ΗΠΕΙΡΟΣ – Οι αιρετοί μετρούν αντίστροφα για τις εκλογές στην ΠΕΔ

Αύριο, Τετάρτη η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων με τις διεργασίες μεταξύ των αιρετών να έχουν πάρει «φωτιά»

 

 

 

Αντίστροφα μετρούν οι αιρετοί της Ηπείρου ενόψει της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου.

Η σχετική διαδικασία θα λάβει χώρα αύριο Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στις 5:00 το απόγευμα, στην αίθουσα «Δημητρίου Χατζή» στα Παλιά Σφαγεία, όπου θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.

Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η εκλογή του 21μελούς Διοικητικού Συμβουλίου και η εκλογή εκπροσώπων της ΠΕΔ στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος. Τέλος, προβλέπεται να γίνει και η εκλογή τριμελούς Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ.

Ήδη εδώ και αρκετές ημέρες έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες μεταξύ των δημάρχων για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., με την πλευρά τις κεντροδεξιάς να ξεκαθαρίζει το τοπίο τις επόμενες ώρες. Αυτό που ουσιαστικά απομένει να ξεκαθαρίσει στον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο είναι αν του ψηφοδελτίου θα ηγηθεί ο Δήμαρχος Άρτας, Χριστόφορος Σιαφάκας ή αν τελικά επικεφαλής θα είναι ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μιχάλης Πλιάκος.

Ακόμη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον το αν θα υπάρξει και τρίτο ψηφοδέλτιο με επικεφαλής πιθανά τον απερχόμενο πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστο Ντακαλέτση, ενώ την ψήφο χωρίς «αγκυλώσεις» προκρίνουν παρατάξεις με διαφορετικές αυτοδιοικητικές αναφορές, όπως η παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» στον Δήμο Ιωαννιτών.

Την ίδια στιγμή, επικεφαλής της άλλης παράταξης από τον χώρο της κεντροαριστεράς που θα διεκδικήσει την προεδρία της ΠΕΔ, φαίνεται πως θα είναι ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας με την παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία».

Η συγκεκριμένη παράταξη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρχικά επισημαίνει πως «οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση την επόμενη πενταετία είναι μεγάλες. Τα προβλήματα που θα κληθεί να επιλύσει είναι πολλά. Αλλά και οι προοπτικές συμβολής των Ο.Τ.Α. στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας είναι σημαντικές».

Και στη συνέχεια επισημαίνει: «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται, οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης καλούνται να επιλέξουν τα διοικητικά συμβούλια των συλλογικών τους οργάνων, δηλαδή των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Συλλογικά όργανα που θα αποτελέσουν τον ενιαίο εκφραστή των προτάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Συλλογικά όργανα που θα πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο του θεματοφύλακα της αυτοτέλειας της δράσης των Ο.Τ.Α., απέναντι σε κάθε παρέμβαση που την υπονομεύει, από όπου και αν προέρχεται.

Είναι περιττό να επιχειρηματολογήσουμε περισσότερο για τη σημασία των εκλογών στις ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ Ταυτόχρονα όμως είναι απολύτως αναγκαίο να τονίσουμε ότι η ενεργός συμμετοχή όλων των αιρετών στις εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των οργάνων αυτών, είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε».

Σύμφωνα με την παράταξη «είναι μια παράταξη που αποτελείται από αιρετούς, οι οποίοι εκλέχθηκαν στα αξιώματά τους στις πρόσφατες εκλογές του περασμένου Οκτώβρη, χωρίς κομματικές ή άλλου είδους στηρίξεις και εξαρτήσεις. Είναι μια παράταξη στην οποία πρυτανεύει η ομαδική προσπάθεια, που συγκροτείται μέσα από συλλογικές διαδικασίες, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των ιδρυτικών μελών της, χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς να ορίζεται εκ των προτέρων ο επικεφαλής ή ο υποψήφιος πρόεδρος. Με την ίδια ανεξάρτητη, ακομμάτιστη και καθαρά αυτοδιοικητική λογική θα κινηθούμε στις εκλογές της Τετάρτης 14 Φεβρουαρίου 2024. Με την ίδια συνεργατική και συναινετική νοοτροπία θα κινηθούμε αν οι συνάδελφοι μας εμπιστευτούν τη διοίκηση της ΠΕΔ Ηπείρου. Με διάλογο, διαβούλευση, συνέργειες τόσο στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ., όσο και στις επαφές μας με άλλους φορείς σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο. Χωρίς αποκλεισμούς, κομματικές προτιμήσεις ή προσωπικές εύνοιες.

Η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που συναντιόμαστε όλοι μας καθημερινά. Η Ήπειρος είναι η κοινή μας πατρίδα. Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν τον ενοποιητικό παράγοντα, αλλά και την κινητήρια δύναμη της προσπάθειάς μας».

Όπως σημειώνεται τέλος, το ψηφοδέλτιο για Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου αποτελείται από έξι δημάρχους: Θωμάς Μπέγκας, Κώστας Καψάλης, Παναγιώτης Νταής, Νίκος Ζαχαριάς, Νίκος Βαΐτσης και Βασίλης Τσίγκος και 10 δημοτικούς συμβούλους: Γιώργος Παπαδιώτης, Στέφανος Σίντος και Βαγγέλης Πρέντζας από το δήμο Ιωαννιτών, Σπύρος Πάικας από το δήμο Ζίτσας, Σωτήρης Χριστούλης από το δήμο Αρταίων, Γιώργος Νίτσας από το δήμο Πρέβεζας, Γιάννης Καραγιάννης από το δήμου Σουλίου, Δημήτρης Κουτσογιάννης από το δήμο Β. Τζουμέρκων, Παναγιώτης Τακλάκογλου από το δήμο Ηγουμενίτσας και Ελευθερία Κοσσυβάκη από το δήμο Γ. Καραϊσκάκη.

Οι υποψήφιοι του συνδυασμού για την ΚΕΔΕ είναι οι Ελευθέριος Μεντής, Σπύρος Κόκκαλης, Πέτρος Παλάσχας και Γεωργία Γιώτη.