ΓΡΑΜΜΟΣ – Οι αντιδράσεις οδήγησαν σε διακοπή των εργασιών

Μετά τη «σκληρή» ανακοίνωση του δήμου Νεστορίου, οι εργασίες για τη διάνοιξη νέου δρόμου στην κορυφογραμμή του Γράμμου, σταμάτησαν από την πλευρά της Καστοριάς

Λίγες ώρες πέρασαν από τη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας το θέμα με τις εργασίες για τη διάνοιξη ενός μονοπατιού στην κορυφογραμμή του Γράμμου και σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, και οι εργασίες αυτές τουλάχιστον από την πλευρά της Καστοριάς, σταμάτησαν.
Για να συμβεί αυτό (σ.σ. η διακοπή των εργασιών), χρειάστηκε η έντονη αντίδραση του δήμου Νεστορίου της Π.Ε. Καστοριάς για την διάνοιξη ενός νέου δρόμου, ενώ μετά τη διακοπή των εργασιών αποχώρησε και το σκαπτικό μηχάνημα του Ελληνικού Στρατού.
Ωστόσο, μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης, οι εργασίες στο αντίστοιχο τμήμα του νομού Ιωαννίνων που εκτελούνται από ανάδοχο εργολάβο συνεχίζονταν κανονικά.
Πιο αναλυτικά και ως προς το χρονικό της υπόθεσης, ο δήμος Νεστορίου έγινε αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από πολίτες για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών.
Στη συνέχεια ο δήμος Νεστορίου και αφού αναζήτησε πληροφορίες ελλείψει κάθε σχετικής ενημέρωσης, εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει πως πρόκειται για μία αυθαίρετη διάνοιξη ενός δρόμου στο Γράμμο, που πληγώνει ανεπανόρθωτα μία ευαίσθητη, παρθένα και απείρου φυσικού κάλλους περιοχή που προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.
«Μάλιστα η διάνοιξη αυτή καταστρέφει υφιστάμενο πεζοπορικό μονοπάτι και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατεύθυνση του Δ. Νεστορίου για ανάπτυξη του ορειβατικού τουρισμού, στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη χαρτογραφηθεί και σημανθεί μονοπάτια από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία, ενώ αναμένεται η έγκριση νέου έργου μονοπατιών στον Γράμμο από το ΥΠΕΝ προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Επισημαίνουμε ότι η περιοχή του Γράμμου από την πλευρά του Δ. Νεστορίου, έχει ήδη μπει αθόρυβα σε τροχιά εκθετικής πεζοπορικής κίνησης, όταν άλλες πλευρές βρίσκονται σε αδράνεια.
Δικαιολογίες του τύπου “το έργο γίνεται για φύλαξη των συνόρων ή την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων” δεν ευσταθούν, γιατί ο συγκεκριμένος δρόμος δεν έχει σχέση με τα σύνορα, ούτε προσθέτει τίποτα στους κτηνοτρόφους, που εξυπηρετούνται από τους υφιστάμενους δρόμους, οι οποίοι το μόνο που χρειάζονται είναι κάποια βελτίωση και την ετήσια συντήρηση που πραγματοποιείται από τα μηχανήματα του στρατού και της περιφέρειας.
Ενημερώνουμε επίσης ότι υπάρχουν ήδη δύο δρόμοι σύνδεσης της Μακεδονικής με την Ηπειρωτική πλευρά του Γράμμου, και συνεπώς ο νέος αυτός δρόμος δεν προσφέρει κάτι νέο, αντίθετα επιμηκύνει την σύνδεση και επειδή γίνεται πρόχειρα, σύντομα θα καταστραφεί από κατολισθήσεις, χιόνια, λάσπες κλπ.
Ακόμη φαίνεται ότι η διάνοιξη γίνεται χωρίς καμία αδειοδότηση από Δν/ση Δασών, ΥΠΕΝ, ΟΦΥΠΕΚΑ, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς τεχνική μελέτη, λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα.
Όταν ο Δ. Νεστορίου ενημερώθηκε για την παρέμβαση αυτή, ζήτησε εξηγήσεις από τον Δ/τη της 9ης Ταξιαρχίας, στην ευθύνη της οποίας βρίσκεται ο Γράμμος, χωρίς να πάρει καμία ουσιαστική απάντηση.
Στη συνέχεια απέστειλε επιστολή στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΕΘΑ, θέτοντας σειρά ερωτημάτων στα οποία αναμένουμε απάντηση.
Η δημοτική αρχή είναι αντίθετη στην κατασκευή αυτού του έργου, διαμαρτύρεται έντονα προς κάθε κατεύθυνση και ζητά εξηγήσεις. Θέλουμε το Γράμμο “απάτητο βουνό” όπως το είχε προτείνει το ΥΠΕΝ, προστατευόμενη περιοχή που θα είναι, στη φυσική του κατάσταση, στη διάθεση των κτηνοτρόφων και των επισκεπτών.
Τέλος, επειδή ζούμε σε καθεστώς δημοκρατίας, απαιτούμε απ’ όλους, όταν πρόκειται να κατασκευάζονται τέτοια έργα σε ευαίσθητες περιοχές του δήμου μας, να προηγείται διαβούλευση και να τηρείται η απόλυτη νομιμότητα», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Νεστορίου.
Αυτοψία και σε… αναμονή
Παράλληλα, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Μαρ. Τσιατούρα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο τόνισε πως τόσο από την πλευρά της Ηπείρου όσο και της Δυτ. Μακεδονίας, «οι αντίστοιχες διευθύνσεις Κόνιτσας και Καστοριάς έχουν προχωρήσει σε αυτοψία και περιμένουμε τα συμπεράσματα της έκθεσης».
Στο ερώτημα, εάν έχουν κατατεθεί περιβαλλοντικές μελέτες στην υπηρεσία Δασών για το συγκεκριμένο έργο, η κα Τσιατούρα απάντησε ότι «από την πλευρά της Καστοριάς το έργο εκτελείται στη ζώνη των 500 μέτρων από τα σύνορα, που είναι στην πλήρη αρμοδιότητα του Στρατού».
Σε κάθε περίπτωση, δήλωσε ότι η υπηρεσία είναι ενήμερη και παρακολουθεί το θέμα.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, τόνισε ότι «ο δρόμος δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της περιφερειακής διοίκησης», ότι «γίνεται εντός της ζώνης των 500 μέτρων από τα σύνορα», που ελέγχει αποκλειστικά ο Στρατός, κι ότι στο παρελθόν η στρατιωτική ηγεσία είχε επιδείξει ευαισθησία με τον Γράμμο στέλνοντας συνεχώς μηχανήματα για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων.