Σε ειδική τελετή της Ευρ. Επιτροπής αποδόθηκαν οι τίτλοι πιστοποίησης σε 30 πόλεις που συμμετέχουν στο φιλόδοξο και καινοτόμο εγχείρημα, μεταξύ των οποίων και η πόλη των Ιωαννίνων – Το σήμα αποστολής αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030
Το σήμα αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απονεμήθηκε σε 23 πόλεις, μεταξύ των οποίων τα Ιωάννινα και άλλες τρεις ελληνικές πόλεις, που ανήκουν στην αποστολή της Ε.Ε. για κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις.
Ουσιαστικά, το σήμα αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήδη έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι πρώτες δέκα πόλεις έλαβαν το σήμα τον Οκτώβριο του 2023, αναφέρει ανακοίνωση της Κομισιόν.
Οι 23 πόλεις που έλαβαν το σήμα είναι οι εξής: Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη (Ελλάδα), Χαϊδελβέργη (Γερμανία), Leuven (Βέλγιο), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Φινλανδία), Βαρκελώνη, Σεβίλλη (Ισπανία), Pecs (Ουγγαρία), Malmö (Σουηδία), Guimaraes, Λισαβόνα (Πορτογαλία), Φλωρεντία, Πάρμα (Ιταλία), Μασσαλία, Λυών (Γαλλία), Λεμεσός (Κύπρος) και η Σμύρνη (Τουρκία).
Το σήμα αποστολής της Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό ορόσημο στο έργο των πόλεων. Αναγνωρίζει την επιτυχή ανάπτυξη των συμβάσεων πόλης για το κλίμα, οι οποίες περιγράφουν το συνολικό όραμα των πόλεων για κλιματική ουδετερότητα και περιλαμβάνουν σχέδιο δράσης, καθώς και επενδυτική στρατηγική. Οι πόλεις δημιουργούν από κοινού τις συμβάσεις πόλης για το κλίμα με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τομέα και των πολιτών.
Πιο αναλυτικά, στις Βρυξέλλες βρέθηκε στις 20 και 21 Μαρτίου ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με αφορμή ειδική τελετή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του Κλιματικού Συμφώνου των Ιωαννίνων, ενώ αποδόθηκαν και οι τίτλοι πιστοποίησης σε 30 πόλεις που συμμετέχουν στο φιλόδοξο και καινοτόμο αυτό εγχείρημα.
Ο κ. Μπέγκας, πέραν της συμμετοχής του στην εκδήλωση, είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες καθώς και τεχνοκράτες, παρουσία του Patrick Child, Διευθυντή της αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις, ενώ παραχώρησε συνέντευξη σε διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο όπου ανέλυσε το σχέδιο δράσης των Ιωαννίνων.
Στη διάρκεια των συναντήσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους τόσο ο δήμαρχος Ιωαννίνων, όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των πόλεων που συμμετέχουν στην αποστολή εξέφρασαν την αγωνία τους για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης του εγχειρήματος, τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους, προκειμένου να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό των δράσεων που έχουν εκπονήσει.
Η απονομή
Το σήμα Αποστολής της ΕΕ απονεμήθηκε από την Ιλιάνα Ιβάνοβα, Επίτροπο Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, παρουσία δημάρχων και εκπροσώπων των πόλεων, σε τελετή στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Έρευνας και Καινοτομίας, του μεγαλύτερου φόρουμ για το μέλλον της επιστήμης και της καινοτομίας στην Ευρώπη και τη συλλογική εύρεση λύσεων μαζί με τους πολίτες και τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Η Επίτροπος κ. Ιβάνοβα δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ και τις 23 πόλεις για την επιτυχία τους! Το Σήμα αποτελεί αναγνώριση της σκληρής δουλειάς σας και της δέσμευσής σας να καταστήσετε τις πόλεις σας κλιματικά ουδέτερες και να βελτιώσετε τους τόπους όπου ζούμε. Ανυπομονώ να δω τα έργα που αναπτύσσετε στην πορεία σας για μια πιο ανταγωνιστική, πιο πράσινη και πιο δίκαιη Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε σε αυτό το ταξίδι».
Ο δήμαρχος Ιωαννίνων
Μετά τη λήξη της εκδήλωσης ο δήμαρχος Ιωαννίνων δήλωσε αρχικά πως τα Ιωάννινα, όπως και οι υπόλοιπες πόλεις που εκπροσωπούνται, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 377 ευρωπαϊκές πόλεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030».
