ΔΗΜΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ – Κρατούν «μικρό καλάθι» για την Ενεργειακή Κοινότητα

Ενστάσεις και επιφυλάξεις για το πρόγραμμα «Απόλλων», διατυπώθηκαν από τους δημάρχους, στην τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων – Ποια τα σημεία προβληματισμού των δημάρχων της Ηπείρου

Επιφυλακτικοί και σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα, εμφανίζονται οι δήμαρχοι της Ηπείρου, αναφορικά με το πρόγραμμα «Απόλλων» που πριν από λίγες εβδομάδες, είχε παρουσιάσει στους αιρετούς της περιφέρειας, η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισκεπτόμενη τα Ιωάννινα.

Ωστόσο, ακολουθώντας τις γενικές ενστάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, όπως αυτό αποτυπώθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ., την Δευτέρα, εμφανίζεται επιφυλακτική ως προς τα οφέλη από τη συμμετοχή των δήμων στην Περιφερειακή Ενεργειακή Κοινότητα Ηπείρου, που προβλέπει το πρόγραμμα «Απόλλων».

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου, δεν έχουν απαντηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρκετά από τα ερωτήματα που έθεσε και η ΚΕΔΕ, οπότε είναι απόλυτα λογικό και αναμενόμενο το αίτημα για χρονική παράταση των διαδικασιών.

Από την άλλη, και όπως ειπώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ, η Περιφέρεια Ηπείρου απέστειλε επιστολή στους δήμους, προκειμένου να εγκρίνουν, μέσα από τα δημοτικά συμβούλια, τη συμμετοχή τους στην Ενεργειακή Κοινότητα έως τις 9 Αυγούστου.

Μέχρι τότε, θα πρέπει να αποστείλουν τις συνδέσεις που επιθυμούν να εντάξουν, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων από το υπουργείο, καθώς και να αναλυθούν συνολικά οι καταναλώσεις ώστε να προχωρήσει ο διαγωνισμός για τον πάροχο μέχρι τα τέλη του έτους.

Κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ηπείρου, ο πρόεδρος της, Παναγιώτης Νταής, αναφέρθηκε στο σχέδιο του καταστατικού της ενεργειακής κοινότητας, ενώ σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες δήμαρχοι, εμφανίστηκαν προβληματισμένοι για όσους δήμους, έχουν λάβει έγκριση σύνδεσης, για άλλο έργο ΑΠΕ που υλοποιούν. Σύμφωνα με το καταστατικό, αυτοί οι δήμοι έχουν «πλαφόν» 30% των συνολικών καταναλώσεων που θα εντάξουν στον «Απόλλωνα».

Ο κ. Νταής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρω μέχρι που θα ωφελήσει το πρόγραμμα αυτό, κρατάμε μικρό καλάθι. Όμως, όπως έχει στηθεί, δεν επιβαρύνει. Δεν ξέρω πόσο θα κερδίσουμε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε και ότι κάπου μας ενοχλεί».

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, με έγγραφό του προς την ΠΕΔ, κατέθεσε μια σειρά από επιφυλάξεις.

Μιλώντας στη συνεδρίαση είπε: «Πρέπει να υπάρξει παράταση καθώς ο χρόνος δεν επαρκεί. Μια σημαντική παράμετρος είναι πως τα έργα θα σχεδιαστούν και θα αναπτυχθούν από ιδιώτες, Ουσιαστικά θα εξασφαλίσουν ένα σίγουρο πελατολόγιο και αυτό θα είναι οι φορείς του δημοσίου».

Ακόμη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, ο κ. Μπέγκας, έθεσε ακόμη κάποια σημεία προβληματισμού, όπως η διάταξη που περιορίζει τους δήμους σε μελλοντικές επενδύσεις σε ζητήματα ΑΠΕ, αλλά και η «κατάργηση» της σχέσης της αυτοδιοίκησης με τα ωφελούμενα νοικοκυριά, που βρίσκεται στο επίκεντρο της κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Με τη σειρά τους στο θέμα της παρουσίας των ιδιωτών, τέθηκε τόσο από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ, Γιώργο Παπαδιώτη, όσο και από τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων, Νίκο Βαΐτση, ωστόσο, όπως ειπώθηκε, το πρόγραμμα «Απόλλων» είναι ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουν οι δήμοι ηλεκτρικό χώρο σήμερα.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, και δήμαρχος Πωγωνίου, Κώστας Καψάλης, είπε χαρακτηριστικά: «Πολλοί φοβάμαι ότι πολλά λέγονται, αλλά τα οφέλη δε θα είναι αυτά που πιστεύουμε. Μη δημιουργούμε προσδοκίες στον κόσμο ότι θα μειωθεί το ρεύμα στο 50%. Μιλάμε μόνο για τις καταναλώσεις που ανέρχονται στο 25% του λογαριασμού. Σίγουρα προς τη θετική κατεύθυνση είναι το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να κάνουμε και τις παρατηρήσεις, ώστε να μην πούμε μελλοντικά ότι και αυτό ήταν μια “πατάτα”, όπως και τα άλλα».

Ερωτηματικά τέθηκαν και από άλλα μέλη της ΠΕΔ αναφορικά με το τι χάνουν και τι κερδίζουν οι δήμοι, ενώ γενικά διαπιστώθηκε ότι στο σύνολο του εγχειρήματος των υπό σύσταση 13 ενεργειακών κοινοτήτων που πρόκειται να λειτουργήσουν ο ρόλος των δήμων είναι μικρός.

Εν τέλει αποφασίστηκε να ζητήσουν παράταση και φυσικά να δοθούν οι αναγκαίες διευκρινήσεις αναφορικά με το ποσοστό αλλά και τις εφαρμοστικές διατάξεις του προγράμματος «Απόλλων».