ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ -Για τις αφίσες πρόστιμα, για τα ογκώδη αδιαφορία…

Σε απόσταση 500 μέτρων από το εργοτάξιο η ανεξέλεγκτη χωματερή στην πλατεία Χατζή

Με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις οποίες μάλιστα «βαφτίζει» και ως δελτία τύπου, η αντιδημαρχία καθαριότητας και ανακύκλωσης στον δήμο Ιωαννιτών κάνει γνωστή την απόφασή της να λάβει αυστηρά μέτρα, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα δηλαδή, για την παράνομη αφισοκόλληση που τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί κυρίως λόγω της τοποθέτησης ενοικιαστηρίων για διαμερίσματα σε φοιτητές. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Χρυσοστόμου σε μία τέτοια ανάρτηση την οποία συνοδεύει και με φωτογραφικό υλικό, αναφέρεται στην απόφασή του να προχωρήσει και στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων για τους παραβάτες, την ίδια στιγμή όμως που σε κεντρικές συνοικίες της πόλης η κατάσταση είναι χαοτική. Ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα και η πλέον οικτρή εικόνα των ημερών να είναι αυτή στην πλατεία Χατζή, επί της οδού Μαρ. Κοτοπούλη, δίπλα ακριβώς από το Εμβολιαστικό Κέντρο, όπου εδώ και πολλές εβδομάδες, έχει γίνει μία εκσκαφή στο σημείο δίπλα στους συμβατικούς και στους κάδους ανακύκλωσης, και εκεί βρίσκουν την ευκαιρία και το χώρο, διάφοροί να εναποθέτουν ογκώδη και οτιδήποτε άλλο. Η εικόνα όπως μπορεί κάποιος να δει στις φωτογραφίες είναι απελπιστική και το χειρότερο είναι πως από το σημείο διέρχονται καθημερινά τα απορριμματοφόρα, όμως τα ογκώδη παραμένουν και καθημερινά αυξάνουν και περισσότερο. Να σημειωθεί επίσης, ότι η απόσταση του εργοταξίου του δήμου Ιωαννιτών από το συγκεκριμένο σημείο είναι περίπου 500 μέτρα και θα μπορούσε να δοθεί η εντολή για την άμεση αποκομιδή των ογκωδών. Φαίνεται όμως πως για την εν λόγω υπηρεσία δεν αρκούν αυτές οι εικόνες για να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, αλλά χρειάζεται να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο, όπως έγινε με τις πυρκαγιές σε Σταυράκι και Καρδαμίτσια αντίστοιχα που μόλις έγινε η κατάσβεσή τους, κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός του δήμου κατόπιν παρέμβασης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας…

Αποκομιδή κάθε δεύτερη μέρα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων στο μεταξύ με ανακοίνωσή του κάνει γνωστό πως η δημοτική αρχή ανακοίνωσε εγγράφως στους εργαζόμενους της καθαριότητας, ότι για να αντιμετωπίσει τα κενά λόγω των αδειών, η αποκομιδή των απορριμμάτων από περιφερειακά σημεία και όχι στο κέντρο της πόλης θα γίνεται κάθε δεύτερη ημέρα και όχι καθημερινά.

«Με αυτή τη “λύση” σε συνθήκες παρατεταμένου καύσωνα, αν ο όγκος των σκουπιδιών είναι μειωμένος, τότε το κάθε πλήρωμα θα μαζεύει κάθε βράδυ περίπου 10 (!) τόνους σκουπιδιών.

Αν ο όγκος των σκουπιδιών δεν τύχει να είναι μειωμένος, το προσωπικό δεν θα μπορεί να καθαρίσει τις λαϊκές συνοικίες από τα σκουπίδια δύο ημερών σε μια βάρδια, και έτσι τα σκουπίδια θα μένουν στους κάδους για 3η και 4η μέρα.

Η έλλειψη προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας των Ιωαννίνων δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Η απόφαση να γίνεται αποκομιδή κάθε δεύτερη μέρα έρχεται να προστεθεί στους άπλυτους κάδους που αποτελούν εστίες μόλυνσης, στα ογκώδη που πνίγουν την πόλη, στην αδυναμία να μαζευτούν τα κλαδέματα των οικοπέδων και πολλά άλλα.

Η σημερινή δημοτική αρχή ακολουθώντας τα βήματα της προηγουμένης δημοτικής αρχή, στον προγραμματισμό προσλήψεων για τη νέα χρονιά δεν έχει συμπεριλάβει κανέναν εργάτη καθαριότητας. Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να παίζει άλλο με τις ζωές μας. Απαιτούμε να γίνουν προσλήψεις προσωπικού για να καθαρίσει η πόλη», αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου.