ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΔΟΥΚΟΥ – Μονόδρομος η στήριξη των καταναλωτών

Σε δυο μείζονα ζητήματα που αφορούν χιλιάδες πολίτες, αναφέρθηκε από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Πιο αναλυτικά η κα Σδούκου αναφέρθηκε αρχικά στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αναφορικά με τη μείωση των τιμολογίων ενέργειας.

Ερωτηθείσα πως μπορεί μια κρίση ενεργειακή ή ένα άλλο πρόβλημα σε γειτονική ή άλλη χώρα να εκτοξεύει τα τιμολόγια ενέργειας στη χώρα μας, επιχείρημα που παρουσίασε κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε με φορείς, η κα Σδούκου εξήγησε ότι υπάρχει σύνδεση στα ενεργειακά ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα είναι να στηριχτούν τα νοικοκυριά ειδικά εξαιτίας της μεγάλης κατανάλωσης που γίνεται όλες αυτές τις μέρες του καύσωνα.

Όπως είπε η επιδότηση θα χρηματοδοτηθεί μέσω μιας έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη που έχουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο.

Τα τρία μέτρα που αποφασίστηκαν είναι:

– Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Σημειώνεται πως το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί. Να σημειωθεί ότι η έκτακτη ειδική εισφορά θα επιβληθεί ανά θερμική μεγαβατώρα στις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο.

– Προβλέπεται επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος όλων όσων διαθέτουν κυμαινόμενα τιμολόγια, οριζόντια και χωρίς περιοριστικά κριτήρια. Με την επιδότηση των λογαριασμών, το κόστος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τους προηγούμενους μήνες, δηλαδή δεν θα περάσει στην κατανάλωση η αύξηση της χονδρεμπορικής αγοράς του Ιουλίου.

– H ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αγορά ενέργειας. Υπερ των καταναλωτών, θα ενεργοποιηθεί μηχανισμός στρέβλωσης.

«Θα δούμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές. Θα παρακολουθούμε όλους τους επόμενους μήνες», απάντησε μεταξύ άλλων ενώ ειδικά για την ενίσχυση των αγροτών υπενθύμισε ότι είναι σημαντικό και συμφέρον να ενταχτούν στο ΓΑΙΑ καθώς τους εξασφαλίζει για δύο χρόνια για όλη τους την ενέργεια τιμές προ κρίσης το χρονικό περιθώριο είναι έως τον Οκτώβριο.

Για τους «λογαριασμούς»

στους επαγγελματίες

Ακόμη, η κα Σδούκου μίλησε και για το θέμα που ανέκυψε πρόσφατα με τα «ραβασάκια» που στάλθηκαν από τη ΔΕΗ να επιστρέψουν μέρος των επιδοτήσεων που δόθηκαν για το ακριβό ρεύμα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, η υφυπουργός εξήγησε ότι το θέμα ανέκυψε εξαιτίας λάθους εκκαθάρισης των στοιχείων από πλευράς της ΔΕΗ.

Εξήγησε ότι με βάση την εκκαθάριση που έχει κάνει η ΔΕΗ, που έχει το 60% της αγοράς, ότι 2.500 επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν περί τα 2 εκατ. ευρώ λόγω υπέρβασης κρατικών ενισχύσεων ή λόγω σφαλμάτων ΦΠΑ ή μεγαλύτερης κατανάλωσης.

Σύμφωνα με την κα Σδούκου η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στη χαμηλή τάση και θα πρέπει να επιστρέψει κάτι παραπάνω από 100 ευρώ, αν και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που υπάρχουν ποσά μεγαλύτερα.

Επίσης, όπως αναφέρεται, μέσα από τους ανεκεφαλαιοποιητικούς λογαριασμούς, άλλες 100.000 επιχειρήσεις θα λάβουν 4 εκ ευρώ, καθώς προέκυψε ότι έπρεπε βάσει κατανάλωσης να πάρουν μεγαλύτερη επιδότηση.