Σε εγρήγορση λόγω συνθηκών και απωλειών προσωπικού

Στην Αττική μετακινήθηκαν 78 πυροσβέστες με 16 οχήματα από την Ήπειρο και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται από την Κυριακή η Ανατολική Αττική λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που κατέκαψε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις και συνέχισε και τη Δευτέρα το καταστροφικό της έργο. Οι καιρικές συνθήκες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους επιδείνωσαν την κατάσταση με τις δυνάμεις πυρόσβεσης, επίγειες και εναέριες να δίνουν μία άνιση μάχη με τις φλόγες, έχοντας ως πρώτιστο μέλημα ωστόσο να μη χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή. Σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών συνδράμουν και πυροσβέστες από την Ήπειρο καθώς με εντολή του Αρχηγείου έχουν μετακινηθεί ήδη από την Ήπειρο 78 πυροσβέστες με 16 οχήματα καθώς και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ με 20 άτομα συνολικά.

Μπορεί στην Ήπειρο η κατάσταση να μην έχει καμία σχέση με τον εφιάλτη της Αττικής, ωστόσο υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα, εγρήγορση και επιφυλακή, όπως ανέφερε ο Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια της Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος, απευθύνοντας ισχυρές συστάσεις και εκκλήσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις και στις δραστηριότητές τους που μπορούν να προκαλέσουν κάποια πυρκαγιά καθώς επίσης να αναλάβουν και ρόλο μέλους ο καθένας στην Πολ. Προστασία έχοντας ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά του σε οτιδήποτε συμβεί, ώστε να ενημερώσει άμεσα τις αρχές.

Ο συνδυασμός των υψηλών θερμοκρασιών με τους ισχυρούς ανέμους και πλέον και με την αποδυνάμωση των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών λόγω της μετακίνησης του προσωπικού καθιστούν δύσκολη την κατάσταση και υποχρεώνουν τους πάντες, όπως ανέφερε ο κ. Μαυρογιώργος να είναι υπεύθυνοι και προσεκτικοί.

Απαγορεύσεις κυκλοφορίας

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου, εξέδωσε και χθες Δευτέρα, έκτακτο δελτίο εκδήλωσης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς και στην Ήπειρο καθώς και απόφαση απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων σε πολλές περιοχές, όπως στους Εθνικούς Δρυμούς, στο δασικό και οδικό δίκτυο και σε περιοχές, σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων, σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης. Ακόμη στο δασικό οδικό δίκτυο των Βορ. Τζουμέρκων, στο δασύλλιο στο Νησί και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης, όπως επίσης σε περιοχές των δήμων Κόνιτσας, Μετσόβου και Ζίτσας.

Δοκιμάστηκαν οι αντοχές το Σάββατο

Το μεσημέρι της Δευτέρας εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Ράγιο Θεσπρωτίας όπου μετέβησαν 10 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής και μία ομάδα της ΕΜΟΔΕ για την αντιμετώπισή της, μαζί με τρία αεροσκάφη που έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού.

Το Σάββατο στο μεταξύ, ήταν η πρώτη ημέρα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, αλλά και στα σύνορα με την γειτονική Αλβανία, τρεις διαφορετικές μεγάλες πυρκαγιές που δοκίμασαν τα όρια αντοχών της Πυροσβεστικής.

Νωρίς το μεσημέρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε για μεγάλη πυρκαγιά εντός του αλβανικού εδάφους στην περιοχή του Τσαμαντά του δήμου Φιλιατών, πολύ κοντά όμως στο ελληνικό έδαφος. Η φωτιά ήταν σε δυσπρόσιτο σημείο και η Πυροσβεστική κινητοποιήθηκε με 19 πυροσβέστες, τέσσερα υδροφόρα οχήματα και δύο ομάδες της ΕΜΟΔΕ ενώ ρίψεις νερού έγιναν από αέρος για τον περιορισμό του μετώπου. Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα ξέσπασε πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση κοντά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Κατσικά που αντιμετωπίστηκε σε πολύ γρήγορο χρόνο από τα πληρώματα πέντε υδροφόρων που μετέβησαν στο σημείο.

Το απόγευμα όμως η κατάσταση έγινε δυσκολότερο καθώς λίγο πριν τις 19.00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε πευκοδάσος στη Σαγιάδα πολύ κοντά στον οικισμό. Η κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη και με εναέρια μέσα και από επίγειες δυνάμεις προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να εισέλθει η φωτιά στον οικισμό. Την ώρα της κατάσβεσης στη Σαγιάδα, εκδηλώθηκε μία δεύτερη πυρκαγιά στον Παρακάλαμο εντός του οικισμού, πιθανότατα από κάποιον σπινθήρα από κολόνα της ΔΕΗ. Και εκεί πραγματοποιήθηκε μεγάλη κινητοποίηση και μία ώρα μετά η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο για να γίνει το βράδυ η κατάσβεσή της. Για την πυρκαγιά του Παρακαλάμου μάλιστα ήχησε και το 112 που αναστάτωσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες στην περιοχή.