Νέα εμπόδια προκύπτουν για τους λογιστές και φοροτεχνικούς, από την πρόθεση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης αντίστοιχα να εντάξουν στις ψηφιακές συναλλαγές των φορολογούμενων πολιτών και έναν ακόμη μοναδικό αριθμό, που θα φτάνει ως απάντηση με SMS στα κινητά τους τηλέφωνα, κάθε φορά που θα θέλουν να συνδεθούν με το taxis.
Ακριβώς όμως επειδή, όπως έχει αποδειχθεί, η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων πολιτών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, έχει εκχωρήσει τους κωδικούς τους στους λογιστές τους, η νέα αυτή πρόβλεψη, όχι μόνο θα δυσχεράνει την όποια διαδικασία εξυπηρέτησης, αλλά θα τινάξει στον αέρα το σύστημα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Λογιστών – Φοροτεχνικών Ιωαννίνων.
Ο κ. Μπέκας σε δηλώσεις του τόνισε, ότι οι κωδικοί είναι των πελατών και όχι των λογιστών, όμως ακριβώς επειδή οι λογιστές διεκπεραιώνουν τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις υποθέσεις των πελατών τους, αν εφαρμοστεί και αυτό το μέτρο, τότε η μόνη ασχολία των λογιστών θα είναι να αναζητούν στα κινητά τους τηλέφωνα τους πελάτες τους.
«Πρόκειται για το αντίστοιχο σύστημα με το e-banking, όπου για να ολοκληρωθεί η κάθε συναλλαγή έρχεται στο κινητό κάθε πολίτη, ένας κωδικός με SMS. Φανταστείτε δηλαδή, ότι θα πρέπει εμείς να ψάχνουμε τον πελάτη ώστε να μας δώσει και τον επιπλέον κωδικό για να μπούμε στο σύστημα. Αυτό που ζητάμε είναι οι λογιστικές συναλλαγές να γίνονται από τους λογιστές και από κανέναν άλλο», ανέφερε ο κ. Μπέκας.
Οι υποχρεώσεις των πολιτών
Εξάλλου, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου λήγουν οι προθεσμίες για διάφορες υποχρεώσεις των πολιτών κα των επιχειρήσεων, όπως τα τέλη κυκλοφορίας που α πρέπει να έχουν πληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Επίσης, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής αίτησης για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων. Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την επιλογή της ασφαλιστικής κατηγορίας του ΕΦΚΑ, στις 15 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία υποβολής του πόθεν έσχες για τους υπόχρεους, ενώ αίτημα παράτασης της προθεσμίας που λήγει στις 26 Νοταρίου για την ένταξη στη ρύθμιση των οφειλών λόγω covid, υποβάλλουν οι λογιστές και οι επιχειρήσεις.
Η περίοδος που αναφέρεται στη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών με 72 δόσεις είναι από 1 Μαρτίου του 2020 μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2021. Όμως η πανδημία όχι μόνο δεν τέλειωσε τον Αύγουστο, αλλά εξελίσσεται ακόμη και σήμερα και αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση από το υπουργείο και στην προθεσμία υποβολής της αίτησης, αλλά και στην περίοδο στην οποία αναφέρεται το πρόγραμμα.