ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ – Εξηγήσεις Αλμπάνη για την μεταφορά στα Ιωάννινα

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Πρύτανης τους λόγους για τους οποίους η Σύγκλητος αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχθεί την πρόταση της Γ.Σ του Τμήματος Λογιστικής για τη μεταφορά του

 

Την στιγμή που οι αντιδράσεις συνεχίζονται και μάλιστα πλέον είναι αρκετά έντονες, χθες ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, έχοντας δίπλα του τον αντιπρύτανη, Σπύρο Γεωργάτο, έδωσαν στη δημοσιότητα τους λόγους για τους οποίους η Σύγκλητος αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχθεί την πρόταση της Γ.Σ του Τμήματος Λογιστικής για τη μεταφορά του από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα.

Αναφορικά δε με τις αντιδράσεις, αυτές να εξακολουθούν να είναι ισχυρές και έντονες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων στην Πρέβεζα.

Ο κ. Αλμπάνης επιχείρησε να διαχωρίσει τα ακαδημαϊκά ζητήματα από κάθε άλλο επιχείρημα, που προβάλλεται από τους τοπικούς φορείς, όπως είναι οι οικονομικές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία, από την επικείμενη μεταφορά του Τμήματος, αλλά και να διασκεδάσει κάποιες από τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί, σχετικά με τα προσωπικά κριτήρια και κίνητρα των καθηγητών του Τμήματος, που εισηγήθηκαν σχετικά.

«Τα θετικά που υπάρχουν για το Τμήμα είναι ότι υπάρχει αντικείμενο με εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι ένα αυτοδύναμο Τμήμα, με πληρότητα καθηγητών και με ελκυστικά μεταπτυχιακά προγράμματα. Υπάρχουν όμως και τα αρνητικά που είναι η μικρή επιλεξιμότητα υποψηφίων φοιτητών, μετά την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης και το ότι οι υποδομές, όπως η φοιτητική μέριμνα, η συγκοινωνία και η στέγαση στην Πρέβεζα, είναι προβληματική», ανέφερε αρχικά ο κ. Αλμπάνης για να προσθέσει πως στα κριτήρια ακαδημαϊκής βιωσιμότητας, το Τμήμα δεν έχει τύχη να παραμείνει ως έχει, από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

«Ουσιαστικά, η Σύγκλητος θέλησε με την απόφασή της αυτή, να προλάβει τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών από τους υποψήφιους φοιτητές, ώστε το Τμήμα να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο στα Ιωάννινα για το πρώτο έτος, ενώ από το δεύτερο έτος μέχρι και τους επί πτυχίω φοιτητές, θα εξακολουθήσει να λειτουργεί στην Πρέβεζα», πρόσθεσε.

Τόσο ο κ. Αλμπάνης, όσο και ο κ. Γεωργάτος επιχειρώντας να απαντήσουν στις αντιδράσεις που σχετίζονται με την υποβάθμιση του ενδιαφέροντος του Πανεπιστημίου για την Ήπειρο, πλην των Ιωαννίνων και της Άρτας, τόνισαν, ότι το Πανεπιστήμιο θα εξακολουθήσει να είναι παρόν στην Πρέβεζα, ακόμη κι όταν το Τμήμα μεταφερθεί. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε το Τμήμα Λογιστικής να χαθεί, αλλά το θέλουμε να συμπληρώσει τη Σχολή Θετικών Επιστημών. Αυτό δε σημαίνει, ότι θα φύγει το Πανεπιστήμιο από την Πρέβεζα, γιατί μπορεί να είναι εκεί με διάφορους τρόπους, όπως με Θερινά Σχολεία, με τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά και με συνέδρια. Το Πανεπιστήμιο είναι πυλώνας ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας και της Ηπείρου, όμως η κύρια αποστολή του είναι να εκπαιδεύσει νέους σε υψηλό επίπεδο, με έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία», τόνισε ο κ. Αλμπάνης.

Ο κ. Γεωργάτος από την πλευρά του στάθηκε στη στάση του αντιπεριφερειάρχη κ. Ιωάννου, του δημάρχου Πρέβεζας κ. Γεωργάκου και του βουλευτή κ. Μπάρκα στη συνεδρίαση, λέγοντας, ότι οι θέσεις τους καυτηριάστηκαν από όλους τους παριστάμενους.

Το Τμήμα Γεωπονίας

Σε ερωτήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Αλμπάνης κλήθηκε να απαντήσει στους λόγους για τους οποίους δεν έχει γίνει ακόμη, αντίστοιχη συζήτηση και για άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου, όπως η Γεωπονική της Άρτας που αντιμετωπίζει τα ίδια ίσως και μεγαλύτερα προβλήματα ακαδημαϊκής βιωσιμότητας.

«Ο πρώτος λόγος είναι πως η έδρα της Σχολής βρίσκεται στην Άρτα και όχι στα Ιωάννινα και επίσης, πως στην Άρτα, το Τμήμα διαθέτει εκτάσεις απαραίτητες για την υλοποίηση του προγράμματος σπουδών. Προφανώς και στην πανεπιστημιούπολη υπάρχουν δυσκολίες στέγασης, όμως αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις και πιστεύω ότι εντός διμήνου θα τις έχουμε βρει. Η πρότασή μας για τη συνένωση του Τμήματος σχετίζεται με τη συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου με το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, κάτι που μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη αξία και πλεονεκτήματα στο μέλλον, με κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα. Πρακτικά, δε θέλουμε να υποστεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλες απώλειες σε αριθμό φοιτητών, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, γιατί αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοδότησή του, στη φήμη κι την ελκυστικότητά του», κατέληξε ο κ. Αλμπάνης.