Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται η ηγεσία και το προσωπικό του ΥΠΕΝ προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για τον επόμενο κύκλο του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
Το ΥΠΕΝ έχει ήδη ανακοινώσει κάποια στοιχεία για τις αλλαγές που θα γίνουν στο δημοφιλές πρόγραμμα επιδοτήσεων ενεργειακών αναβαθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΥΠΕΝ που δημοσίευσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα ισχύσουν νέα κριτήρια. Αυτά, όπως όλα δείχνουν, θα είναι κλιματικά και εισοδηματικά.
Το μοντέλο κριτηρίων για το επόμενο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι όμοιο το σύστημα που ακολουθείται για το επίδομα θέρμανσης. Ενα επιπλέον κριτήριο που ενδεχομένως θα υιοθετηθεί για το πρόγραμμα θα είναι η ηλικία του κτιρίου, με τα παλαιότερα ακίνητα να λαμβάνουν περισσότερα «μόρια».
Ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας προ ημερών δήλωσε ότι στην επόμενη φάση του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» θα γίνει διαβούλευση και σε συνεργασία με το ΤΕΕ «θα συζητήσουμε και θα θέσουμε νέα κριτήρια με βάση μια συγκεκριμένη μεθοδολογία όπως είναι η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες μιας περιφέρειας. Όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα προωθήσουμε ένα νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” ώστε και τους ατμοσφαιρικούς ρύπους να μειώσουμε και από την άλλη να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν χρήματα για τη χρήση ενέργειας».
Σε ό,τι αφορά την έναρξη του νέου κύκλου του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» πηγές του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επισημαίνουν ότι θα προκηρυχθεί σύντομα, έως το τέλος του καλοκαιριού.
Οι πηγές του ΥΠΕΝ προσδιόρισαν επτά τομείς δράσης που θα αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα, οι οποίοι είναι:
Μείωση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης, του τουρισμού, της εστίασης κ.α., στις οποίες το κόστος της ενέργειας αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20 % του συνολικού κόστους παραγωγής. Το βασικό εργαλείο θα είναι η παροχή κινήτρων για σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και επιχειρήσεων. Στον ίδιο μηχανισμό θα στηριχθεί και η πολιτική για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτωχές και στήριξη των ευάλωτων οικιακών καταναλωτών.
Αναβάθμιση των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απορρόφησης μεγαλύτερων ποσοτήτων “πράσινης” ενέργειας.
Επιτάχυνση των διαδικασιών για εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του συστήματος.
Συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για την οριστικοποίηση των κριτηρίων υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα “Eξοικονομώ” που θα περιλαμβάνουν το βαθμό βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου, τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε περιοχή, εισοδηματικά κριτήρια κ.α. Σε ό,τι αφορά τις κλιματολογικές συνθήκες θα αξιοποιηθεί η προεργασία που έχει γίνει από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καθορισμό του επιδόματος θέρμανσης, που ήδη χρησιμοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, ενσωμάτωση της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.
Ολοκλήρωση των υποδομών για την διασφάλιση επάρκειας και ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, που θα είναι το μεταβατικό καύσιμο μέχρι την πλήρη επικράτηση των ΑΠΕ.
Συνέχιση της στρατηγικής για την ανάπτυξη της γεωπολιτικής θέσης της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο (π.χ. φόρουμ φυσικού αερίου ανατολικής Μεσογείου, ενεργειακές διασυνδέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων και την Ιταλία).
Τέλος σε ερώτηση αναφορικά με τα βιομηχανικά τιμολόγια ρεύματος οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα επαφίεται στην διοίκηση της επιχείρησης και στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη μεταξύ των καταναλωτών και της ΔΕΗ ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη τόσο της βιομηχανικής δραστηριότητας όσο και της Δ.Ε.Η.