ΗΠΕΙΡΟΣ – Στα… κάγκελα αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιωτικοί

Οι Ενώσεις των ένστολων της Ηπείρου και των Ιωαννίνων, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αύξηση της νυχτερινής απασχόλησης, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό – Στο «κάδρο» των ευθυνών και οι βουλευτές της Ηπείρου

 

 

 

Έντονες και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των αστυνομικών, των πυροσβεστών και των στρατιωτικών της Ηπείρου και του νομού Ιωαννίνων, μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, για την… αύξηση της νυχτερινής απασχόλησης στους ένστολους.

Πιο αναλυτικά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε αύξηση κατά 20% της αποζημίωσης νυχτερινής απασχόλησης των ενστόλων, αύξηση που ισοδυναμεί σε 0,42 ευρώ την ώρα, με αποτέλεσμα η εξαγγελία αυτή να προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των ενστόλων.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τις τέσσερις Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων της Ηπείρου, με τους αστυνομικούς των Ιωαννίνων, της Θεσπρωτίας, της Άρτας και της Πρέβεζας να παρεμβαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση και να απευθύνονται στους Ηπειρώτες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ρωτώντας τους αν συμφωνούν με τον εξευτελισμό των αστυνομικών.

Την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Ανέστης Κωνσταντινίδης, σε δηλώσεις του, επέκρινε σκληρά τη στάση της κυβέρνησης, ενώ έθεσε προ των ευθυνών τους, τους τοπικούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος καλώντας τους να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την κοροϊδία και τον εμπαιγμό που αντιμετωπίζουν δεκάδες αστυνομικοί.

Στην ανακοίνωση των Ενώσεων των αστυνομικών αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Έλληνας και η Ελληνίδα αστυνομικός νιώθουν: οργή, θυμό και αγανάκτηση. Ο αστυνομικός δεν επαιτεί, αξιοπρέπεια το μόνο που ζητεί Δυστυχώς μετά από τις εξαγγελίες ο αστυνομικός νιώθει αηδιασμένος και εξευτελισμένος. Ρωτάμε λοιπόν τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ηπείρου: Συμφωνείτε με τον εξευτελισμό του Έλληνα και της Ελληνίδας Αστυνομικού; Μπορείτε μετά από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού να κοιτάξετε τους ένστολους στα μάτια; Νιώθετε την ντροπή που νιώθουμε εμείς; Ως Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων αυτό που δεσμευόμαστε, για τους χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες συναδέλφους μας είναι ότι :  Ο αγώνας για την αξιοπρέπειά μας, είναι μονόδρομος».

Παράλληλα, ο κ. Κωνσταντινίδης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει αναβρασμός αναφορικά με τις κινητοποιήσεις καθώς νιώθουν προσβεβλημένοι από τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν και αυτό είναι πολύ πιθανόν να τους οδηγήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Οι πυροσβέστες

Την ίδια στιγμή η Ένωση Πυροσβεστών Ηπείρου, με κάλεσμα προς την Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος ζητά να ενεργοποιηθεί με διεκδικήσεις και πορείες, και χαρακτηρίζει «τρολάρισμα και εξευτελισμό» την αύξηση, θέτοντας το ίδιο ερώτημα προς τους βουλευτές της περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Ένωσης Ηπείρου, αναφέρονται και τα εξής, με ξεκάθαρα καυστικό τρόπο: «Ευχαριστώ είπε η κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη σε αυτούς που είναι: Στην πρώτη γραμμή, μακριά από τις οικογένειες τους, μέσα σε κρύο και βροχή, μέσα σε καύσωνες, χωρίς νερό για ώρες, χωρίς φαγητό για ώρες, χωρίς να ξέρουν αν θα δουν τα παιδιά τους, με φόβο στο πεδίο της μάχης, με αυταπάρνηση, με αποφασιστικότητα, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για την Πατρίδα και τον συνάνθρωπο».

Οι στρατιωτικοί

Τέλος, και η Ένωση Στρατιωτικών της Π.Ε. Ιωαννίνων, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αρχικά σημειώνει πως «η αύξηση της τάξεως του 20% στην αποζημίωση της νυχτερινής εργασίας των στρατιωτικών που χειροκροτήθηκε κατά την διάρκεια της ομιλίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο μεταφράζεται στο ποσό των 0,40 λεπτών την ώρα».

Και στη συνέχεια στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Η αντίδραση βεβαίως των στελεχών των Ε.Δ. και του Ε.Σ. απέχει μίλια από το χειροκρότημα. Απογοήτευση, Αγανάκτηση, Εξευτελισμός, είναι μερικές μόνο λέξεις που εκφράζουν το συναίσθημα του Έλληνα Στρατιωτικού ο οποίος βλέπει τις θυσίες του και τον χρόνο που στέρησε από την οικογένεια του εκτελώντας εργασίες εκτός καθηκόντων του με φιλότιμο για την προστασία της Πατρίδας του (Περίπολα Δασοπροστασίας, Δρομολόγια ΕΚΑΒ κτλ.) να αναγνωρίζονται έναντι «πινακίου φακής» και όλα αυτά σε αντιπαραβολή της ραγδαίας ανάπτυξης του κόστους ζωής.

Για πόσο λοιπόν, ο Έλληνας Αξιωματικός λοιπόν θα συνεχίσει να περπατά με ψηλά το κεφάλι, όταν του στερούν συνεχώς την αξιοπρέπεια; Από τη μία πλευρά τον γονατίζουν οι οικονομικές του υποχρεώσεις, τον εξαντλούν τα ολοένα  αυξανόμενα μη υπηρεσιακά καθήκοντα και από την άλλη “χλευάζεται” δημοσίως από το χειροκρότημα της αύξησης κατά μέσο όρο των 6 ευρώ το μήνα από το Ελληνικό Κράτος; Η ερώτηση προς τους βουλευτές Ιωαννίνων είναι: Εσείς μοιράζεστε τα συναισθήματα του Έλληνα Στρατιωτικού ή συμμετέχετε με χαμόγελο στο χειροκρότημα της 7ης Σεπτεμβρίου 2024;».

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας