Στους πέντε πρώτους κύκλους έχουν καταβληθεί 6,8 δισ. σε 544.591 ΑΦΜ
Έντονο είναι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6.
Μέχρι και προχθές, 17 Φεβρουαρίου, είχαν υποβάλει οριστικές αιτήσεις πάνω από 280.000 ενδιαφερόμενοι, οι οποίες θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, που εκπνέει η προθεσμία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα myBusinessSupport ανέρχονται σε 280.855, ενώ εκτιμάται ότι το πλήθος των συνολικών αιτήσεων που θα υποβληθούν μέχρι τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, που λήγει η προθεσμία, θα υπερβεί τις 500.000.
Το διαθέσιμο ποσό μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 είναι περιορισμένο σε σύγκριση με τα κονδύλια που διατέθηκαν στις προηγούμενες και συγκεκριμένα ορίστηκε στα 500 εκατ. ευρώ οπότε και τα ποσά που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα είναι μικρότερα σε σχέση με εκείνα του 5ου και της 4ου κύκλου. Στην 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή που θα «ανοίξει» τον Μάρτιο το ποσό θα αυξηθεί σε 1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στην 6η Επιστρεπτέα, από την προσεχή Τρίτη 23 Φεβρουαρίου όσοι θα έχουν υποβάλει αρχικές αιτήσεις θα κληθούν να οριστικοποιήσουν το αίτημά τους, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση στην ΑΑΔΕ, με βάση και τους όρους που θα γνωστοποιηθούν με τη σχετική απόφαση. Το ποσό που θα λάβουν θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο που θα ορίζει η απόφαση, με βάση τη μείωση του τζίρου, το προσωπικό, τον ΚΑΔ κ.λπ., ενώ η πληρωμή θα γίνει στις αρχές Μαρτίου.
Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή θα διαμορφωθεί σε 500 ευρώ και το μέγιστο στα 50.000 ευρώ.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.
Πάντως, η απόφαση θα προβλέπει ότι ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα προσαυξάνεται:
* σε 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
* σε 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
* σε 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
* σε 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.
Όπως και στις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 4 και 5, το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.
Νέες πληρωμές για τον 5ο κύκλο
Πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 11.707 δικαιούχων του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ποσό συνολικού ύψους 161,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 359.691, στους οποίους έχει καταβληθεί άμεση ενίσχυση ύψους 1,23 δισ. ευρώ.
Η μέση ενίσχυση ανά δικαιούχο διαμορφώνεται, περίπου, στα 3.408 ευρώ. Η καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 στους, λίγους, εναπομείναντες δικαιούχους θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ.
Συνολικά, η στήριξη των επιχειρήσεων, μέσω των πρώτων 5 κύκλων του χρηματοδοτικού σχήματος, διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ.
Ενδιαφέροντα στοιχεία
Το Υπουργείο Οικονομικών, για λόγους ενημέρωσης και πλήρους διαφάνειας, κοινοποιεί αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στα στοιχεία που παρατίθενται, αποτυπώνονται αναλυτικά, ανά Δ.Ο.Υ., το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι τις έλαβαν, σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεχωριστά, αλλά και αθροιστικά στους 5 πρώτους κύκλους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από το επιτυχημένο αυτό εργαλείο, μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί με 6,8 δισ. ευρώ συνολικά 544.591 μοναδιαίοι Α.Φ.Μ., που αντιστοιχούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας, με τον βέλτιστο τρόπο, τα εγχώρια και ευρωπαϊκά διαθέσιμα εργαλεία και πόρους, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων της χώρας, στηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, ώστε να ξεπεράσει την πρωτοφανή αυτή δοκιμασία με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες, καταλήγει η ανακοίνωση.