Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πλατεία, προχώρησαν οι επαγγελματίες του κλάδου – Θ. Σκυλακάκης: ««Η στήριξη στην εστίαση θα υπάρξει όσο χρειαστεί, αλλά δεν είναι απεριόριστη»
Τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους μάζεψαν χθες στην Κεντρική Πλατεία οι επαγγελματίες της εστίασης στα Γιάννενα.
Διαμαρτυρόμενοι για την τραγική οικονομική κατάσταση που έχουν βρεθεί εξαιτίας των μέτρων για την πανδημία, μάζεψαν τα κλειδιά των επιχειρήσεων, τα τοποθέτησαν σε φακέλους, υπέγραψαν υπεύθυνες δηλώσεις και όλα μαζί θα τα στείλουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και τον υπουργό Αδ. Γεωργιάδη.
Δεκάδες επιχειρηματίες που βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να «βουλιάζουν» από τα χρέη και ταυτόχρονα δεν βλέπουν καμία ελπίδα να ανοίξουν άμεσα, ζητούν στήριξη με επιπλέον μέτρα.
Ο πρόεδρος του Σωματείου «Παμβώτις» Χρήστος Τάτσης ξεκαθάρισε ότι είναι πολλές οι επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ξανανοίξουν εξαιτίας των πολλών χρεών που έχουν αλλά και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων στις οποίες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν: «Χρειάζεται η κυβέρνηση να κατανοήσει ότι τα έξοδα τρέχουν και με κλειστές τις επιχειρήσεις μας. Παράλληλα, έχουμε και προσωπικά έξοδα ο κάθε ένας που πρέπει να καλύψουμε» είπε, ενώ ξεκαθάρισε ότι κάνουν την κινητοποίηση προκειμένου να καταλάβει η κυβέρνηση την αγωνία του κλάδου για το αύριο.
Η μεγαλύτερη αγωνία είναι τα λουκέτα που είτε μπήκαν είτε θα μπουν καθώς τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πτώχευση, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου της ΓΕΣΕΒΕ.
Την κινητοποίηση των ανθρώπων της εστίασης στήριξε και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.
Ο Γιώργος Πραμαντιώτης δήλωσε την στήριξή του στην κινητοποίηση και επίσης ζήτησε να δοθεί σε όλους τους επαγγελματίες και τις πληττόμενες επιχειρήσεις επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες, να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι και ο τρέχον κύκλος της Επιστρεπτέας προκαταβολής να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Τασούλας που ζήτησε η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τους ανθρώπους που χάνουν την εργασία τους και που οι επιχειρήσεις τους απειλούνται ξεκάθαρα με λουκέτο.
Δηλώσεις Σκυλακάκη
«Η πολυπλοκότητα διάρθρωσης του κλάδου της εστίασης, καθώς και το μεγάλο διάστημα που δεν λειτουργεί αποτελούν στοιχεία που δυσκολεύουν την εξίσωση επίλυσης των προβλημάτων του», ανέφερε εξάλλου χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του.
Ο κ. Σκυλακάκης, σημείωσε ότι ο κλάδος περιλαμβάνει 77.000 επιχειρήσεις και 409.000 εργαζομένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019.
«Από την έναρξη της πανδημίας, έχουν τεθεί σε αναστολή 258.000 εργαζόμενοι του κλάδου αυτού, ενώ τον Ιανουάριο ήταν σε αναστολή 197.000 εργαζόμενοι. Ένα κομμάτι αυτών αμείβονται χειρότερα, λαμβάνοντας τα 534 ευρώ της κρατικής στήριξης, ενώ κάποιοι άλλοι που ήταν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης αμείβονται καλύτερα, αφού λαμβάνουν και αυτοί το ίδιο ποσό, 534 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις επιχειρήσεις εστίασης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο τζίρος τους το 2019 ήταν 6,4 δισ. ευρώ, ποσό που μειώθηκε στα 4,6 δισ. ευρώ το 2020, κάτι που σημαίνει ότι χάθηκε τζίρος 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές ενισχύσεις που έλαβαν το 2020 ήταν 1,9 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται και άλλου είδους ενισχύσεις, όπως τα μειωμένα ενοίκια ή η πλήρης απαλλαγή από αυτά, η μείωση του ΦΠΑ, οι αμοιβές ειδικού σκοπού που είχαν δοθεί στην αρχή, η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κ.ά.
«Η στήριξη θα υπάρξει όσο χρειαστεί, αλλά δεν είναι απεριόριστη. Είμαστε μια ευάλωτη χώρα οικονομικά στις πανδημίες, αφού η οικονομία μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ο οποίος από τζίρο 18 δισ. ευρώ το 2019, την περυσινή χρονιά έπεσε στα 4 δισ. ευρώ. Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα καλά διαρθρωμένο χρέος, αυτό παραμένει αντικειμενικά πολύ μεγάλο και μας θέτει περιορισμούς», υπογράμμισε.