Τι συζήτησε η υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης με Αλ. Καχριμάνη και Μ. Ελισάφ
Το νομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, οι έλεγχοι στο γάλα για την αποτροπή των «ελληνοποιήσεων» και της νοθείας στην παραγωγή της φέτας ΠΟΠ και η θωράκιση του ελληνικού σήματος στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε με τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτ. Αραμπατζή το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Ήπειρο.
Η κα Αραμπατζή από την πλευρά της στάθηκε στην αδιάλειπτη συνεργασία με τον κ. Καχριμάνη και χαρακτήρισε αιχμή του δόρατος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας την ελληνική κτηνοτροφία και γενικότερα των πρωτογενή παραγωγή.
Με τον Μ. Ελισάφ
Νωρίτερα, η κα Αραμπατζή συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, παρουσία του αρμόδιου αντιδημάρχου για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Β. Βλέτσα.
Η αγροτική οδοποιία ένα έργο που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», αλλά και οι προθέσεις του δήμου Ιωαννιτών να δημιουργήσει Τράπεζα Γης για τους αγρότες και ένα μελισσοκομικό πάρκο στους Λιγκιάδες απασχόλησαν τη συνάντηση.
«Μιλήσαμε για τη δημιουργία Τράπεζας Γης για τους νέους αγρότες και για τις δράσεις που με τη βοήθεια του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Βλέτσα κάνουμε, ώστε να μπορέσουν νέοι αγρότες να εξασφαλίσουν την απαραίτητη γη για να οργανώσουν πρωτότυπες καλλιέργειες.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός μελισσοκομικού πάρκου στους Λιγκιάδες, το οποίο αποτελεί μια ακόμη καινοτομία που μπορεί να βοηθήσει τη μελισσοκομία της περιοχής μας που είναι γνωστή για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού. Μιλήσαμε επίσης και για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών που κατάφεραν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και με τη δική μας συμβολή να λειτουργήσουν ομαλά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, δίνοντας χώρο στους δικούς μας και όχι μόνο καλλιεργητές»
Η κα Αραμπατζή μετέφερε τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και συνολικά της κυβέρνησης, ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των φορέων της αυτοδιοίκησης.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για την μετά – covid εποχή για τη διαχείριση της πανδημίας και βεβαίως για το μεγάλο “όπλο” της ελληνικής οικονομίας και της χώρας μας που είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή την εξέλιξη και δεν είναι άλλο από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εξασφαλίσει ένα πολύ καλό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση των δράσεων που θα επανακάμψουν και θα ανατάξουν ουσιαστικά τον πρωτογενή και τον αγροτοδιατροφικό τομέα που πλέον με νούμερα και στοιχεία αποδεικνύει τη δυναμική του», κατέληξε η υφυπουργός.
Επίσκεψη σε μονάδα παραγωγής μελιού
Η υφυπουργός, το μεσημέρι της Τρίτης επισκέφθηκε την επιχείρηση «Nomad Honey», μια καθετοποιημένη μεταποιητική μονάδα παραγωγής μελιού, που συνδυάζει την παραδοσιακή νομαδική μελισσοκομία με τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα. Ξεναγήθηκε στο σύγχρονο εργαστήριο, που συσκευάζει αγνό, ακατέργαστο μέλι συγκεκριμένης γεωγραφικής ένδειξης σε διαφορετικές γεύσεις και συνθέσεις και παράγει ένα καινοτόμο προϊόν, το πρώτο ελληνικό ενεργειακό «τζελάκι», όπως ονομάζεται στον χώρο του αθλητισμού, από 100% φυσικό μέλι, γύρη και αλάτι.
Στη συζήτηση με τους παραγωγούς του «Nomad Premium Greek Honey» Ελένη Πλαχούρα και Βασίλη Ρήτα, η υφυπουργός ενημερώθηκε για τον καινοτόμο τρόπο εξαγωγής του μελιού από την κηρήθρα χωρίς θερμότητα, όπως και για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που του δίνουν υψηλή προστιθέμενη αξία.
Οι ισχυρισμοί διατροφής και υγείας, που χαρακτηρίζουν το μέλι, η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την παραγωγή γενετικού υλικού από τα 250 παραγωγικά μελίσσια, που είναι προσαρμοσμένα στις συνθήκες της περιοχής, αποδεικνύουν στην πράξη, όπως είπε η υφυπουργός, τις δυνατότητες ενός κλάδου, που η παρούσα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θέλει να αναδείξει.
«Ο συνδυασμός της παραδοσιακής νομαδικής μελισσοκομίας με την καινοτομία και η επένδυση στην γνώση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, που παράγετε, είναι ένα στοίχημα των προϊόντων της φημισμένης ελληνικής διατροφής» κατέληξε η υφυπουργός.