ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ – Από την Κυριακή τα ραντεβού για την τρίτη δόση στους άνω των 50

Κυριαρχεί η μετάλλαξη «Δέλτα» και στην Ήπειρο – Στα 20.000 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην επικράτεια – Στο 58,7% η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα – «Δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», λένε οι επιστήμονες

Τη διενέργεια τρίτης δόσης του εμβολίου στους άνω των 50 και στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, συστήνει πλέον η εθνική επιτροπή εμβολιασμού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση της Πέμπτης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 10 Οκτωβρίου. «Η τρίτη δόση αποτελεί σύσταση. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως αυτή θα επαρκεί, δεν θα χρειάζεται άλλη δόση μετά. Αφορά στην ατομική προστασία του καθενός» πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως τα παιδιά είναι ασφαλή στο δομημένο περιβάλλον του σχολείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ένα στα τρία παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων. Με τη βοήθεια των σελφ τεστ, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα. Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα που παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.

Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων.

Εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός. Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε. «Το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν» συνέχισε.

Μικρή τάση επιδείνωσης της πανδημίας παρατηρήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στην Ελλάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μερική αύξηση, στο 5%. Σταθερότητα δείχνει ο αριθμός των θανάτων. Σταθερή είναι και η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Λίγο πιο πάνω είναι οι νέες εισαγωγές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα νέα μέτρα υπέρ των εμβολιασμένων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, η Μίνα Γκάγκα παρατήρησε πως «δεν αφαιρούνται όλα τα μέτρα, συνεχίζουμε να πηγαίνουμε με μάσκες σε κλειστούς χώρους. Το νόημα που ανακοινώσαμε αυτά τα μέτρα, αφορά στη μεγάλη δυσανεξία του κόσμου στους περιορισμούς μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Θέλουμε συγκεκριμένο τρόπο και ασφάλεια, ακόμα και για τους εμβολιασμένους».

Η μετάλλαξη «Δέλτα»

Εξάλλου, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ, η νέα γονιδιωματική ανάλυση, σε 196 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 26 Αυγούστου έως 25 Σεπτεμβρίου.

Από τον έλεγχο των 196 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 192 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 1 δείγμα με στέλεχος υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Εκ των 192 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Delta. Το 1 δείγμα με στέλεχος υπό παρακολούθηση αφορά στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 33.644 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 29.620 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.283 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Την ίδια στιγμή, στα 115 ανέρχονται τα κρούσματα με μετάλλαξη «Δέλτα» που αντιστοιχούν στην Ήπειρο από το σύνολο αυτών που έχουν εξεταστεί από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ.

Στο δίκτυο αποστέλλεται ένας πολύ μικρός αριθμός δειγμάτων από όσα εντοπίζονται σε ημερήσια βάση. Έτσι στο διάστημα από 26 Αυγούστου μέχρι και 25 Σεπτεμβρίου ελέγχθηκαν μόλις 196 δείγματα από ολόκληρη την χώρα. Στα 192 από αυτά εντοπίστηκε το στέλεχος «Δέλτα» που κυριαρχεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Τα κρούσματα με μετάλλαξη «Δέλτα» στην Ήπειρο, εντοπίζονται 19 στην Π.Ε. Άρτας, 46 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 42 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 8 στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Τα χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 2.249 νέα κρούσματα έπειτα από 148.844 τεστ. Παράλληλα είχαμε 30 θανάτους, ενώ οι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι 335, εκ των οποίων 294 (87.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (12.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ακόμη, έγιναν 206 εισαγωγές και δόθηκαν 161 εξιτήρια. Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.249, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 671.040 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.126 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.042 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 335 (61.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 294 (87.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (12.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +6.19%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τέλος, σε ότι αφορά την γεωγραφική κατανομή, ο ΕΟΔΥ, ανακοίνωσε για την Ήπειρο χθες, Πέμπτη, 40 νέα κρούσματα.

Από αυτά τα 26 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 7 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 4 στην Π.Ε. Πρέβεζας και 3 νέα κρούσματα είχαμε στην Π.Ε. Άρτας.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας