Αύριο, Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, στις 13.00 συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.
Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί με τηλεδιάσκεψη, η οποία θα προβληθεί από το κανάλι της ΠΕΔ Ηπείρου στο Youtube.
Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με την επιβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων.
Δεύτερο θέμα είναι η συζήτηση και λήψη απόφασης για τις προτάσεις της ΠΕΔ Ηπείρου σχετικά με τον νέο τρόπο κατανομής των ΚΑΠ/ΣΑΤΑ.
Αναλυτικότερα και σε ότι έχει να κάνει με το τέλος ταφής απορριμμάτων, η πρώτη αυτή συζήτηση στην Ήπειρο, γίνεται έναν μήνα από την σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την εφαρμογή της απόφασης χωρίς άλλη καθυστέρηση από την 1η Ιανουαρίου.
Ακόμη και σήμερα όμως, το τοπίο παραμένει θολό σε πολλά σημεία, με αρκετούς δήμους να έχουν απευθυνθεί στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, ζητώντας διευκρινίσεις για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως είναι η κατανομή του τέλους, και πως αυτό καταλογίζεται και σε ποιους, ανάλογα με τη διαχείριση των απορριμμάτων που κάνει κάθε δήμος.
Τους προβληματισμούς αυτούς εξέφρασε και ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, σε χθεσινές του δηλώσεις, κάνοντας λόγο για μία αναμενόμενη εφαρμογή της απόφασης, που βρίσκει όμως απροετοίμαστη την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε ακόμη, πως ο δήμος Ζίτσας ήταν από τους πρώτους που έλεγαν εδώ και μήνες, ότι η διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο κόστους θα εκτοξευτεί και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί από τους δήμους, προς όφελος των δημοτών, που δε γίνεται να επιβαρυνθούν περαιτέρω.
Ο κ. Πλιάκος στάθηκε ωστόσο περισσότερο σε βασικά ερωτήματα που θα πρέπει και να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης αλλά και να απαντηθούν, όχι όμως από την ΠΕΔ, αλλά από τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων στην Ήπειρο.
«Αυτό που ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει, είναι ότι έχουμε δήμους δύο ταχυτήτων. Έχουμε δήμους που θάβουν μόνο το υπόλειμμα και δήμους που θάβουν το σύνολο των ποσοτήτων απορριμμάτων που παράγουν. Σε αυτήν την περίπτωση, ποιος θα αναλάβει το κόστος για το τέλος ταφής των ποσοτήτων από τους δήμους που δε μεταφέρουν τα απορρίμματα στο εργοστάσιο, αλλά ακόμη και σήμερα τα θάβουν στους ΧΥΤΑ;
Είναι πρωτίστως και καθαρά θέμα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και γι’ αυτό επιμένω, ότι εμείς θα πρέπει να το επιλύσουμε, πριν απευθυνθούμε, όπως κάναμε στο παρελθόν σε άλλους, για να λύσουν τα δικά μας θέματα και στη συνέχεια να τους κατηγορούμε γιατί ασχολήθηκαν.
Απαιτείται έντιμη και ειλικρινής διαχείριση των θεμάτων αυτών, με επίγνωση των δυσκολιών αλλά και της υποχρέωσης που έχουμε, να αναζητήσουμε τρόπους ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι δημότες μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλιάκος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αν υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού του κόστους, που καλούνται οι δήμοι σήμερα να μετακυλήσουν στους πολίτες, ο κ. Πλιάκος «έδειξε» προς την κατεύθυνση των λειτουργικών δαπανώ του Συνδέσμου Διαχείρισης Αποβλήτων στην Ήπειρο.
«Σύντομα, θα κληθούμε να συζητήσουμε και τον οικονομικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό του Συνδέσμου για το νέο έτος. Θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο να δούμε το κόστος λειτουργίας του ΑΣΔΑ για το 2021, σε σχέση με τις υπηρεσίες που ανέλαβε να φέρει σε πέρας και το έργο που έκανε. Αν υπάρχει αναντιστοιχία στο μέγεθος του παραγόμενου έργου με το κόστος, τότε θα πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να μην περάσει αυτό το κόστος στους πολίτες», ανέφερε ο κ. Πλιάκος.