Προβληματισμός για τον συνωστισμό που προκαλείται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων – Πάνω από 36.200 οι νέες μολύνσεις χθες σε όλη τη χώρα
Νέα εκτόξευση κρουσμάτων σημειώθηκε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν 36.246 νέα κρούσματα έπειτα από 146.476 τεστ.
Παράλληλα, αύξηση είχαμε και στους θανάτους με 78, ενώ 615 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 36.246, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.294.741 (ημερήσια μεταβολή +2.9%), εκ των οποίων 50.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 217 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.000 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.990 θάνατοι. 1 Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615 (58.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 522 (84.88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15.12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.780 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 437 (ημερήσια μεταβολή +9.25%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 413 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 110 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στην Ήπειρο, χθες Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, κατέγραψε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 1.267 συνολικά. Από αυτά τα 643 εντοπίστηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 239 στην Π.Ε. Άρτας, 221 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 164 κρούσματα βρέθηκαν στην Π.Ε. Πρέβεζας
Συνωστισμός στα ΤΕΠ
Από την άλλη, κάτι παραπάνω από αναγκαία είναι η έκδοση και δημοσίευση στο ΦΕΚ της υπουργικής απόφασης, που θα εξειδικεύει αυτό που ανακοίνωσε πριν την Πρωτοχρονιά, η αναπλ. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ώστε να μπει ένα τέλος στις απαράδεκτες εικόνες του συνωστισμού εκατοντάδων πολιών έξω από τα ΤΕΠ κάθε νοσοκομείου στη χώρα.
Μέχρι πρότινος εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι που είχαν θετικό rapid, υποχρεούνταν να κάνουν μοριακό τεστ. Η αναπλ. υπουργός Υγείας κα Γκάγκα ανακοίνωσε πριν την Πρωτοχρονιά, ότι η επιβεβαίωση με μοριακό τεστ θα αφορά μόνον τους ανεμβολίαστους που νοσούν για πρώτη φορά.
Η ανακοίνωση αυτή όμως έμεινε σε προφορικό επίπεδο και τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας δεν είχε εξειδικευτεί σε υπουργική απόφαση, και το αλαλούμ με τις εικόνες συνωστισμού στα ΤΕΠ των νοσοκομείων γίνεται καθημερινά και μεγαλύτερο.
Εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι είτε θα πρέπει να περιμένουν ώρες στην ουρά έξω από τα ΤΕΠ για να καταχωρηθεί η νόσησή τους στο σύστημα και να κάνουν το μοριακό τεστ είτε να απευθυνθούν σε κάποιο ιδιωτικό εργαστήριο, όπου θα επιβαρυνθούν όμως με το κόστος του μοριακού τεστ.
Στα ΤΕΠ όμως των νοσοκομείων, όπου γίνεται εδώ και μήνες η διαδικασία, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων το αποτέλεσμα είναι να συσσωρεύονται και να συνωστίζονται για πολλές ώρες δεκάδες ή και εκατοντάδες θετικοί στον ιό, που βρίσκονται στον ίδιο χώρο μάλιστα με πολίτες που δε νοσούν και προσέρχονται στο νοσοκομείο για άλλες παθήσεις, αλλά και με τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά πρόκειται για μία «υγειονομική βόμβα», που είναι θέμα χρόνου να εκραγεί με απροσδιόριστες συνέπειες για τη λειτουργία των νοσοκομείων.
Εμπόδια
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ioannina TV, η αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ήπειρο και όχι μόνο στα Γιάννενα, τα οποία μέχρι και την Κυριακή σε διάστημα έξι ημερών κατέγραψαν 2.444 κρούσματα (!), είχε ως αποτέλεσμα το Εργαστήριο Μοριακού Ελέγχου να αδυνατεί να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος στον αριθμό των τεστ στα όποια κάνει ελέγχους PCR.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι από έναν αριθμό περίπου 300 – 350 τεστ καθημερινά, το Εργαστήριο τις τελευταίες ημέρες έφτασε να διενεργεί 850-900 μοριακούς ελέγχους για την επιβεβαίωση ή μη κρουσμάτων.
Μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή και άκρως ανησυχητική κατάσταση, αν υπάρχει κάτι ενθαρρυντικό και παρήγορο είναι, ότι τα χιλιάδες πλέον κρούσματα δεν αποτυπώνονται με επιπλέον πίεση στις νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία. Το μεσημέρι της Δευτέρας στη ΜΕΘ – covid του ΠΓΝΙ ήταν διασωληνωμένοι 12 ασθενείς με διαθεσιμότητα τεσσάρων κλινών, ενώ στις ΜΕΛ νοσηλεύονταν 35 ασθενείς.
Rapid test στην Περιφέρεια
Επίσης, μετά τον «πανικό» των προηγούμενων ημερών, μικρότερη ήταν χθες η αναμονή μπροστά από την Περιφέρεια, για ένα rapid test.
Μιλώντας στο Ioannina TV, πολίτες εξήγησαν πως πήγαν εκεί για να κάνουν έλεγχο είτε γιατί έχουν προγραμματίσει κάποια επίσκεψη είτε γιατί θέλουν να διαπιστώσουν εάν νοσούν και είναι ασυμπτωματικοί.
