Με αφορμή την επανέναρξη των σχολειών, από την Κυριακή το βράδυ έως και χθες το πρωί, είχαν εντοπισθεί σε όλη τη χώρα πάνω από 15.500 θετικά self test
Ο μεγαλύτερος ταυτόχρονος έλεγχος πληθυσμού κατά του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε χθες σε 1,6 εκατομμύρια ανθρώπους (τις προηγούμενες φορές στους ελέγχους των σχολείων ήταν μικρότερος ο αριθμός, καθώς έκαναν έλεγχο μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ πλέον και οι εμβολιασμένοι).
Και αυτό έγινε χάρη στη λειτουργία των σχολείων. Έχουν ήδη καταγραφεί έως χθες το πρωί 15.547 θετικά self test . Αν αυτά τα εν δυνάμει κρούσματα είχαν κολλήσει σε κοινωνικές δραστηριότητες π.χ. άλλα 10 άτομα το κάθε ένα, τότε θα είχαμε 155.000 κρούσματα, σχολιάζουν πηγές του υπ. Παιδείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας αυτά τα κρούσματα δεν θα είχαν βρεθεί αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Όλα αυτά τα χιλιάδες κρούσματα κυκλοφορούσαν στην κοινωνία χωρίς τα συγκεκριμένα πρόσωπα να έχουν ιδέα ότι είναι φορείς του ιού.
Κάθε τέτοιο εν δυνάμει κρούσμα που ανιχνεύεται μέσω του μηχανισμού του σελφ τεστ είναι άλλο ένα καθοριστικό βήμα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού όχι μόνο στη σχολική κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα. Άλλη μία απόδειξη ότι πέρα από τους αυτονόητους παιδαγωγικούς και ψυχοσυναισθηματικούς λόγους, η λειτουργία των σχολείων επιτελεί και πολύ σημαντικούς υγειονομικούς σκοπούς.
Έτσι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αφού στην περιοχή των Ιωαννίνων δεν παρατηρήθηκε με ένταση τουλάχιστον, η έλλειψη των self tests για τους μαθητές, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας η επιστροφή τους από τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, το μεγαλύτερο της πόλης των Ιωαννίνων, η συντριπτική πλειονότητα των γονέων που μίλησαν στο epirusonline και στο φακό του Ioannina TV, εμφανίστηκαν θετικά διακείμενοι στην επαναλειτουργία των σχολείων, με την προϋπόθεση των συχνών και επαναλαμβανόμενων τεστ για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Υπήρξαν ωστόσο και εκείνοι που δεν έκρυψαν τον προβληματισμό κα την ανησυχία τους, για τη χρονική στιγμή της επιστροφής, τονίζοντας, ότι θα μπορούσε να μετατεθεί η ημερομηνία επιστροφής στις τάξεις, για μία εβδομάδα τουλάχιστον.
Οι απόντες μαθητές και εκπαιδευτικοί
Παράλληλα, στην Ήπειρο 828 μαθητές επί του συνόλου των 41.000 περίπου δεν επέστρεψαν στα θρανία καθώς βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19, ενώ την ίδια ώρα συνολικά 161 εκπαιδευτικοί επί του συνόλου των 5.832,έμειναν εκτός αιθουσών σε όλη την Ήπειρο.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί ανήκουν τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός θετικών κρουσμάτων προέρχεται από το νομό Ιωαννίνων.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κωνσταντίνος Καμπουράκης μιλώντας για την κατάσταση έδωσε την εικόνα όλης της προετοιμασίας που υπήρξε από το Σαββατοκύριακο προκειμένου να υπάρχει ομαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.
Όπως ανέφερε, όλο το σαββατοκύριακο υπήρχε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Παιδείας ενώ η περιφερειακή διεύθυνση είχε στην διάθεσή της self test -2.220 για την πρωτοβάθμια και 1900 τεστ για την δευτεροβάθμια.
Έχοντας αυτόν τον αριθμό self test υπήρξε μια ασφάλεια καθώς είχαν κληθεί οι διευθυντές να πάρουν ικανό αριθμό και να έχουν στα σχολεία προκειμένου να δώσουν στους γονείς τεστ και να κάνουν τον έλεγχο τα παιδιά πριν μπουν στις σχολικές μονάδες.
«Τα τεστ δόθηκαν και αυτή την στιγμή έχουμε μειωμένα αποθέματα και ήδη έχουν στείλει σχετικά έγγραφα στο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες. Οι μαθητές πήραν τεστ για να καλύψουν τη Δευτέρα αλλά πρέπει να πάρουν και για τις άλλες ημέρες. Ελπίζουμε το Υπουργείο να κινήσει τις διαδικασίες και να σταλεί ο αριθμός των τεστ που χρειάζονται και για τους επόμενους ελέγχους», υπογράμμισε ο κ. Καμπουράκης.
Ένα ακόμη σοβαρό θέμα που καλούνται να διαχειριστούν οι περιφερειακές διευθύνσεις, είναι ο αριθμός των εκπαιδευτικών που νοσούν. «Ήταν αναμενόμενο να έχουμε μεγάλο αριθμό νοσούντων εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία μας έχουμε 89 εκπαιδευτικούς στις πρωτοβάθμιες και 105 στην δευτεροβάθμια σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου. Ήδη στείλαμε τα στοιχεία στο Υπουργείο και ζητάμε να καλυφθούν τα κενά», εξήγησε ο περιφερειακός διευθυντής.
Η Μ. Τζούφη
«Το μόνο μέτρο που έλαβε το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων, παρά την έξαρση της πανδημίας, είναι ένα επιπλέον self-test» τόνισε χθες η Μερόπη Τζούφη.
Η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε ότι το πρωτόκολλο του «50%+1» αποτελεί κυβερνητικό εφεύρημα και όχι απόφαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ενώ τόνισε πως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, τα τμήματα κλείνουν με 1 έως 2 κρούσματα. Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη να εγκατασταθούν, εντός των σχολείων, κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ ώστε να διενεργούν rapid-test με αξιόπιστο τρόπο.
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην επιβεβλημένη αραίωση των μαθητών, επισημαίνοντας πως το υπουργείο Παιδείας στοιβάζει26 παιδιά στα 40 τ.μ. μιας αίθουσας, καταστρατηγώντας κάθε μέτρο κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παρόμοια, αναφέρθηκε στο συγχρωτισμό που προκαλείται από τις υπεράριθμες μεταφορές μαθητών και φοιτητών στα ΜΜΜ.
Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για συστηματική έλλειψη προετοιμασίας, διαχειριστική ανεπάρκεια και προχειρότητα, υπογραμμίζοντας πως η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτελεί πλέον η «ανοσία της αγέλης».
Τέλος, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε πως είναι λανθασμένη η άποψη ότι η «Ο» είναι λιγότερο επικίνδυνη, παραπέμποντας στην πρόσφατη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και στο παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αυξημένη παρά την επικράτηση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.