Για θέματα της επικαιρότητας μίλησε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Δημήτρης Δημητρίου.
Ειδικότερα, ζήτησε αρχικά άμεση ενίσχυση με συγκεκριμένα μέτρα για να κρατηθεί η επιχειρηματικότητα και να μην υπάρξουν τρομερές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται πάνω από το κόκκινο και μόνο εκείνοι γνωρίζουν πως τα καταφέρνουν αφού πλέον όχι μόνο οι πρώτες ύλες και τα αγαθά, έχουν αυξηθεί και το κόστος λειτουργίας τους, χαρακτηριστικά παραδείγματα μικρές επιχειρήσεις εστίασης με ενοίκιο 700 ευρώ μηνιαίως καλούνται να πληρώσουν πάνω από 3000 ευρώ στη ΔΕΗ ενώ μεγαλύτερες έχουν αύξηση στους λογαριασμούς τους χιλιάδες ευρώ τριπλάσιους σε σχέση με τους αντίστοιχους της προηγούμενης μέτρησης και με τη ρήτρα αναπροσαρμογής να ξεπερνά το 60% των λογαριασμών τους» τονίζει ο κ. Δημητρίου και προτείνει τα εξής:
● Να δοθούν παρατάσεις σε όλες τις καταληκτικές ημερομηνίες ρυθμίσεων όπως αυτή των 72 δόσεων χρεών covid που λήγουν στις 28 Φεβρουαρίου ενώ ταυτόχρονα πρέπει να επανεξεταστεί και ο αριθμός δόσεων με αύξηση το λιγότερο και ανάλογα τα χρέη της κάθε επιχείρησης τις 120 δόσεις.
● Γενναίες επιδοτήσεις στο ενεργειακό κόστος τουλάχιστον στο 75%.
● Σημαντικές μειώσεις στους Ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων.
● Μειώσεις των δεικτών ΦΠΑ και κυρίως στα βασικά αγαθά από το 13% στο 6%.
● Επανένταξη στις αρχικές ρυθμίσεις στο ΚΕΑΟ όσων τις έχουν απολέσει χωρίς πέναλτι επαναφοράς στο αρχικό χρέος και προκαταβολή της τρέχουσας δόσης και όχι των δόσεων που έχουν απολεστεί με μεταφορά αυτών στο τέλος της ρύθμισης.
● Έγκαιρη παρέμβαση της κυβέρνησης στο Ταμείο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους που τρέχει τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επιτάχυνση διαδικασιών για ολοκλήρωση και ένταξη στον εξωδικαστικό όσων έχουν αιτηθεί και τηρούν τα κριτήρια για να μη παραμένουν εγκλωβισμένοι από τον Ιούνιο του 2021 που έχει ξεκινήσει για να μη χάσουν όπως ισχύει από τον Νοέμβριο του 2021 τα σπίτια τους αλλά και τα επαγγελματικά ακίνητα τους.
● Άμεσες παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα για την χρηματοδότηση κυρίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που έχει μείνει εκτός των τελευταία χρόνια. Παρεμβάσεις και δημιουργία ταμείου για αυτές έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση με πιο ευέλικτα κριτήρια για να επιβιώσουν και να έχουν μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία.
Για τους αγρότες
Αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα ο κ. Δημητρίου στηρίζει τα αιτήματα των αγροτών και ξεκαθαρίζει ότι είναι συνδεδεμένος με άλλους κλάδους που επηρεάζονται από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία
«…μετά από 12 ώρες εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τα σιτηρά αυξήθηκαν μόνο χθες το σημειώνω 5,6 % αντιλαμβάνεστε τι αυξήσεις θα έχουμε τις επόμενες ημέρες. Με τον πρωτογενή τομέα είναι διασυνδεδεμένοι κλάδοι της εστίασης , της μεταποίησης, της εμπορίας όπως και μια σειρά άλλων κλάδων που στηρίζονται μέσω των επενδυτικών project που υλοποιούν οι επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα και αντιλαμβάνεστε τι οικονομικό ντόμινο θα προκληθεί».
Το Τμήμα Λογιστικής Πρέβεζας
Στην τοποθέτηση του κ. Δημητρίου, αναφέρθηκε χθες και στο κλείσιμο του Τμήματος Λογιστικής στην Πρέβεζα και την μεταφορά του στα Ιωάννινα.
«Εμείς είμαστε Επιμελητήριο Ιωαννίνων αλλά συμμετέχουμε και στο Περιφερειακό συμβούλιο που υπάρχει με τα άλλα τρία της Ηπείρου και άρα παρακολουθούμε το θέμα και στο επόμενο συμβούλιο θα θέσω το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Πρέπει να κάνουμε ένα Focus και στους άλλους τρεις νομούς που και εκεί υπάρχει επιχειρηματικότητα και η οικονομία αυτών των περιοχών βάλλεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να γίνει μια συνολικότερη συζήτηση με το ΠΕΣΗΠ και τις Πρυτανικές αρχές για να εξεταστούν όλα εκείνα τα δεδομένα, οι δυνατότητες της κάθε περιοχής έτσι ώστε να αποφασιστεί και δημιουργηθούν τα ανάλογα τμήματα(υποδομές υπάρχουν) και στις άλλες περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου για να μη φτάσουμε στο σημείο το επόμενο διάστημα να συζητάμε για κλείσιμο και άλλων σχολών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το Euroferry Olympia
Τέλος, εξέφρασε τη λύπη του για την ανείπωτη τραγωδία από την φωτιά στο πλοίο «Euroferry Olympia» και ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές στα λιμάνια της χώρας αλλά και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας να λάβουν όλες εκείνες τις αποφάσεις και να ακολουθήσουν απόλυτα τα προβλεπόμενα.
«Δεν είναι δυνατόν απλοί πολίτες, εργαζόμενοι επιχειρήσεων οδηγοί φορτηγών, επιχειρηματίες να στοιβάζονται με κίνδυνο την ζωή τους σε πλοία σαν το «Euroferry Olympia» στο βωμό του κέρδους των πλοιοκτητών» είπε.