ΕΛΜΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Με πολλά εμπόδια, λόγω συγχωνεύσεων, η νέα χρονιά

Οι καθηγητές κρούουν το «καμπανάκι» προς το υπουργείο Παιδείας, υποστηρίζοντας πως οι συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, καθώς και προβλήματα και δυσλειτουργίες

Το δικό της «καμπανάκι κινδύνου» προς το υπουργείο Παιδείας, κρούει η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, η οποία εκφράζει την ξεκάθαρη εκτίμηση πως οι αποφάσεις και οι οδηγίες του υπουργείου προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που προβλέπουν συγχωνεύσεις τμημάτων με αριθμό μαθητών ανά τμήμα μέχρι τους 26 ή ακόμη και τους 27, θα προκαλέσουν τεράστια προβλήματα τη νέα χρονιά.

Άλλωστε, όπως φαίνεται, ακολουθώντας και προτείνοντας την εφαρμογή ενός αντίστοιχου μοντέλου για τις συγχωνεύσεις των τμημάτων με αυτό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, το υπουργείο ζητά να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα στα Γυμνάσια και Λύκεια αντίστοιχα, ενώ σε κάποια μαθήματα, όπως της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής, αντίστοιχα, οι περικοπές γίνονται πιο δραστικές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η οδηγία ώστε στα μαθήματα των εργαστηρίων για την Πληροφορική, προτείνεται η αναλογία να είναι τρεις μαθητές ανά ηλεκτρονικό υπολογιστή, κάτι που πέραν του αντικειμενικού προβλήματος ως προς το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, θα προκαλέσει και τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών.

Σε δηλώσεις του ο Κων. Γκανιάτσας, μέλος του Δ.Σ της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων έκανε λόγο για μία τεράστια αναστάτωση στα σχολεία που καλούνται να δημιουργήσουν τμήματα – μαμούθ, πριν ακόμη γίνουν οι επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου για τους μετεξεταστέους μαθητές.

«Το Υπουργείο ζητά τη σύσταση τμημάτων 26-27 μαθητών, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τους τις επαναληπτικές εξετάσεις. Έτσι, πρώτα θα συσταθούν τα τμήματα και στη συνέχεια, όταν θα οριστικοποιηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, θα πρέπει να γίνει νέα κατανομή των μαθητών και νέα τοποθέτηση των συναδέλφων. Μιλάμε για μία τεράστια αναστάτωση που μόνο προβλήματα και δυσλειτουργίες θα προκαλέσει στα σχολεία, στο οποία το υπουργείο θέλει να στοιβάξει μαθητές, μειώνοντας παράλληλα και τον αριθμό του προσωπικού. Κανείς επίσης δε γνωρίζει πόσοι αναπληρωτές θα έρθουν τελικά στα σχολεία και ποιες θα θέσεις θα καλυφθούν», ανέφερε ο κ. Γκανιάτσας που ζήτησε από τους συναδέλφους καθηγητές να είναι σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.

Κάλεσμα προς τους εκπαιδευτικούς

Παράλληλα, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων απευθύνει κάλεσμα στους συναδέλφους διορισθέντες εκπαιδευτικούς της περιόδου 2020-2021 να προσέλθουν την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 19.30 στα γραφεία της ΕΛΜΕ προκειμένου να υπογράψουν την αίτηση για την αυτοδίκαιη μονιμοποίησή τους, ανεξάρτητα από το αν έχουν συμμετάσχει ή όχι στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Θα πρέπει να έχουν μαζί τους το ΑΦΜ, τη ΔΟΥ και την φωτοτυπία ταυτότητας, γιατί θα χρειαστούν για τις επόμενες νομικές ενέργειες.