«Η Ηχώ της Ηπείρου»

Μουσική συνάντηση Πετρολούκα Χαλκιά και Βασίλη Κώστα με μουσικούς από τις Η.Π.Α. και την Ελλάδα 

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble και διεθνείς μουσικοί από τις Η.Π.Α. θα έχουν την τιμή να συμπράξουν επί σκηνής με τον ζωντανό θρύλο του κλαρίνου Πετρολούκα Χαλκιά και τον διεθνώς αναγνωρισμένο μουσικό και υποψήφιο για Grammy 2023, Βασίλη Κώστα, ο οποίος έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση της συναυλίας.

Η εκδήλωση αυτή, η οποία τείνει να καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας μας, θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μονή Βελλάς στο Πωγώνι Ηπείρου την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 21:00 τελώντας υπό την αιγίδα και υποστήριξη του δήμου Πωγωνίου και της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Αυτή η πρωτοβουλία συνδυάζει την τέχνη με την εκπαίδευση, στοχεύει στην αξιοποίηση των ταλαντούχων νέων μουσικών της περιοχής και τη δημιουργία νέων γεφυρών με διεθνή μουσικά ιδρύματα έχοντας ως σκοπό την προώθηση της παραδοσιακής μουσικής μέσα από τη νέα γενιά.

Πρόκειται, λοιπόν, για τη συνάντηση μουσικών από δύο εκπαιδευτικά προγράμματα των οποίων καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο Βασίλης Κώστας: το Epirus Ensemble του Ελληνικού Ινστιτούτου Βοστώνης και το «Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble» της Μητρόπολης Ιωάννινων. Στο πλαίσιο του δεύτερου θα απονεμηθούν δύο υποτροφίες σε δύο μέλη του προγράμματος για να συνεχίσουν τις σπουδές τους από τα Ιωάννινα στο φημισμένο μουσικό κολλέγιο Berklee College of Music των Η.Π.Α. Στην αντίστοιχη συναυλία πέρυσι το καλοκαίρι είχαν απονεμηθεί οι πρώτες δύο υποτροφίες.

Η συναυλία, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, αναμένεται να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, γεμάτη ήχους και συναισθήματα, που θα συνδέσουν τις ρίζες της Ηπείρου με τον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

Πετρολούκας Χαλκιάς

O Πετρολούκας Χαλκιάς είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πρεσβευτές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ένας πραγματικός δάσκαλος του κλαρίνου. Γεννήθηκε στο χωριό Δελβινάκι Πωγωνίου στην Ήπειρο, όπου άρχισε να μαθαίνει μουσική από νεαρή ηλικία, δίπλα στους δασκάλους του ηπειρώτικου κλαρίνου: τον Φίλιππο Ρούντα και τον Κίτσο Χαρισιάδη. Ο πατέρας Περικλής Χαλκιάς πήγε στην Αμερική πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και απέκτησε μεγάλη αναγνωρισιμότητα σαν κλαρινίστας.

Το 1960 ο Πετρολούκας Χαλκιάς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έζησε για 20 χρόνια, διαδίδοντας τη μουσική κληρονομιά της Ηπείρου και συνεργαζόμενος με πολλά μουσικά σύνολα. Η κορύφωση της παραμονής του στις Ηνωμένες Πολιτείες επήλθε όταν προσκλήθηκε να δώσει συναυλία στον Λευκό Οίκο. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1980, όταν άρχισε να ηχογραφεί δίσκους, οι οποίοι γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στην πατρίδα του και στο εξωτερικό.

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς στην ηλικία των 89 ετών, παραμένει ένας φάρος για την ελληνική παράδοση και μια πηγή έμπνευσης για τη νέα γενιά μουσικών.

Βασίλης Κώστας

O Βασίλης Κώστας είναι διεθνής λαουτίστας, συνθέτης και παιδαγωγός από την Ήπειρο, ο οποίος ήταν υποψήφιος για το βραβείο Grammy 2023 με το σχήμα Global Messengers με τον Danilo Perez.

Έχει εμφανιστεί στη σκηνή του Carnegie Hall, αλλά και σε κορυφαία μουσικά φεστιβάλ των Η.Π.Α. και του Καναδά, όπως το Montreal Jazz Festival, το Monterey Jazz Festival, το Panama Jazz Festival και το WOMEX στην Πολωνία. Έχει συνεργαστεί σαν σολίστας με την Berklee String Orchestra του βραβευμένου με Grammy μαέστρου Eugene Friesen έχοντας συμπράξει με μεγάλα ονόματα της διεθνούς τζαζ σκηνής όπως είναι οι Tigran Hamasyan, Αntonnio Serrano και Simon Shaheen.

Παράλληλα με τα βραβεία που απέσπασε το πρώτο album – ντουέτο “The Soul of Epirus, έχει λάβει το βραβείο “Artist Fellowship in the Traditional Arts” από την επίσημη Πολιτεία της Μασαχουσέτης, όπως και το “Forty Under 40 Award” από το Greek America Foundation της Νέας Υόρκης για τις προσπάθειές του να παρουσιάσει την ελληνική παραδοσιακή μουσική στις Ηνωμένες Πολιτείες,

Ο Βασίλης Κώστας έχει σα βάση του την Ελλάδα, όπου διδάσκει λαούτο στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα την ελληνική μουσική και τα δικά του projects σε συναυλιακούς χώρους και ακαδημαϊκά ιδρύματα στις Η.Π.Α. και διεθνώς.

Ώρα έναρξης: 21:00

Είσοδος ελεύθερη

Yπό την αιγίδα της Μητρόπολης Ιωαννίνων και του δήμου Πωγωνίου