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Για την πόλη των Ιωαννίνων, η ένταξή μας σε αυτό το δίκτυο είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αντισταθμίσουμε όσα μας στέρησε η οικονομική κρίση της χώρας και συνεχίζουν να μας στερούν φαινόμενα όπως η πανδημία του Covid-19 και η κλιματική αλλαγή. Δηλαδή, επενδύσεις, αναπτυξιακή δυναμική, ποιοτικό δημόσιο χώρο και δημόσια υγεία. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια ζωντανή και ανθεκτική πόλη αξιοποιώντας κρίσιμα συγκριτικά πλεονεκτήματα, λειτουργώντας ως ένα οικοσυστήματα καινοτομίας για να εμπνεύσουμε ένα νέο αστικό σχεδιασμό με λύσεις εμπνευσμένες από τη φύση, κινητοποιώντας ομάδες κατοίκων σχεδιάζοντας «από-κάτω-προς-τα-πάνω» με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο».
Και καταλήγοντας ο κ. Μπέγκας ανέφερε: «Η θετική αξιολόγηση του Κλιματικού Συμφώνου των Ιωαννίνων και η απόδοση του τίτλου πιστοποίησης αποτελούν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Το στοίχημα για εμάς είναι να περάσουμε στη φάση της υλοποίησης ώστε να δούμε απτά αποτελέσματα. Η σημερινή εκδήλωση μας γεμίζει περηφάνια αλλά ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει και το πόση δουλειά έχουμε μπροστά μας, αφού οι στόχοι μας είναι υψηλοί για ένα καλύτερο μέλλον για τα Γιάννενα στη βάση της βιωσιμότητας, της ανθεκτικότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού».
Τα επόμενα βήματα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνεχίσει να στηρίζει τις πόλεις στο έργο τους για τη μετατροπή των φιλόδοξων σχεδίων τους σε σειρά έργων.
Αυτό περιλαμβάνει νέα στήριξη μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Σήμερα, η Επιτροπή και η ΕΤΕπ ανακοίνωσαν συμφωνία για τη συμπλήρωση των υπηρεσιών χρηματοοικονομικών συμβουλών που παρέχονται από την ΕΤΕπ ειδικά για τις πόλεις που συμμετέχουν στην αποστολή, ιδίως εκείνες στις οποίες έχει απονεμηθεί το σήμα αποστολής.
Οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής τοπικής ενεργειακής βοήθειας και της κοινής βοήθειας για τη στήριξη έργων στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, συμπληρώνονται κατά περίπου 19 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι προσβάσιμα για τις πόλεις των αποστολών μέσω ενός κεντρικού σημείου επαφής στην ΕΤΕπ. Η συμφωνία αυτή θα εφαρμοστεί στην επικείμενη τροποποίηση του προγράμματος εργασίας του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για το 2024.
Αργότερα εντός του τρέχοντος έτους, η Επιτροπή θα εγκαινιάσει έναν «Κόμβο της Αποστολής Πόλεων». Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει τις πόλεις που έχουν λάβει το σήμα αποστολής να προετοιμάσουν έργα για επενδύσεις, θα τους προσφέρει ουδέτερες συμβουλές σχετικά με τις βέλτιστες χρηματοδοτικές λύσεις σε στενή συνεργασία με τις υφιστάμενες συμβουλευτικές υπηρεσίες και θα τις φέρει σε επαφή με επενδυτές. Ο Κόμβος Πρωτευούσης θα πρέπει επίσης να μετουσιώσει τις επενδυτικές στρατηγικές των πόλεων σε μια συγκεκριμένη σειρά αναγκών για προϊόντα και υπηρεσίες ανά τομέα, προκειμένου η βιομηχανία να αξιολογήσει καλύτερα τη ζήτηση και οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στην ΕΕ να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Η Μ. Κεφάλα
Τέλος, με αφορμή την απονομή στα Ιωάννινα του σήματος που αναγνωρίζει τα σχέδια των πόλεων για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας ήδη έως το 2030 και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του στόχου, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, αναφέρει σε ανάρτησή της στο Facebook:
«Τα Ιωάννινα περνούν στις ευρωπαϊκές πόλεις-πιλότους απ’ όπου θα ξεκινήσουν τα έργα υλοποίησης, ώστε τα επόμενα χρόνια να μετεξελιχθεί σε πόλη πιο φιλική, πιο προσβάσιμη, πιο έξυπνη, με ενεργειακά αναβαθμισμένες υποδομές, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση, στο πράσινο στο δημόσιο χώρο, με στόχο την ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 23 πόλεις από τις 100 του προγράμματος για τις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030, έλαβαν πιστοποίηση στις Βρυξέλλες. Από την Ελλάδα έλαβαν το “Mission Label” τα Ιωάννινα, η Καλαμάτα, η Κοζάνη, και η Θεσσαλονίκη».