ΠΑΡΚΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ – Αλλαγή ρότας με 11 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου επιχειρεί να δώσει λύση, έστω και για ένα τμήμα του Πάρκου, με την ένταξη κατασκευής ενός κοινόχρηστου κτιρίου στο πρόγραμμα «Ήπειρος 2021 – 2027», όπου και θα εγκατασταθούν start-up εταιρείες

 

 

 

Μια ακόμη προσπάθεια για να πάρει, έστω και σε ένα τμήμα, «σάρκα και οστά» το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ξεκινά από την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία διαπιστώνει πως οι τρόποι που δοκιμάστηκαν μέχρι σήμερα δεν είχαν κάποια τύχη.

Έτσι, η Περιφέρεια φαίνεται πως αλλάζει ρότα με στόχο να υπάρξει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ήπειρος 2021-2027», με 11 εκ. ευρώ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά τη διάρκεια της ερώτησης που κατέθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη συνεδρίαση λογοδοσίας η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, έκανε γνωστό πως η περιφερειακή αρχή θα αναζητήσει λύση μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Ηπείρου.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη, στο πρόγραμμα της περιόδου 2021-2027, υπάρχει ο πρώτος άξονας, ο οποίος και αφορά την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας μέσω αξιοποίησης της έρευνας και καινοτομίας, με συνολικά κονδύλια ύψους 54,1 εκ. ευρώ.

«Σε αυτό μπορούμε να βάλουμε 11 εκ. ευρώ, με 100% επιδότηση, και αρχικά να κάνουμε το κοινόχρηστο κτίριο, που θα είναι ανοικτό, θα μπουν και οι start-up και να κάνουμε τα δύο από τα έξι κτίρια τουλάχιστον. Βέβαια, αυτά σε περίπτωση που θα είμαστε μόνοι μας στη διαχείριση. Εάν γεμίσει, μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλο στάδιο, με χρήματα και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Όταν αγωνίζεσαι για ένα πράγμα και το έχεις πιστέψει, δεν αφήνεις την προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, και αναφορικά με τα χρήματα, ο κ. Καχριμάνης, έσπευσε να πει «ότι τα χρήματα δεν μετράνε…», εξηγώντας ότι σε σχέση με τα 15.000 τετραγωνικά μέτρα, τα χρήματα που δόθηκαν ήταν λίγα για αυτά που απαιτούνται για μελέτες και την έκδοση της άδειας που κόστισε 107.136 ευρω με ΦΠΑ.

Συνολικά για όλες τις μελέτες που απαιτήθηκαν έχουν διατεθεί πάνω από 200.000 ευρώ. Από την απάντηση δεν έλειψε και η ιστορική αναδρομή καθώς ο κ. Καχριμάνης επανέλαβε όλα όσα έχουν γίνει και οδήγησαν στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση.

Η αναδρομή ξεκινά από τα προβλήματα του υφιστάμενου τεχνολογικού πάρκου και φτάνουν μέχρι την εγκατάσταση και τις συζητήσεις με τις εταιρείες τεχνολογίας.

«Κάναμε την μελέτη και αδειοδοτήσαμε το κτίριο. Εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με το 50% και έπρεπε να βρούμε το υπόλοιπο ποσό. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που η Τράπεζα Πειραιώς απάντησε ότι δεν μπορεί να συμμετέχει στο κεφάλαιο μέσω δανεισμού καθώς είχαμε μόνο την χρήση του οικοπέδου και όχι την ιδιοκτησία. Το δάνειο δεν δόθηκε. Λίγο μετά εμφανίστηκαν κάποιοι που δήλωσαν ότι μπορούν να φτιάξουν το έργο. Δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό, αλλά ήρθαν μία μέρα μετά. Ούτε από αυτό προχώρησε», είπε μεταξύ άλλων.

Και στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στο θέμα της απένταξης λέγοντας: «Εγώ δεν ήξερα ότι το έργο κινδύνευε να απενταχτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τελικά ο κ. Σκρέκας το απένταξε. Ήταν λάθος, για να μην πω ήταν εχθρική ενέργεια», είπε για να καταλήξει λέγοντας ότι «μας έχουν πει ότι θα μας δώσουν 15 εκ από το ΠΔΕ. Δεν έχει γίνει κάτι και περιμένουμε αλλιώς θα προχωρήσουμε από το ΠΕΠ και εάν υπάρξει ανταπόκριση θα διευρύνουμε κι άλλο τις εγκαταστάσεις».

Εν αναμονή της επίσκεψης

του Πρωθυπουργού

Τέλος, την έλευση του Πρωθυπουργού στα Ιωάννινα, αναμένει ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της τοποθέτησής του για την τύχη του Πάρκου Έρευνας και σύμφωνα με δική του πληροφόρηση, ο Πρωθυπουργός ενδέχεται να έρθει μέσα στο επόμενο διάστημα στην περιοχή προκειμένου να υπογράψει την σύμβαση για τον άξονα Ιωαννίνων – Κακαβιάς.