Η αφρικανική σκόνη που μεταφέρεται με τον αέρα δημιούργησε προβλήματα σε όλους και πολύ περισσότερο σε εκείνους που έχουν αναπνευστικά χρόνια νοσήματα.
Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Πνευμονολόγων Ιωαννίνων, Μαρία Μανιάτη επικεντρώθηκε στην ανακοίνωση της Πνευμονολογικής καλώντας όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ενώ εκείνοι που έχουν σοβαρά προβλήματα καλό είναι όταν κυκλοφορούν να φορούν μάσκες που φιλτράρουν σημαντικά τον αέρα που εισπνέουμε.
Όπως εξήγησε η κα Μανιάτη η «αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μείγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα».
Η κα Μανιάτη εξηγεί ότι τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και η εξωτερική άθληση, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.
Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν με εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας τότε θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.
Ισχυρή σύσταση κάνουν οι πνευμονολόγοι για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας.