηνίατροι

Νέα απεργία στις 21 Φεβρουαρίου και αποχή από τη λήψη και αποστολή DNA αποφάσισε ο Πανελλήνιος Σύλλογος

 

Σκληραίνει τη στάση του ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος απέναντι στο Νόμο για τα ζώα συντροφιάς που θέτει σε πρώτο πλάνο τις ευθύνες των κτηνιάτρων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι πέραν των αντιεπιστημονικών όπως τις χαρακτηρίζουν, υποχρεώσεων που τους ανατίθενται, βρίσκονται αντιμέτωποι και με πρόστιμα.

Η Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου στη Γενική της Συνέλευση αφού συζήτησε επί του νέου Νόμου και των προβλέψεών του, με τις οποίες είναι κάθετα αντίθετη, προτρέπει τους κτηνιάτρους να αντιδράσουν επίσης και να αντισταθούν στον εμπαιγμό του επαγγέλματός τους και των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, συνεχίζοντας να ασκούν το επάγγελμά τους με μόνο κριτήριο την επιστημονική τους κρίση, απέχοντας από την υλοποίηση όλων των αντιεπιστημονικών διατάξεων.

«Όσον αφορά στις στειρώσεις των ζώων συντροφιάς, προτρέπουμε τα μέλη μας να πράττουν κατά περίπτωση και σύμφωνα με την επιστημονική τους κρίση και  να απέχουν από τη λήψη και αποστολή δειγμάτων DNA, μέχρις ότου το αρμόδιο Υπουργείο αποφασίσει να συζητήσει με τον καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό φορέα, τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τα συνολικά ζητήματα και προβλήματα που προκύπτουν με την εφαρμογή του νέου νόμου. Μέχρι τότε να συμπληρώνονται στο Ε.Μ.Ζ.Σ αποκλειστικά  η ηλεκτρονική ταυτοποίηση και τα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης (καταγραφή θετικού τεστ λεϊσμανίασης, καταγραφή εμβολίου λύσσας, ζωοανθρωπονόσων)», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση της Γ.Σ.

Επίσης, ο Κτηνιατρικός Σύλλογος προκηρύσσει νέα απεργιακή κινητοποίηση για τις 21 Φεβρουαρίου και παράσταση στο υπ. Εσωτερικών, ζητώντας συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό.

Η Γ.Σ του Συλλόγου αφού επαναλαμβάνει πως ο Νόμος για τα ζώα συντροφιάς είναι συνολικά σε λάθος κατεύθυνση, επισημαίνει και τα εξής:

• Δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και μπορεί σαν πρακτική να είναι έως και επικίνδυνη για κάποιον αριθμό ζώων και να προκαλέσει την υποβάθμιση της ευζωίας τους.

• Η γκρίζα ζώνη που προκύπτει με την περίθαλψη των μη σημασμένων ζώων από κτηνιάτρους είναι απαράδεκτη τόσο για την υγεία και ευζωία των ζώων όσο και για τις συνθήκες εργασίας στα κτηνιατρεία με τον «μπαμπούλα» της ερμηνείας του νόμου κατά το δοκούν και της επιβολής προστίμων.

• Ο κατακερματισμός της εποπτείας ζητημάτων που σχετίζονται με ζωοανθρωπονόσους και ο αποκλεισμός των συναδέλφων του δημοσίου τομέα από αυτήν είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και θα οδηγήσει πολλούς ιδιώτες συναδέλφους να επωμίζονται ευθύνες και αρμοδιότητες  που δεν τους αντιστοιχούν και θα έπρεπε να ανήκουν αυστηρά στις  Διευθύνσεις Κτηνιατρικής.

• Η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς.

• Το νέο μητρώο ζώων συντροφιάς με το ηλεκτρονικό βιβλιάριο, όπως προτείνεται να εφαρμοστεί, προσθέτει ανούσια γραφειοκρατία και ξοδεύει τον χρόνο εξέτασης, καθιστώντας τον κτηνίατρο γραμματέα του κράτους.