Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διώκει δεκάδες υποθέσεις στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν αγροτικά κονδύλια της Ε.Ε για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν αλλά δήλωναν ως δικά τους – Αλ. Καχριμάνης: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ φαινόταν στην πράξη πως εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς…»
Εκτεταμένο δημοσίευμα σχετικά με τις έρευνες από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για Έλληνες πολίτες που έλαβαν από το 2017 γεωργικά κονδύλια της Ε.Ε. για βοσκοτόπια που δεν είχαν στην κατοχή τους ή δεν είχαν μισθώσει, ή για γεωργικές εργασίες που δεν έκαναν ποτέ, στερώντας από τους αγρότες χρήματα που δικαιούνταν, φιλοξενεί η ηλεκτρονική έκδοση του Politico.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο μικροσκόπιο έχει μπει ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε το σύστημα, καθώς και η πιθανή εμπλοκή κρατικών αρχών, ιδίως ανθρώπων που εργάζονταν στον οργανισμό που ήταν υπεύθυνος για την εποπτεία της διανομής των χρημάτων, τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά ενώ οι εμπλεκόμενοι έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη, «κανείς στον οργανισμό δεν έχει κατηγορηθεί. Αντιθέτως, κάθε φορά που οι αρχές του οργανισμού προσπαθούσαν να αναλάβουν δράση για την εξάρθρωση της απάτης, έβλεπαν την έξοδο από τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας».
Κατά το Politico «τα υπεξαιρεθέντα κονδύλια μπορεί να ανέρχονται σε 45 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε μια από τις μεγαλύτερες γεωργικές απάτες των τελευταίων ετών».
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διώκει ήδη δεκάδες υποθέσεις στις οποίες Έλληνες πολίτες έλαβαν αγροτικά κονδύλια της Ε.Ε για βοσκοτόπια που δεν κατείχαν αλλά δήλωναν ως δικά τους και για αγροτικές γαίες που επίσης δήλωναν χωρίς επίσης ποτέ να τις έχουν δουλέψει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico οι ευρωπαίοι εισαγγελείς που παρακολουθούν την πορεία των χρημάτων της Ε.Ε ελέγχοντας πιθανή κατάχρησή τους, εξετάζουν περίπου 70 περιπτώσεις.
Όπως αναφέρει το περιοδικό, υπό διερεύνηση είναι ο τρόπος με τον οποίο δημιουργήθηκε το σχέδιο, καθώς και η πιθανή εμπλοκή κρατικών αρχών και ιδίως των ατόμων που εργάζονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Από τους λίγους που είχαν επισημάνει ήδη πριν από αρκετά χρόνια τις μεθοδεύσεις και το που κατέληγαν οι επιδοτήσεις σε περιοχές βοσκήσιμων εκτάσεων, ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης που πολλές φορές, ακόμη και μπροστά σε υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης είχε κάνει λόγο για σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων, μιλώντας για κέντρα και παράκεντρα εξουσίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ερωτηθείς χθες μετά τις αποκαλύψεις για την έρευνα των Ευρωπαϊκών Εισαγγελικών αρχών, για το εάν αισθάνεται δικαιωμένος, ο κ. Καχριμάνης δε θέλησε να το υπερασπιστεί με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε όμως με νόημα πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ φαινόταν στην πράξη πως εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς με την κάλυψη ή την ανοχή υπηρεσιακών παραγόντων.
«Ήταν αδιανόητο και για αυτό τα είχα καταγγείλει δημόσια, να υπάρχουν κάποιοι από άλλες περιοχές της χώρας που να δηλώνουν βοσκοτόπια στον Γράμμο χωρίς να έχουν ζωικό κεφάλαιο ή αρόσιμες γαίες στην ίδια περιοχή χωρίς να διαθέτουν καν άροτρο. Παρόλα αυτά υπήρχε μία εμμονή κάποιων στο να μην ασχολούνται. Το θέμα είναι ότι έπρεπε να υπάρξει μία πρωτοβουλία για να δοθούν αυτά που δικαιούνται στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες της Ηπείρου και άλλων περιοχών και να μην παίρνουν τις επιδοτήσεις κάποιοι επιτήδειοι», ανέφερε αρχικά ο κ. Καχριμάνης για να προσθέσει πως κάποιοι υπουργοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, τοποθετώντας αξιόλογους ανθρώπους στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην πράξη όμως φάνηκε, ότι το σύστημα αυτό ήταν πολύ δυνατό και με πολλά παρακλάδια και γι’ αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.