Μείζον ζήτημα έχει προκύψει με τη μη ένταξη, μέχρι σήμερα, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του κράτους, φοιτητών του 6ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είδαν τα ονόματά τους, όπως και σε άλλα Πανεπιστήμια, να μην εμφανίζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα με τα προγραμματισμένα ραντεβού, προφανώς, λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας των εμβολίων.
Στο πλαίσιο αυτό οι φοιτητές ζητούν την ένταξη τους στο πρόγραμμα, των αμέσως επόμενων ημερών, κατ’ εξαίρεση και κατά προτεραιότητα!
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί όμως είναι τεράστιο παρότι γίνεται προσπάθεια και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμβολιασμών του ΠΓΝΙ, με αποτέλεσμα να έχουν εμβολιαστεί μέχρι και την Πέμπτη, 40 περίπου φοιτητές του 6ου έτους της Ιατρικής.
Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο Ioannina TV, την Πέμπτη, ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, παραδεχόμενος ωστόσο το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει για τους φοιτητές του 6ου αλλά και του 5ου έτους, οι οποίοι πρέπει να μπουν στις Κλινικές για την πρακτική τους εκπαίδευση.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αντιπροσωπεία φοιτητών του 6ου έτους, ο Παναγ. Χούσος παρουσίασε το ιστορικό των ενεργειών που έγιναν μέχρι και την ακύρωση των ραντεβού από την ψηφιακή πλατφόρμα και το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί για την πορεία της κατάστασης.
«Η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών του 6ου έτους είχε δηλώσει ρητά εδώ και μήνες την βούληση να εμβολιαστεί, ωστόσο 2,5 μήνες μετά βρισκόμαστε στον αέρα. Ως φοιτητικός σύλλογος της Ιατρικής έχουμε αναδείξει την ανάγκη εμβολιασμού των φοιτητών που ασκούνται στις κλινικές. Σε προτεραιότητα μαζί με τους υγειονομικούς, για την προστασία της υγείας τόσο των ασθενών όσο και της δική μας. Έχουμε απευθύνει επανειλημμένα σαφή αιτήματα προς το Τμήμα της Ιατρικής και την επιτροπή λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή τον άμεσο εμβολιασμό μας στη ίδια προτεραιότητα με τους υπόλοιπους υγειονομικούς. Μας δόθηκε η δυνατότητα να φτιάξουμε μία εσωτερική, άτυπη λίστα και μέσα από αυτήν, όταν προκύπτουν αδιάθετα εμβόλια, να καλούν τους φοιτητές να εμβολιαστούν. Μια διαδικασία πραγματικής υποτίμησης της ανάγκης άμεσου οργανωμένου εμβολιασμού των γιατρών φοιτητών που βρίσκονται μέσα στις κλινικές του ΠΓΝ», ανέφερε ο κ. Χούσος.
Οι Κλινικές των νοσοκομείων
Παράλληλα και με την άρση της απαγόρευσης να βρίσκονται στις Κλινικές των νοσοκομείων, οι φοιτητές της Ιατρικής εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί, αποτελούν εν δυνάμει «μετακινούμενες βόμβες» ενδονοσοκομειακής διασποράς στους ασθενείς και στους συνοδούς, με δεδομένο, ότι η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών έχει ήδη εμβολιαστεί.
«Δεν μπορεί την ώρα που προσφέρουμε κλινικό έργο στους ασθενείς του ΠΓΝΙ να «πεταγόμαστε έξω» από το πρόγραμμα εμβολιασμών και αντιμετωπιζόμαστε συνολικά ως χαμηλής προτεραιότητας και αναλώσιμοι. Την στιγμή μάλιστα που ο περιορισμός της διασποράς μέσα στα νοσοκομεία είναι ζήτημα προτεραιότητας μετά και τα πολλαπλά γεγονότα διασποράς του ιού στο ΓΝ Χατζηκώστα αλλά και στο ΠΓΝΙ. Προκύπτουν λοιπόν, κάποια ερωτήματα:
Ποιος θα είναι υπεύθυνος αν προκύψουν κρούσματα και νοσούντες ανάμεσα στους φοιτητές που κάνουν κλινική άσκηση και παραμένουν ανεμβολίαστοι;
Ποιος θα είναι υπεύθυνος εάν λόγω ενδεχόμενης ενδονοσοκομειακής διασποράς βγουν οι ελάχιστοι και ταλαιπωρημένοι υγειονομικοί σε καραντίνα, κινδυνεύσουν ασθενείς και βγούνε κλινικές εκτός κανονικής λειτουργίας;
Τι επιπτώσεις θα έχει για την κλινική άσκηση του συνόλου των φοιτητών του έτους ενδεχόμενη διασπορά και νόσηση μεταξύ των φοιτητών;», αναρωτήθηκε ο κ. Χούσος.