Παραμένουμε στις συστάσεις για την αιθαλομίχλη

Υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στο λεκανοπέδιο μέχρι και το Σάββατο

 

 

Ένα ακόμη τριήμερο με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων ήταν αυτό που κατέγραψε ο σταθμός ατμοσφαιρικής ρύπανσης των Ιωαννίνων από τις 4 έως τις 6 Φεβρουαρίου, με μέση ημερήσια τιμή τα 94,88 και 62 μg/m3 αντίστοιχα,  με ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις τις βραδινές ώρες.

Η ίδια εικόνα ίσως και ακόμη χειρότερη αναμένεται να επικρατήσει στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων μέχρι και το Σάββατο και έτσι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου με ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει τις γνωστές συστάσεις προς τους πολίτες ώστε να αποφεύγουν την έκθεσή τους σε αυτές τις επικίνδυνες για την υγεία τους, συνθήκες.

Αναλυτικά:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Γ. Λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης:

1. Συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

2. Συστήνεται ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18οC σε περιπτώσεις ύπαρξης κεντρικού συστήματος θέρμανσης για επίτευξη αποδεκτού επιπέδου θερμικής άνεσης χωρίς υπερκατανάλωση ενέργειας.

3. Απαγορεύεται  οποιασδήποτε καύση σε ανοικτούς χώρους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας παρακολουθούν τις μετρήσεις του σταθμού ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή του δήμου Ιωαννιτών και εφόσον απαιτηθεί θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού από την Περιφέρεια Ηπείρου.