ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Επιφυλάξεις για τα στοιχεία για τον οδοφωτισμό

Σύμφωνα με τον δήμαρχο προκύπτει πως υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων που χρησιμοποίησε ο δήμος Ιωαννιτών με τις καταναλώσεις του 2019 ως έτος αναφοράς και των στοιχείων της ίδιας περιόδου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ενεργειακές καταναλώσεις

 

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα συζητήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής.
Ο λόγος για το έργο αντικατάστασης του οδοφωτισμού (Led) στα όρια του δήμου, ένα θέμα για το οποίο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, επισήμανε πως προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων που χρησιμοποίησε ο δήμος Ιωαννιτών με τις καταναλώσεις του 2019 ως έτος αναφοράς και των στοιχείων της ίδιας περιόδου από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις ενεργειακές καταναλώσεις, στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης που υπεγράφη στη συνέχεια.
Ο κ. Μπέγκας απάντησε στο σχετικό ερώτημα που τέθηκε από την μείζονα αντιπολίτευση και τον δημοτικό σύμβουλο Φίλιππα Φίλιο. Η αντιπολίτευση ζήτησε ενημέρωση για την καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του έργου ως προϊόν της σύμβασης που έχει υπογραφεί το καλοκαίρι του 2023 με τον ανάδοχο, έκτοτε όμως σε πρακτικό επίπεδο, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόοδος.
Ο κ. Μπέγκας τόνισε πως όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δεδομένων της υπηρεσίας και τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για την ίδια περίοδο, υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στις καταναλώσεις και αυτό από μόνο του δημιουργεί σοβαρές επιφυλάξεις για την ορθότητα των στοιχείων που απέστειλε η προηγούμενη δημοτική αρχή στον μελετητή της Περιφέρειας Ηπείρου, για το έργο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των όσων εστάλησαν εκ μέρους του δήμου Ιωαννιτών και της πραγματικότητας.
«Η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την ακρίβεια των δεδομένων με έτος αναφοράς το 2019 τα οποία απέστειλε η προηγούμενη δημοτική αρχή στον μελετητή της περιφέρειας Ηπείρου. O ανάδοχος βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής των στοιχείων του δικτύου μας ώστε να εκπονήσει την μελέτη εφαρμογής, σε συνεργασία πάντα με την Επιτροπή Παρακολούθησης και τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης εφαρμογής θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε με ακριβή δεδομένα και στοιχεία», ανέφερε ο κ. Μπέγκας.
Οι δηλώσεις τον Ιούλιο του 2020
Ο πρώην αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα Οικονομικών Φώτης Βάββας που είχε αναλάβει την σχετική αρμοδιότητα για το έργο του οδοφωτισμού για λογαριασμό του δήμου με τη μέθοδο της Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης, τον Ιούλιο του 2020 σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στα τοπικά μέσα, είχε τοποθετηθεί σχετικά με τα στοιχεία που διαθέτει ο δήμος Ιωαννιτών για τις καταναλώσεις και είχε πει πως η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον δήμο Ιωαννιτών, ανερχόταν (για το 2019) σε 12,2 κιλοβατώρες ανά έτος, με τη δαπάνη να φτάνει το 1,9 εκ. ευρώ με τις τότε τιμές ενέργειας φυσικά και όχι με τις σημερινές, τέσσερα χρόνια μετά.
«Μετά την αναβάθμιση του δικτύου η κατανάλωση ενέργειας εκτιμάται στα 4,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες ανά έτος και η δαπάνη προς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος στις 734 χιλιάδες. Στα 12 χρόνια λειτουργίας του έργου, η εξοικονόμηση της δαπάνης ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθει στα 15,4 εκατομμύρια, ενώ το αντίστοιχο ύψος της εξοικονόμησης δαπανών συντήρησης του δικτύου θα φτάσει στο 1,7 εκατομμύρια», είχε αναφέρει τότε ο κ. Βάββας.
Στο τώρα…
Έτσι και σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, οι συζητήσεις μεταξύ δήμου και αναδόχου, όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας αυτήν την περίοδο, μετά από διαδοχικές συνεδριάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης με τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή, η επιτροπή ολοκληρώνει το εγχειρίδιο λειτουργίας και ελέγχου στο οποίο θα βασιστεί η περαιτέρω εξέλιξη του έργου τόσο από τεχνικής πλευράς (μελέτη εφαρμογής και φωτοτεχνική μελέτη), όσο και από οικονομικής.
Σε πολιτικό επίπεδο, ο δήμαρχος απάντησε στην πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης για τη σύσταση μίας διαπαραταξιακής επιτροπής και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να προτείνει κάτι τέτοιο μια παράταξη που παρέδωσε εν λευκώ την όλη διαδικασία δημοπράτησης του έργου στην Περιφέρεια Ηπείρου και κράτησε σε «μαύρο σκοτάδι» όλο το δημοτικό συμβούλιο.
Υπενθύμισε πως η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» είχε διαφωνήσει πλήρως με τη μέθοδο που επέλεξε η προηγούμενη δημοτική αρχή να υλοποιηθεί το έργο της αντικατάστασης των λαμπτήρων οδοφωτισμού με νέους τεχνολογίας led, θεωρώντας πως δεν είναι συμφέρουσα για τον δήμο και τους δημότες.
«Η προηγούμενη δημοτική αρχή επέλεξε να ακυρώσει το διαγωνισμό για την αντικατάσταση μεγάλου μέρους του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led που βρήκε σε εξέλιξη από τη δική μας περίοδο διοίκησης προχωρώντας σε μια άνευ ιστορικού προηγουμένου κίνηση, καθώς πότε στα χρονικά  του δήμου Ιωαννιτών δεν υπήρξε τέτοια απόφαση ασέβειας της λογικής της συνέχειας της διοίκησης.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, επέλεξε συνειδητά να αφήσει στο σκοτάδι τις υπηρεσίες του δήμου από τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης μέχρι και την υπογραφή της σύμβασης, με αποτέλεσμα κανείς υπηρεσιακός παράγοντας να μην έχει γνώση επί των απαραίτητων δεδομένων του έργου, παραδίδοντας εν λευκώ όλη τη διαδικασία ενός έργου που αφορά το δήμο Ιωαννιτών στην Περιφέρεια Ηπείρου», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.