Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στην Πρέβεζα, στην πλατεία Κολοβού, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη ομιλία της Μαρίας Νεγρεπόντη – Δεληβάνη, Καθηγήτριας Οικονομικών και πρώην Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θέμα: «Η γυναίκα στην Επανάσταση του 1821»
Στην εκδήλωση, που έγινε με την συνεργασία της Επιτροπής Πρέβεζα 1821-2021 «Ιστορία – Μνήμη – Ελευθερία» και της Επιτροπής «Τιμή στο ‘21», οι παρευρισκόμενοι ακροατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, η οποία περιελάμβανε δυο ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα η ομιλήτρια εξήγησε τους λόγους, που οδήγησαν στην δημιουργία της Επιτροπής «Τιμή στο ‘21» και που αρχικά ήταν η ανάγκη, τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης να εορτασθούν με σεβασμό και όπως αξίζει στους ήρωες μας και όχι με την παραχάραξη της ιστορίας τους. Στη συνέχεια η ομιλήτρια τόνισε τη θλιβερή επισήμανση, ότι αν και η Ελευθερία κατακτήθηκε με τον Αγώνα, στα 200 χρόνια που ακολούθησαν, δεν υλοποιήθηκε ο δεύτερος στόχος της Επανάστασης, δηλαδή η Εθνική Ανεξαρτησία.
Ακολούθησε μια σύντομη αναφορά στους στόχους της Επιτροπής που είναι η ενδυνάμωση της Εθνικής Συνείδησης των Ελλήνων και ο αγώνας για την εξασφάλιση μιας, έστω και χαμηλού βαθμού, Εθνικής Κυριαρχίας.
Το πρώτο μέρος της ομιλίας ολοκληρώθηκε με μια αναφορά στις πολλαπλές δραστηριότητές της Επιτροπής.
Στη δεύτερη ενότητα της ομιλίας αναπτύχθηκε το κυρίως θέμα, που ήταν η ελάχιστα γνωστή, αν και εξαιρετικά σημαντική, συμβολή των Ελληνίδων στην Επανάσταση. Η κυρία Μαρία Νεγρεπόντη- Δεληβάνη αναφέρθηκε στο μεγάλο αριθμό των Ελληνίδων, που συνεισέφεραν στον Αγώνα, με τους πολλαπλούς ρόλους της αγωνίστριας στη μάχη, της χορηγού και ευεργέτιδας, της συντρόφου και μητέρας.
Η ομιλήτρια κατονόμασε πολλές γυναίκες, περισσότερο ή λιγότερο γνωστές, από κάθε μεριά της Ελλάδας, που προσέφεραν στον Αγώνα, και αφού έδωσε συγκεκριμένα προσωποποιημένα παραδείγματα, ανάμεσα στα οποία και τη δικιά μας Δέσπω Μπότση, κατέληξε στην αιτιολογημένη διαπίστωση, ότι οι γυναίκες του 1821 δεν συμμετείχαν απλά, αλλά εξασφάλισαν την επιτυχία του Αγώνα, αν και, δυστυχώς, δεν τους αποδόθηκε η πρέπουσα τιμή από το Επίσημο Ελληνικό Κράτος.