ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Νέος συναγερμός στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων

Λόγω της μεταφοράς ασθενών από την Αιτωλοακαρνανία

 

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της Δυτικής Ελλάδας, λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία.

Ήδη οι πρώτες διακομιδές ασθενών με κορωνοϊό έγιναν ήδη προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με δύο εκ των ασθενών να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ.

Έτσι, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Αιτωλοακαρνανία και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πίεσης που ήδη ασκείται στις δομές υγείας, αναπτύσσεται ένας νέος σχεδιασμός για τη διακομιδή περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας.

Άλλωστε στο νοσοκομείο του Αγρινίου ο συνολικός αριθμός των πέντε κλινών στη ΜΕΘ δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση μίας τόσο μεγάλης πίεσης που ήδη υπάρχει και η οποία αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, αφού οι καταγραφές των κρουσμάτων είναι κάθε μέρα και μεγαλύτερες.

Στη ΜΕΘ του ΠΓΝΙ μέχρι χθες το μεσημέρι υπήρχαν διαθέσιμες 4 κλίνες, ενώ υπάρχει πλήρης ετοιμότητα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γ. Φλούδας, για να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, εάν αυτό απαιτηθεί και η τρίτη ΜΕΘ, με δυναμικότητα έξι κλινών.

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν διασωληνωμένοι δύο ασθενείς, ενώ μικρότερη είναι η πίεση στις απλές κλίνες των δύο νοσοκομείων, με την πληρότητα να βρίσκεται σταθερά κοντά στο 50%. Στις ΜΕΛ του ΠΓΝΙ χθες το μεσημέρι, νοσηλεύονταν συνολικά 39 ασθενείς και αντίστοιχα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα 12, ενώ κάποιοι αναμενόταν να πάρουν εξιτήριο.

Οι ΚΟΜΥ στα νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ του Ioannina TV, στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων έχουν επιστρέψει οι ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ ώστε να διενεργούν rapid test στους συνοδούς των ασθενών αλλά και σε ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία, ωστόσο έχει δημιουργηθεί προβληματισμός και διατυπώνονται παράπονα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς ο ΕΟΔΥ διέθεσε στο ΠΓΝΙ δύο εργαζόμενους για τα rapid σε καθημερινή βάση και για να λειτουργήσουν τα δύο σταθερά σημεία, χρειάζεται επιπλέον προσωπικό.

Έτσι, ρόλο έχουν αναλάβει ειδικευόμενοι ιατροί και νοσηλευτές με τον κ. Φλούδα να τονίζει ωστόσο, ότι υπάρχει πίεση σε κάποια Τμήματα του νοσοκομείου, λόγω της κατάστασης αυτής, όμως οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και έκτακτες και σε τέτοιες συνθήκες, εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα.

«Καταφέραμε όλοι μαζί, με τεράστια προσπάθεια να πείσουμε τον ΕΟΔΥ και την 6η ΥΠΕ να επιστρέψουν οι ΚΟΜΥ στα νοσοκομεία κάτι που δε γίνεται πουθενά αλλού, αλλά έπρεπε να διαθέσουμε και δικό μας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ο ειδικευόμενος ιατρός άλλωστε που παρέχει υπηρεσία στο συγκεκριμένο τομέα, εργάζεται για ένα εξάωρο σε διάστημα 45 ημερών, που δε θεωρώ, ότι είναι κάτι που δε μπορούμε να το υποστηρίξουμε ως νοσοκομείο, τη στιγμή μάλιστα, που σε αυτήν την κατάσταση χρειάζεται η συνεισφορά όλων», ανέφερε ο κ. Φλούδας.

Για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Τέλος, η 12η Μαΐου, έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή και ο εορτασμός για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά συμπίπτει με τις συνθήκες της πανδημίας.

«Δε θα πρέπει να ξεχάσει ποτέ, κανείς ότι η συγκινητική προσπάθεια και συνεισφορά των νοσηλευτών ήταν που κράτησε όρθιο το σύστημα υγείας στην πανδημία. Η Πολιτεία όμως θα πρέπει να ανταποκριθεί και αυτή στα αιτήματα των νοσηλευτών, που είναι η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η μισθολογική τους εξέλιξη και φυσικά, η οριστικό τακτοποίηση της εκκρεμότητας που υπάρχει με τους χιλιάδες συμβασιούχους», κατέληξε ο κ. Φλούδας.