Πολλοί έχουν έρθει για τις γιορτές και πριν επισκεφθούν τους δικούς τους κάνουν έλεγχο ώστε να είναι βέβαιοι ότι δεν νοσούν για να μη μεταδώσουν τον ιό σε πρόσωπα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός είναι κυρίαρχος καθώς τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται και πλέον όλοι έχουν κάποιον που νοσεί και είναι είτε στο στενό είτε στο ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον.
Κρούσματα στο «Χατζηκώστα»
Εν τω μεταξύ, μετά από αρκετό καιρό, καταγράφονται κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό του Χατζηκώστα, όπου στην Παθολογική Κλινική εντοπίστηκαν έξι κρούσματα σε ειδικευόμενους ιατρούς, πέντε σε νοσηλευτικό προσωπικό και ένα σε διοικητικό.
Η Κλινική εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά με κάλυψη των κενών με εσωτερικές μετακινήσεις του προσωπικού.
Από δύο θανάτους νέων ανθρώπων σε ηλικία, που δεν είχαν εμβολιαστεί και κατέληξαν στο νοσοκομείο, συνοδεύτηκε η πρώτη ημέρα του χρόνου για την περιοχή των Ιωαννίνων. Ένας 46χρονος από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, πατέρας δύο παιδιών, νοσηλεύτηκε διασωληνωμένος για αρκετές ημέρες στο ΠΓΝΙ όμως δεν τα κατάφερε, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του και την τοπική κοινωνία, ενώ ακολούθησε μία 63χρονη από το Ανήλιο Μετσόβου, που επίσης δεν είχε εμβολιαστεί, η οποία όμως έφτασε στο νοσοκομείο σε πολύ άσχημη κατάσταση για την υγεία της, που ήταν σχεδόν αδύνατο να αναστραφεί.
Η Αγ. Νάκου
Χθες, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, μίλησε στο Ioannina TV, για την κατάσταση ξεκαθάρισε ότι η διασπορά αφορά όλες τις ηλικίες, ενώ υπάρχει μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά «νοσούν ολόκληρες οικογένειες» είπε χαρακτηριστικά.
Η αντιπεριφερειάρχης καθημερινά έρχεται σε τηλεφωνική επαφή με πολλούς πολίτες ενώ είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον ΕΟΔΥ και τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν είναι μεγάλος και πλέον χρειάζεται προσοχή καθώς έχει αυξηθεί η μεταδοτικότητα. «Καλώ όλους να τηρούν τα μέτρα και όταν αντιληφθούν «ύποπτα» συμπτώματα να αυτοπεριορίζονται ακόμη και αν το self ή το rapid βγαίνει αρνητικό. Εάν διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματα επιμένουν να κάνουν μοριακό έλεγχο και να αυτοπεριορίζονται».
Από την άλλη, τα ρεβεγιόν που σήμαναν περισσότερες συναντήσεις πολιτών, έχουν αρχίσει ήδη να δείχνουν τα αποτελέσματά τους ενώ η κορύφωση του πανδημικού κύματος αναμένεται να φανεί στο τέλος του μήνα με εκτιμήσεις επιστημόνων να κάνουν λόγο για πάνω από 50-60.000 χιλιάδες κρούσματα.
Μεγάλο ζητούμενο είναι η παραλλαγή «Όμικρον», που ευθύνεται για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων, να μην προκαλέσει τόσες νοσηλείες, σε ΜΕΘ και απλές κλίνες, όσες είχε επιφέρει η μετάλλαξη Δέλτα που, επίσης, πλήττει την Ελλάδα.
Για την αναμνηστική δόση
Τέλος, η ταχεία επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον» του κορωνοϊού έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο ο ΠΟΥ παραμένει αισιόδοξος, καθώς, όπως αναφέρει, το 2022 θα τελειώσει η οξεία φάση της πανδημίας.
Αυτό ανάφερε χθες κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Παρά τις μεταξύ τους διαφορές, όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότατα των εμβολίων για την «Όμικρον» είναι μειωμένη σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις δεν επαρκούν, ενώ άμεση προστασία προσφέρει η τρίτη δόση, ακόμη όμως δεν είναι γνωστή η διάρκειά της. Κατά 90%, πάντως, σύμφωνα με μελέτη από τη Μ. Βρετανία, η αναμνηστική δόση προφυλάσσει από το ενδεχόμενο εισαγωγής σε νοσοκομείο, είπε η κ. Θεοδωρίδου.
Η συμπτωματολογία επιβεβαιώνει μελέτες ότι ο ιός πολλαπλασιάζεται ταχύτατα στο ανώτερο αναπνευστικό, αλλά με βραδύτερο ρυθμό στους πνεύμονες. Η «Όμικρον», είπε, πιθανόν να συμβάλει στη θετική εξέλιξη και πορεία της πανδημίας.
Αναφέρθηκε επίσης στη συλλοίμωξη κορωνοϊού και γρίπης και είπε ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά θα έπρεπε επίσης να αποτελεί υπενθύμιση και για εμβολιασμό κατά της γρίπης.
Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας