Το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των παιδιών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω covid καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, νοσηλεύθηκε μόνο τον Ιανουάριο του 2022 στην ΜΕΛ Παίδων της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ – Κοντά στα 1.000 και πάλι τα κρούσματα, χθες στην Ήπειρο, 536 στα Γιάννενα
Την εξαιρετικά σημαντική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους, έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η μετάλλαξη «Όμικρον» κυριαρχεί στις συγκεκριμένες ηλικίες, ενώ εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των παιδιών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω covid καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, νοσηλεύθηκε μόνο τον Ιανουάριο του 2022 στην ΜΕΛ Παίδων της Παιδιατρικής Κλινικής.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Ioannina TV, η η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, Αικατερίνη Σιώμου, στη ΜΕΛ Παίδων του ΠΓΝΙ από τις αρχές του έτους, η συνήθης πληρότητα των κλινών φτάνει το 70% κατά μέσο όρο, ενώ το πρωί της Τρίτης, νοσηλεύονταν επτά παιδιά εκ των οποίων τα δύο ίσως και περισσότερα, θα έπαιρναν εξιτήριο.
«Η πλειονότητα των παιδιών που χρειάζονται νοσηλεία, παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και αντίστοιχη κλινική εικόνα, υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή», ανέφερε αρχικά η κα Σιώμου, που πρόσθεσε πως στο ΠΓΝΙ χρειάστηκε να νοσηλευτούν και δύο παιδιά που παρουσίασαν το φλεγμονώδες σύνδρομο, κάποιες ημέρες μετά τη νόσησή τους. Το ένα από τα δύο έχει πάρει ήδη εξιτήριο, ενώ το δεύτερο παρακολουθείται.
«Είναι εξαιρετικά αυξημένες οι εισαγωγές παιδιών για νοσηλεία, αλλά και για εξέταση, λόγω των συμπτωμάτων που παρουσιάζουν. Αυτό παρατηρείται σε όλη τη χώρα, όπου το 18% των νοσηλειών αφορούν παιδιά ηλικίας 5-19 ετών και ένα αντίστοιχο ποσοστό αφορά ηλικίες 20-49 ετών» σημείωσε.
Συμπτώματα και εμβολιασμός
Παράλληλα, χθες, η κα Σιώμου ρωτήθηκε για τα ύποπτα συμπτώματα που θα εμφανίζουν τα παιδιά κάποιες ημέρες μετά τη νόσησή τους και τα οποία θα πρέπει να προβληματίσουν τους γονείς και να τους οδηγήσουν στο να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.
«Είναι ένα σπάνιο σύνδρομο, με ποσοστό εμφάνισης κάτω του 1% επί του συνόλου των νοσούντων παιδιών, όμως ο κίνδυνος κακής έκβασης είναι σημαντικός. Αν και δεν είναι σαφές ακόμη το πότε εμφανίζεται, οι γονείς θα πρέπει να προσέχουν και να ζητούν ιατρική βοήθεια, όταν έχουμε επανεμφάνιση πυρετού για ένα 24ωρο, όταν ο πυρετός είναι υψηλός, σε συνδυασμό με γενικότερα κακή κλινική εικόνα και προβλήματα στο αναπνευστικό, στο γαστρεντερικό ή κάποια εξανθήματα».
Στη ΜΕΛ Παίδων του ΠΓΝΙ έχουν νοσηλευτεί και παιδιά που είναι πλήρως εμβολιασμένα, με την κα Σιώμου ωστόσο να τονίζει πως αποδεδειγμένα πια, το γνωρίζουν όλοι, ότι τα εμβόλια προστατεύουν τα ίδια τα παιδιά και έπειτα και το περιβάλλον τους. «Εμβολιάζουμε τα παιδιά για να τα προστατέψουμε και δεν τα θυσιάζουμε για τους ενήλικες», είπε με έμφαση η κα Σιώμου.
Τα χθεσινά κρούσματα
Εν τω μεταξύ, στους 108 ανέρχονται οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ, ενώ 524 ασθενείς νοσηλεύονται διασληνωμένοι.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν 22.889 νέα κρούσματα έπειτα από 511.462 τεστ, ενώ έγιναν 424 εισαγωγές και δόθηκαν 283 εξιτήρια.
Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.889, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.090.383 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 399 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.392 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 108, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.322 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 524 (61.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 84.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 407 (77.67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (22.33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.106 ασθενείς.
Oι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 424 (ημερήσια μεταβολή +16.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 462 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο, χθες ο ΕΟΔΥ, μετά από αρκετές ημέρες, κατέγραψε σχεδόν 1.000 νέα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, στην περιοχή εντοπίστηκαν την Τρίτη, 955 νέα κρούσματα εκ των οποίων τα 536 βρέθηκαν στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 167 στην Π.Ε. Άρτας, 140 στην Π.Ε. Πρέβεζας, ενώ είχαμε και 112 νέες μολύνσεις στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
Τέλος, αυξητικές τάσεις καταγράφει το ιικό φορτίο του κορονοϊού στα λύματα σε 6 από τις 13 περιφέρειες που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.
Ειδικότερα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στη Πάτρα (+177%), στο Ρέθυμνο (+31%) και στον Άγιο Νικόλαο (+38%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στα Ιωάννινα , στη Θεσσαλονίκη (+27%) και στην Αλεξανδρούπολη (+29%). Το ιικό φορτίο των αστικών
λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στην Ξάνθη (+7%), στη Λάρισα (+8%), στο Βόλο (+9%) και στην Αττική (-11%).
Την τελευταία εβδομάδα, δηλαδή από 31 Ιανουαρίου μέχρι και 6 Φεβρουαρίου, στα Ιωάννινα, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+13%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, από 24 έως και 30 Ιανουαρίου.
Βασίλης Λούπας