ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» – Ακόμη 2 δις ευρώ και διεύρυνση σε ζευγάρια 40-50 ετών

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη διεύρυνση του προγράμματος και σε ζευγάρια 40 έως 50 ετών για αγορά πρώτης κατοικίας με χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο – Με αφορμή τις εξαγγελίες ο Σύλλογος Μεσιτών Ιωαννίνων κατέθεσε πρόταση για ανεύρεση οικοπεδικών εκτάσεων προκειμένου να υλοποιηθεί πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής

 

Στην πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» που θα χρηματοδοτηθεί με πόρους, ύψους 2 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής.

Όπως είπε, αυτή τη φορά το πρόγραμμα στέγασης θα είναι διευρυμένο και ως προς τα ηλικιακά κριτήρια – και θα καλύπτει και ζευγάρια 40 – 50 ετών.  Τόνισε επίσης ότι προς ώρας η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η κυβέρνηση έχει πρόθεση να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι Μου» με πολύ μεγαλύτερους πόρους, ύψους δυο δισεκατομμυρίων ευρώ. Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να ολοκληρώσουμε μια διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Θέλουμε να διευρύνουμε την περίμετρο, να πάμε σε ζευγάρια από 40 έως 50 έτη που είχαν αποκλειστεί από το προηγούμενο πρόγραμμα», ανέφερε σχετικά.

«Δεν είμαι έτοιμος να εξαγγείλω κάτι οριστικό γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, είμαι όμως συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε το στόχο μας και θα μπορέσουμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα με πολύ περισσότερους οφελούμενους», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», αφορά στην επιδότηση στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία, ώστε το ζευγάρι να αποκτά την δική του στέγη πληρώνοντας λιγότερα από όσα θα έδινε ως ενοίκιο.

Όσοι επιλεγούν θα μπορούν να αποκτήσουν κατοικία με μηνιαία δόση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στα στεγαστικά δάνεια της αγοράς, καθώς το 75% του κεφαλαίου χορηγείται άτοκα από τη ΔΥΠΑ, ενώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (και όσους αποκτήσουν αυτή την ιδιότητα) το δάνειο είναι άτοκο στο σύνολό του.

Για την ένταξη στο πρόγραμμα θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ώστε να στηριχθούν όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Σήμερα, για ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» θα πρέπει να έχει ατομικό εισόδημα από 10.000 έως 16.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ, ενώ για τις μονογονεϊκές οικογένειες το εισόδημα πρέπει να αγγίζει τις 27.000 ευρώ.

Παράλληλα, προβλέπεται προσαύξηση των ορίων κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

Ο Σύλλογος Μεσιτών Ιωαννίνων

Εν τω μεταξύ, με αφορμή και τις νέες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, ο Σύλλογος Μεσιτών, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο την πρότασή του για την ανεύρεση  οικοπεδικών εκτάσεων προκειμένου να υλοποιηθεί και στα Ιωάννινα πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής.

Σύμφωνα με την πρόταση του Συλλόγου Μεσιτών είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν τα κατάλληλα οικόπεδα ώστε η περιοχή να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής και να αναγερθούν κατοικίες που θα καλύψουν την ζήτηση η οποία είναι συνεχώς αυξανόμενη.

Ακόμη, οι μεσίτες των Ιωαννίνων, υπενθυμίζουν πως τον περασμένο Φεβρουάριο σε συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα είχαν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θ. Μπάσιος, σε δηλώσεις του στο Ioannina TV, τονίζει πως στη συνάντηση με την κα Κεφάλα, ο Σύλλογος, είχε παραθέσει τις βελτιωτικές προτάσεις για το πρόγραμμα που αφορούσαν σε: Διεύρυνση των ηλικιακών περιορισμών, πέραν των 39 ετών, δυνατότητα αγοράς και νεότερων ακινήτων και όχι περιορισμός 15ετίας, αύξηση ποσού δανείου από το όριο των 150.000 που υφίσταται τώρα, δυνατότητα ακόμη και ανέγερσης ακινήτου.

«Από αυτές ακούσαμε ότι το πρόγραμμα θα καλύπτει πλέον τις ηλικίες 40-50 ετών. Προτρέπουμε τα κυβερνητικά κλιμάκια να δούνε και τα υπόλοιπα επιθυμητά αιτήματα που παραθέσαμε ώστε να μην προκαλέσουμε για μια ακόμη μια φορά έλλειψη ακινήτων στην αγορά και κατ’ επέκταση περαιτέρω αύξηση στις τιμές τους».

Ο κ. Μπάσιος κάλεσε στα πλαίσια του προγράμματος της Κοινωνικής Αντιπαροχής που σύντομα θα τρέξει, να βρεθεί και στα Γιάννενα κατάλληλο οικόπεδο να ενσωματωθεί στο πρόγραμμα ώστε να αναγερθούν κατοικίες που θα καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Τέλος, αναφορικά με το πρόγραμμα της Κοινωνικής Αντιπαροχής που θα τρέξει από επιλεγμένα οικόπεδα σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ θα παραχωρηθούν προς ιδιώτες χωρίς το Δημόσιο να χάνει την κυριότητα της γης. Από τα σπίτια που θα χτιστούν από τις τεχνικές εταιρείες τα μισά θα διατεθούν για εμπορική αξιοποίηση και τα υπόλοιπα θα δοθούν με χαμηλό ενοίκιο για κοινωνική στέγαση.

«Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δοθούν ενισχυμένες επιδοτήσεις για μετάβαση σε αντλίες θερμότητας σε περιοχές της Ελλάδας με επιβαρημένα επίπεδα αιθαλομίχλης. Δυστυχώς τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε τοπικό επίπεδο δεν βλέπουμε σχετικές ενέργειες για το σοβαρό αυτό θέμα και ακόμη έναν χειμώνα τα Γιάννενα θα πνιγούν από την αιθαλομίχλη» κατέληξε.

 

Βασίλης Λούπας