ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Νέα υπέρογκη αύξηση του Τέλους Ανθεκτικότητας

Ζητά την παρέμβαση δήμων, φορέων και βουλευτών για επαναφορά του Τέλους Ανθεκτικότητας στα επίπεδα προ του 2024

 

Την παρέμβαση όλων των τοπικών φορέων και βουλευτών, αλλά και των κομμάτων, καθώς και του αρμόδιου Επιτρόπου της Ε.Ε., ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, αναφορικά με το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Με επιστολή της προς τους δημάρχους της Π.Ε. Ιωαννίνων, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Ηπείρου, τους βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, τα κόμματα της Βουλής και προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η Ένωση Ξενοδόχων, αρχικά κάνει λόγο για νέα υπέρογκη αύξηση του συγκεκριμένου τέλους, η οποία ξεπερνάει ακόμα και το 50% σε κάποιες περιπτώσεις και σημειώνει πως «ενδίδοντας στις πιέσεις και των Δήμων της χώρας, η κυβέρνηση επιβάλει ένα ακόμα χαράτσι στον ξενοδοχειακό κλάδο, αυτή την φορά με το αφήγημα ότι μέρος του επιπλέον ποσού που θα πρέπει να καταβάλουν οι πελάτες μας θα κατευθυνθεί σε έργα τουριστικών υποδομών στις τοπικές κοινωνίες».

Στη συνέχεια η Ένωση Ξενοδόχων αναφέρει: «Αγνοώντας ότι υπάρχουν και προορισμοί που έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά από τις Διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις, από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τους Έλληνες αλλά και αρκετούς Ευρωπαίους πολίτες, νομίζοντας προφανώς ότι όλες οι περιοχές της χώρας έχουν γίνει “Βενετία”. Καταβαραθρώνοντας την όποια ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ενώ παράλληλα εντείνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός από πληθώρα άλλα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και εκεί αντίστοιχα δυστυχώς παίρνονται ημίμετρα.

Ενώ προσπαθούμε ακόμα να αποσβέσουμε συσσωρευμένες ζημιές από την Οικονομική Κρίση και τα Μνημόνια, από την Υγειονομική Κρίση, από την Ενεργειακή Κρίση και προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε στην συνεχή αύξηση των πρώτων υλών που πλήττει τις επιχειρήσεις μας. Εκτός κι αν ο στόχος είναι να κλείσουν τα ξενοδοχεία της Επικράτειας, να πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές και να αφελληνιστούν και να μισθωθούν σε Εταιρείες Διαχείρισης με εξευτελιστικά μισθώματα. Δεν είναι κάτι που θα γίνει στο μέλλον, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει…».

Και στη συνέχεια της επιστολής τους οι ξενοδόχοι των Ιωαννίνων αναφέρουν πως «η κυβέρνηση υπερφορολογεί τα ελληνικά ξενοδοχεία που είναι η ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας, από εδώ και στο εξής δεν θέλουμε να έχουμε καμία συνάντηση με κανέναν Υπουργό, Υφυπουργό ή Γενικό Γραμματέα του αρμόδιου Υπουργείου Τουρισμού. Έτσι κι αλλιώς δεν γίνεται καμία διαβούλευση και απλά μας ανακοινώνονται νέα χαράτσια, ενώ στις όποιες προσκλήσεις ή εκκλήσεις μέχρι σήμερα για κάποια συνάντηση γιατί ο τουρισμός τουλάχιστον στην περιοχή μας δεν πηγαίνει καλά, δεν λάβαμε ποτέ καμία απάντηση, ούτε έστω ένα τυπικό ευχαριστήριο μήνυμα».

Ακόμη, η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων θέτει τους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων, την ΠΕΔ Ηπείρου και τα εκλεγμένα μέλη της Ηπείρου στην ΚΕΔΕ προ των ευθυνών τους και ζητά με την ίδια ευκολία που ζήτησαν από την κυβέρνηση τον τετραπλασιασμό του Τέλους Παρεπιδημούντων (και πήραν αύξηση μόνο 50%), να ζητήσουν από τα αρμόδια Υπουργεία τα εξής:

«Την επαναφορά του Τέλους Ανθεκτικότητας στα επίπεδα προ του 2024, να ισχύει δηλαδή το χαμηλό τέλος για όλη την διάρκεια του χρόνου, να μετονομαστεί σε Δημοτικό Τέλος όπως είναι στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού, ανταγωνίστριες και μη, να αποδίδεται στους Δήμους ανταποδοτικά και να κατευθύνεται σε στοχευμένα έργα τουριστικής υποδομής. Έτσι κι αλλιώς οι κυβερνώντες ζούνε τον μύθο τους με το success story του Τουρισμού, με τα αυξημένα έσοδα, τις αυξημένες αφίξεις και τα νέα ρεκόρ, οπότε τα αντίστοιχα έσοδα του Τέλους Ανθεκτικότητας (και με το παραπάνω) εισπράττονται από τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ…

Αν τα έσοδα από τα ξενοδοχεία δεν επαρκούν, να ζητήσουν αντίστοιχα Τέλη με τα ξενοδοχεία να πληρώνουν και όλα τα υπόλοιπα καταλύματα, χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις και παράλληλα να κατηγοριοποιηθούν όλα τα καταλύματα με τις αντίστοιχες κατηγορίες των ξενοδοχείων».

Και καταλήγοντας επισημαίνει: «Σε αυτό τον πόλεμο που δεχόμαστε εδώ και ένα χρόνο, ή θα είμαστε μαζί με τους Δήμους και θα στηρίξουν έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα μας, ή θα τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του. Και στο τέλος θα μείνουνε οι Δήμαρχοι μόνοι τους, καθώς σε πολλούς Δήμους ήδη οι μόνες επιχειρήσεις που υφίστανται και δίνουν κάποια ζωή σε ερειπωμένα χωριά και κωμοπόλεις, είναι οι μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες».