ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ-Στο «μικροσκόπιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας

Στα Γιάννενα βρέθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, με στόχο να συγκεντρώσουν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η διαδικασία των εμβολιασμών για το υγειονομικό προσωπικό καταρχάς, αλλά και για τους πολίτες που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

Παράλληλα, σημειώνουμε πως σύμφωνα και με το ρεπορτάζ, πρόκειται για μια διαδικασία ελέγχου που δεν αφορά μόνο στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων, αλλά στο σύνολο των νοσοκομείων και των δομών υγείας στη χώρα, όπου λειτουργούν τουλάχιστον εμβολιαστικές γραμμές, ώστε να διαπιστωθεί εάν τηρούνται τα πρωτόκολλα επί της διαδικασίας και κυρίως σε σχέση με καταγγελίες, που έχουν γίνει πανελλαδικά για μη τήρηση αυτής ή για εμβολιασμούς ατόμων, εκτός λίστας.

Τα στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής βρέθηκαν τόσο στο ΠΓΝΙ, όσο και στο νοσοκομείο Χατζηκώστα, ελέγχοντας τις λίστες των εμβολιασθέντων, αλλά και εκείνων με τα προγραμματισμένα ραντεβού των επόμενων ημερών, χωρίς να φαίνεται πάντως πως έχε προκύψει κάποια ανακολουθία ή παρατυπία.

Τα χαμένα εμβόλια και οι εμβολιασμοί

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι στο ΠΓΝΙ, τα στελέχη των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας πήραν και καταθέσεις του συνόλου των εμπλεκόμενων και της διοίκησης για το περιστατικό της απώλειας 75 φιαλιδίων με 375 συνολικά δόσεις εμβολίων.

Η έρευνα αυτή γίνεται ανεξάρτητα από την ΕΔΕ που έχει διαταχθεί σε εσωτερικό επίπεδο.

Από την άλλη, εκατοντάδες είναι τα ραντεβού στο εμβολιαστικό κέντρο του ΠΓΝΙ, σε καθημερινή βάση, για τον εμβολιασμό πολιτών της πρώτης αλλά και της δεύτερης δόσης, ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται και μία σημαντική αύξηση στους εμβολιασμούς εργαζομένων του νοσοκομείου.

Σε σύνολο υγειονομικού προσωπικού και εργαζόμενων, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ξεπερνά το 70% σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ Γ. Φλούδα, κάτι που φέρνει το ΠΓΝΙ στις πρώτες τρεις θέσεις στο ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων μεταξύ των νοσοκομείων της χώρας.

Εξαιρετικά μεγάλη είναι και η προσέλευση πολιτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60-64 ετών, στους οποίους χορηγείται το εμβόλιο της Astra Zeneca.

«Το πρόβλημά μας δεν είναι η προσέλευση των πολιτών και η ανταπόκρισή τους ούτε των υγειονομικών, και των εργαζόμενων του νοσοκομείου, αλλά η διαθεσιμότητα των εμβολίων. Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε ως χώρα και όσο γρηγορότερα τα έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο πιο εύκολα θα προχωρήσουν οι εμβολιασμοί», ανέφερε ο κ .Φλούδας.