Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στις 11.00 το πρωί η κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου – Συντονισμός φοιτητικών συλλόγων για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου
H εξέγερση του Πολυτεχνείου υπήρξε η κορύφωση του αγώνα για την παιδεία, την δημοκρατία, την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, που σήκωσαν στους ώμους τους γενναίοι φοιτητές και φοιτήτριες.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε ανακοίνωση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Πρυτανικές Αρχές. Όπως έγινε γνωστό την Κυριακή 17 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής: «Παράλληλα, η κατάληψη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σηματοδοτούσε την καθολική απήχηση της αυταπάρνησής τους υπέρ οικουμενικών αξιών και ιδανικών, που δεν έχουν πάψει να φωταγωγούν τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Οι αγώνες μιας νεολαίας που υπερασπίζεται με θυσίες τον ελεύθερο στοχασμό αποτελούν ακριβή παρακαταθήκη, που κληροδοτεί σε όλους μας την υποχρέωση της υπεράσπισης του δημόσιου αγαθού της παιδείας και όλων όσων την προάγουν: έρευνα, καινοτομία, απρόσκοπτη παραγωγή και διάχυση γνώσης.
Χαιρετίζοντας την 51η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τιμά τα ιδανικά της, διεκδικώντας να είναι φυτώριο νέων επιστημόνων με κριτική σκέψη, παρρησία και δημοκρατικό ήθος. Επενδύει στον γόνιμο διάλογο, τον αμοιβαίο σεβασμό, την αλληλεγγύη και την εμπιστοσύνη. Αναστοχάζεται τα 60 χρόνια της ιστορίας του και από την δυναμική τους αντλεί νέους όρους και προοπτικές. Με αίσθημα ευθύνης υπηρετούμε το χρέος της ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην εξόχως ανταγωνιστική σύγχρονη εποχή».
Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι
Εξάλλου, την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ο Συντονισμός Φοιτητικών Συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων μαζί με το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, τα εργατικά σωματεία της πόλης, υποψήφιους διδάκτορες και καθηγητές του Πανεπιστημίου με θέμα την διοργάνωση του εορτασμού της 51ης επετείου από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και της πανεργατικής απεργίας στις 20 Νοέμβρη.
Την συζήτηση άνοιξε ο Ορφανουδάκης Βασίλης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού, παρουσιάζοντας την απόφαση που πάρθηκε από την Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Φυσικού, τονίζοντας πως οι φοιτητές του Φυσικού έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά δυσκολιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα ο εργαστηριακός εξοπλισμός που χρονολογείται από το 1980, την ίδια ώρα που οι φοιτητές γνωρίζουν μέσα από την μελέτη της επιστήμης τους τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την κάλυψη αυτών των αναγκών. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του Τμήματος να μετατραπεί το πρόγραμμα σπουδών σε «συλλογή δεξιοτήτων» κόντρα στην ανάγκη των αυριανών επιστημόνων σε ολοκληρωμένη σύγχρονη γνώση, για ένα πτυχίο που θα αποτελεί την μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Βλάχος Κώστας καθηγητής του Τμήματος Χημείας, όπου με τη σειρά του ανέδειξε τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, τις ελλείψεις σε προσωπικό, την συνεχώς μειωμένη κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνουν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα των Φοιτητικών Συλλόγων για σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν σπουδές.
Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η παρέμβαση του Καλύβα Δημήτρη, πρόεδρος του σωματείου Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, όπου έγινε αναφορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της πόλης στον ξεσηκωμό του Νοέμβρη 1973 που δεν είναι ευρέως γνωστές μίλησε, για την καθοριστική συμβολή του συλλογικού αγώνα του εργαζόμενου λαού με τη νεολαία. Τόνισε πως στις σημερινές συνθήκες, σε περίοδο πολέμου, έντασης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με την ακρίβεια και το κόστος σπουδών να βάζουν όλο και περισσότερα εμπόδια στην εργατική-λαϊκή οικογένεια τα συνθήματα.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις από εκλεγμένους εκπροσώπους φοιτητών οι οποίες εμπλούτισαν με τη σειρά τους τη συζήτηση, καταλήγοντας στην ανάγκη οι φετινοί εορτασμοί να είναι αντάξιοι των 60 χρόνων αγωνιστικών φοιτητικών γενιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των ηρωικών αγώνων του ελληνικού λαού στην αντιδικτατορική πάλη.
Ο συντονισμός έγινε από τους εξής φοιτητικούς συλλόγους του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Φυσικού, Χημικού, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Βιολογικών Εφαρμογών, Ιατρικής, Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης.