ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – Προ των πυλών η ΚΥΑ για τις τεχνικές προδιαγραφές

Ο Περιφερειάρχης έκανε γνωστό πως η Ήπειρος δεν απέχει πολύ χρονικά από τη λειτουργία του Μηχανισμού – Αναγκαία κρίνεται η ασφάλιση των επισκεπτών που δραστηριοποιούνται σε υπαίθριες δραστηριότητες, αλλά και η θέσπιση τέλους εισφοράς για υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης

 

 

 

Απαντήσεις για τον Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης στην περιοχή μας, έδωσε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η ερώτηση για τον Μηχανισμό Εναέριας Διάσωσης έγινε από την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» και όπως τόνισε αρχικά στην απάντησή του ο κ. Καχριμάνης, «η σημερινή Κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση μηχανισμού εναέριας διάσωσης, η ίδια διαχειρίζεται το ζήτημα και για μας είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει ο Μηχανισμός».

Ωστόσο έδωσε και μια είδηση λέγοντας πως από πληροφορίες που έχει ετοιμάζεται η ΚΥΑ για τις Τεχνικές Προδιαγραφές του Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Καχριμάνης ανέφερε: «Ήμασταν από τους πρώτους που ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό, όταν έγινε το τραγικό δυστύχημα με τον Ερμή Θεοχαρόπουλο, να βρεθεί λύση για άμεσες από αέρος σωστικές παρεμβάσεις. Ήταν μια πρόταση που είχε να κάνει και με τα πολλά συμβάντα που καταγράφονται  κυρίως στις περιοχές του Βίκου – Αώου και της Τύμφης. Όντως προτείναμε η βάση του ελικοπτέρου διάσωσης να είναι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων για τρεις ουσιαστικούς – λειτουργικούς λόγους: Πρώτον να είναι δίπλα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, καθώς συνήθως μετά από πτώση οι περισυλλεγέντες χρειάζονται νοσηλεία ή και χειρουργικές επεμβάσεις, δεύτερον να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές για τα εναέρια μέσα και τρίτον να βρίσκονται πλησιέστερα στις περιοχές που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό ορειβατών – πεζοπόρων και στις οποίες σημειώνονται και τα περισσότερα ατυχήματα».

Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε και τα εξής: «Θα συμφωνήσω με την πρότασή σας για την ασφάλιση των επισκεπτών που δραστηριοποιούνται σε υπαίθριες δραστηριότητες και για την θέσπιση τέλους εισφοράς για Υπηρεσίες Έρευνας και διάσωσης. Έχει ξανασυζητηθεί και στο παρελθόν η καθιέρωση ενός «εισιτηρίου» για τις ορεινές διαδρομές. Κάτι τέτοιο όμως θέλει μεγάλη οργάνωση και ιδίως αποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες. Πιστεύω ότι δεν είμαστε πολύ μακριά χρονικά για τη λειτουργία του Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης. Με την ευκαιρία και ενόψει του χειμώνα θέλω να απευθύνω έκκληση – προειδοποίηση προς εκείνους που τους αρέσει η ορειβασία, πως θα παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα και να λαμβάνουν υπόψη τις καιρικές συνθήκες. Δεν είναι δυνατόν να κινητοποιείται και να μπαίνουν και αυτοί σε κίνδυνο πλήθος κόσμου για τις δικές τους αμέλειες».