Θα ισχύσει η ατέλεια στα διόδια;

Το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή της Περιφέρειας, αλλά είναι αμφίβολο

εάν μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή

 

Δεκτή έστω με καθυστέρηση και χωρίς κανείς να είναι σε θέση να βεβαιώσει εάν και πότε θα τύχει εφαρμογής, έκανε το ΣτΕ την προσφυγή της περιφέρειας Ηπείρου, ακυρώνοντας την απόφαση του πρώην υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, για την παράλειψή του, να κρίνει με όμοιο τρόπο το αίτημα απαλλαγής από τα τέλη διοδίων της Εγνατίας για τους κατοίκους της ΠΕ Ιωαννίνων στους σταθμούς διοδίων Τύριας, Παμβώτιδας (Δροσοχωρίου) και Μαλακασίου.

Ο περιφερειάρχης Αλεξ. Καχριμάνης ανακοίνωσε την απόφαση του ΣτΕ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «επανάσταση» σε σχέση με την Εγνατία Οδό.

«Είναι μεγάλη απόφαση, την οποία δεν περίμενα, αλλά ο αγώνας φέρνει αποτέλεσμα», πρόσθεσε. Η περιφέρεια Ηπείρου, όπως εξήγησε, στηρίχτηκε στο γεγονός ότι το έργο κατασκευάστηκε ως δημόσιο (και όχι μέσω παραχώρησης)  δεν υπάρχει παράλληλο δίκτυο (το οποίο εκ των υστέρων ο τότε υπουργός έσπευσε να χαρακτηρίσει την Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας- Ιωαννίνων – Τρικάλων) και στη διάκριση που υπήρχε με την διαφορετική αντιμετώπιση των κατοίκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και του δήμου Μετσόβου.

«Όταν εκδόθηκε η απόφαση του τότε υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη κάποιοι σε τοπικό επίπεδο είχαν σπεύσει να με λοιδορήσουν ότι δήθεν είχα παρέμβει μόνο για το Μέτσοβο, ενώ αυτή ήταν μια απόφαση ουσιαστικά για να με πλήξει προσωπικά και πολιτικά», τόνισε ο περιφερειάρχης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους «όσοι εργάστηκαν και συνεργάστηκαν για τη στήριξη της προσφυγής και ιδιαίτερα τη νομικό κα Γεωργία Τατάγια, με τη συμβολή της οποίας η περιφέρεια Ηπείρου έχει κερδίσει πάμπολλες υποθέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και χωρίς να εισπράττει και τα χρήματα που πρέπει. Όταν έχεις υποθέσεις με σύγκρουση συμφερόντων πρέπει να έχεις και άτομα που να εμπιστεύεσαι», κατέληξε.

Και οι «Ορίζοντες Ηπείρου» δικαιωμένοι

Για «δικαίωση» επίσης κάνουν λόγο στο ίδιο θέμα και οι «Ορίζοντες Ηπείρου», τονίζονατς, ότι ως παράταξη είχε ζητήσει από την περιφερειακή αρχή, να προσφύγει στο ΣτΕ, γιατί εξαιρούνταν αρχικά, μόνον οι κάτοικοι του Μετσόβου.

«Αναγκάστηκε τότε ο περιφερειάρχης μέσα σε λίγες ώρες και για να μην φανεί ότι μεροληπτεί μόνο υπέρ των κατοίκων του Μετσόβου, να αποδεχτεί την πρότασή μας και να καταθέσει την προσφυγή», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Θα προχωρήσουν τα έργα οδοφωτισμού

Στην ίδια συνεδρίαση ο κ. Καχριμάνης διαβεβαίωσε τα μέλη της, ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και οι διαγωνισμοί για το έργο του οδοφωτισμού στους δήμους Ιωαννιτών και Πρέβεζας αντίστοιχα να υλοποιηθούν κανονικά. Ο ίδιος σε γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για έναν αγώνα που πρέπει να ολοκληρωθεί, αφού με αυτόν θα κερδίσουν οι δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών και οι δήμοι, που μετά την παρέλευση των 12 ετών της διάρκειας των συμβάσεων, θα έχουν στη διάθεσή τους, ένα έργο κορυφαίας ποιότητας.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμη ότι έγινε όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά, απορρίπτοντας αιτιάσεις για ανεπάρκεια των μελετών.

«Η μελέτη της Πρέβεζας έγινε επί της τότε αντιπεριφερειάρχη κας Τατιάνας Καλογιάννη και η μελέτη του δήμου Ιωαννιτών επί της δικής μου εποπτείας, έγιναν με τα ίδια κριτήρια. Άρα δεν ευσταθεί ότι δεν ξέραμε να κάνουμε τις μελέτες. Υπήρχαν όμως κάποιοι όροι που πρέπει να αλλάξουν», κατέληξε.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε χθες το β’ πρακτικό «β’ φάσης- Στάδιο Β. Διάλογος της Επιτροπής Διαγωνισμού για το έργο «Αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου».

Οι τρεις εταιρίες που πληρούν τις απαιτήσεις συμμετοχής στο επόμενο στάδιο είναι: 1.Ένωση INTRAKAT- OMEXOM ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.- VETTE 2. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- FOTAGONLED A.E. 3. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.