ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – «Εργαλείο» ανάπτυξης ο πρωτογενής τομέας

Εννέα έργα προϋπολογισμού 13,3 εκ. ευρώ για σύγχρονα αρδευτικά δίκτυα, εντάσσονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Υπογράφεται η σύμβαση για τους χάρτες βόσκησης – Πρωτοπορεί η Περιφέρεια στη διαχείριση των νεκρών ζώων

Την ένταξη εννέα έργων στο «Μέτρο 4.3.1.» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε χθες, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Όπως ανέφερε η ένταξή τους επιτεύχθηκε χάρη στην εξασφάλιση εκ μέρους της Περιφέρειας πρόσθετων πόρων εννέα περίπου εκατομμύριων ευρώ, (έναντι 4,3 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικώς εκχωρηθέν ποσό), με τον συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 13.338.301,09 ευρώ.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «πρόκειται για έργα που είναι απόλυτα αναγκαία για τις ανάγκες των καλλιεργητών και συνδυάζονται με εγκαταστάσεις συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ήταν κάτι για το οποίο εργαστήκαμε για χρόνια μεθοδικά στην Περιφέρεια και συμβάλλαμε ώστε τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στις νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα μειωθεί το κόστος παραγωγής που σήμερα επιβαρύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτούνται για τα αντλιοστάσια».
Αναφερόμενος στην προεργασία που υπήρξε, τόνισε ότι η Περιφέρεια εργάστηκε για αυτό το σκοπό σε όλη την Ήπειρο – και όπου της ζητήθηκε συνδρομή – για να ωριμάσει τα έργα και αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην επόμενη προγραμματική περίοδο.
Ακολούθως ευχαρίστησε τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κώστα Μπαγινέτα για την έγκριση της ζητηθείσας υπερδέσμευσης, την Ε.Υ.Δ. της Περιφέρειας Ηπείρου που εξέτασε τους φακέλους των έργων, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που ενεπλάκησαν στη διαδικασία και τον Τεχνικό Σύμβουλο που βοήθησε τους ΤΟΕΒ, ώστε να προωθηθεί αυτή η μεγάλη αλλαγή.
Φορέας υλοποίησης για επτά έργα είναι η Περιφέρεια και από ένα οι Δήμοι Φιλιατών και Αρταίων.
Αναλυτικά τα έργα που εντάσσονται είναι τα εξής:
– Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης, με προϋπολογισμό 1.049.707,81 ευρώ.
– Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Χαμηλής Σκάλας Φιλιατών με προϋπολογισμό 1.566.117,52  ευρώ και με φορέα υλοποίησης το Δήμο Φιλιατών.
– Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Μπόιδα- Μαυρή με προϋπολογισμό  2.199.000 ευρώ.
– Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου με προϋπολογισμό 2.197.000 ευρώ.
– Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Αχέροντα με προϋπολογισμό 1.743.327,76 ευρώ.
– Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Παραμυθιάς με προϋπολογισμό 617.148 ευρώ.
– Στην περιοχή αρμοδιότητας ΤΟΕΒ Γλυκής με προϋπολογισμό 713.000 ευρώ
– Αναβάθμιση Α/Σ Βίγλας ΓΟΕΒ Πεδιάδας Άρτας με προϋπολογισμό 1.064.000 ευρώ.
– Επένδυση κεντρικού αρδευτικού αύλακα Βλαχέρνα-Γραμμενίτσα- Ρόκκα, με προϋπολογισμό 2.199.000 ευρώ και Φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αρταίων.

Η σύμβαση για τους χάρτες βόσκησης

Εξάλλου, την ερχόμενη Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης θα υπογράψει στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό την προγραμματική σύμβαση για το Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης Ηπείρου.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας τα εξής: «Μετά από πολύμηνες προσπάθειες που ξεκίνησαν  επί της προηγούμενης Κυβέρνηση και συνεχίστηκαν με τη σημερινή, φθάσαμε επιτέλους σε αίσιο αποτέλεσμα, όσον αφορά την εκπόνηση του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης της Ηπείρου. Η υπογραφή της Σύμβασης θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  με τον Υπουργό κ. Λιβανό και πλέον θα μπορέσει σε σύντομο σχετικό χρόνο να διασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των βοσκοτόπων και να εκσυγχρονιστεί ο αγροτικός χάρτης της Ηπείρου».
Και καταλήγοντας σημείωσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου  συνεργάστηκε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επί μακρό χρόνο, ώστε να φθάσουμε στο στάδιο υπογραφής των προγραμματικών συμβάσεων σε όλη τη χώρα».

Η διαχείριση των νεκρών ζώων

Την ίδια στιγμή, η Ήπειρος είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας στην οποία έχει αρχίσει η εφαρμογή του Προγράμματος Διαχείρισης των νεκρών ζώων, όπως ανέφερε χθες ο Περιφερειάρχης.
Το πρόγραμμα αφορά βοοειδή, αιγοπρόβατα και πτώματα ζώων που εντοπίζονται στο επαρχιακό ή εθνικό οδικό δίκτυο. Όσοι έχουν ή εντοπίζουν νεκρά ζώα θα πρέπει να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2108960100 που ανήκει στην εταιρία που έχει αναλάβει το έργο χωρίς καμία επιβάρυνσή τους.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, για τις κτηνοτροφικές μονάδες «η περισυλλογή των νεκρών ζώων είναι υποχρεωτική και θα λαμβάνεται υπόψη κατά τη διαδικασία δήλωσης θανάτου και διαγραφής τους στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Εκτός αυτού προβλέπεται αποζημίωση  για τα βοοειδή που είναι άνω των 48 μηνών (ή 24 μηνών από ξένες χώρες) και για τα αιγοπρόβατα που είναι άνω των 18 μηνών. Πρέπει όλοι, κτηνιατρικές υπηρεσίες, δήμοι, συνεταιρισμοί και κτηνοτρόφοι να συνεργαστούν για την επιτυχία του προγράμματος που διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και προστατεύει το περιβάλλον».