Με ταχύτατο ρυθμό εξελίσσονται καθημερινά οι υποθέσεις, αλλά και οι έλεγχοι σε εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα, για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης ή εμβολιασμών.
Αναφορικά με την Ήπειρο, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο αντίστοιχο ζήτημα, με αυτά που ακούγονται ή έχουν επιβεβαιωθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.
Κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αναρρωτικών αδειών σε υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί και οι οποίοι είτε επέστρεψαν και μπήκαν σε αναστολή, είτε πρόκειται να επιστρέψουν εντός των ημερών στην υπηρεσία τους, διερευνώνται εξονυχιστικά, με τον αριθμό όμως αυτών των περιπτώσεων να είναι εξαιρετικά μικρός.
Παράλληλα, στην Ήπειρο, υπάρχει μέχρι σήμερα μόνο η περίπτωση που αποκάλυψε στο Ioannina TV, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης και η οποία αναφέρεται σε πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν με μεγάλη χρονική καθυστέρηση,
Με γνώμονα τις εξελίξεις των ημερών, ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων στη συνεδρίαση του Δ.Σ. το βράδυ της Τετάρτης συζήτησε τις εξελίξεις αυτές και σε ανακοίνωσή του, αναφέρει πως δεν υπήρξε καμία επίσημη αναφορά ή καταγγελία αναφορικά με τη χορήγηση πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης με μη νόμιμο τρόπο.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Γεν. Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεόδωρος Παπακώστας πρόσθεσε, ότι ο Σύλλογος δεν αποτελεί ούτε και διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό, ούτε και είναι εποπτεύουσα Αρχή, ωστόσο εάν προκύψει ζήτημα για κάποιο μέλος του ή για περισσότερους θα τοποθετηθεί επισήμως, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που του αναλογεί.
«Το φαινόμενο που παρατηρούμε τελευταία είναι τουλάχιστον λυπηρό. Δυσκολεύομαι να μπω στο μυαλό των συναδέλφων μας, που κατηγορούνται, γιατί ο γιατρός κάνει ένα επάγγελμα και λειτούργημα μαζί, προστατεύοντας την υγεία του κοινωνικού συνόλου. Δυστυχώς, φαίνεται, ότι υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί μας, ιατροί, που μετέχουν σε αυτές τις μη νόμιμες διαδικασίες. Ως μία γενική αρχή, αυτό που μπορούμε να πούμε, είναι πως κανείς και για κανέναν λόγο και κυρίως ποτέ, ειδικά σε αυτή τη χρονική περίοδο δε μπορεί να μοιράζει ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης», ανέφερε.
Για τις διώξεις
Ένα επιπλέον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί, είναι αυτό των διώξεων που αντιμετωπίζουν ιατροί και νοσηλευτές από πολίτες που είτε νόσησαν και νοσηλεύτηκαν σε απλές κλίνες είτε διασωληνώθηκαν, οι οποίοι στράφηκαν στη συνέχεια σε βάρος των υγειονομικών.
Ο κ. Παπακώστας τόνισε ότι το νομοθετικό πλαίσιο φαίνεται επαρκές για να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ζητήματα, εκφράζοντας την ακράδαντη πεποίθηση, ότι καμία από αυτές τις μηνύσεις ή αγωγές δε θα έχει τύχη.
«Ίσως πάντως η Πολιτεία να πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τους επιστημονικούς φορείς, για να εξετάσουν σε βάθος εάν υπάρχουν ζητήματα που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς και εάν υπάρχει ανάγκη βελτίωσης κάποιων τέτοιων σημείων», κατέληξε.