ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ – Μηνύματα ελπίδας για μια νέα αφετηρία

Τι αναφέρουν στα Αναστάσιμα μηνύματά τους οι Αλ. Καχριμάνης, Μ. Ελισάφ, Μ. Πλιάκος, Κ. Καψάλης, Ν. Εξάρχου, Χρ. Τσιρογιάννης, Γ. Λώλος, Θ. Μπέγκας και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα»

 

Με επίκαιρα μηνύματα για την πανδημία, αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αιρετοί της Ηπείρου, στέλνουν τις Αναστάσιμες και Πασχαλινές τους ευχές προς όλους τους πολίτες της περιοχής.

Αναστάσιμα μηνύματα απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα»

Αναυτικά τα μηνύματα έχουν ως εξής:

 

Αλέξανδρος Καχριμάνης

«Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες, φίλοι επισκέπτες της Ηπείρου, με ανάμικτα συναισθήματα γιορτάζουμε το φετινό Πάσχα.

Τη χαρά της ελευθερίας από την πανδημία του κορωνοϊού, σκιάζει  η βαριά σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και οι μεγάλες επιπτώσεις του σε όλο τον κόσμο. Η σκέψη μας βρίσκεται στα εκατομμύρια ξεριζωμένων πολιτών της Ουκρανίας για τους οποίους η Ήπειρος άνοιξε τη φιλόξενη αγκαλιά της.

Οι δύο μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις έθεσαν σε δοκιμασία τις αντοχές του πλανήτη και  έκαναν  πιο επιτακτική, πιο άμεση την επίδειξη της μέγιστης δυνατής αλληλεγγύης.

Αποδείχτηκε στην πράξη ότι κανένας, όσο ισχυρός και αν αισθάνεται, τελικά δεν είναι άτρωτος, αλλά χρειάζεται τη στήριξη του διπλανού του, της κοινωνίας γενικότερα. Αυτό  είναι και το βαθύτερο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού: Η αγάπη είναι εκείνη που ανοίγει το δρόμο για έναν καλύτερο κόσμο, που  μας κάνει καλύτερους ως άτομα και ως κοινωνία. Στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολλές δύσκολοι περίοδοι.

Πάντοτε όμως ακολουθούσαν  περίοδοι ειρήνης, ευημερίας και προόδου. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Τα Άγια Πάθη  πρέπει να μας δίνουν μήνυμα υπομονής, αλλά και  προσμονής ενός λαμπροφόρου μέλλοντος, όπως διδάσκει η Ανάσταση του Θεανθρώπου. Οι διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις δεν άφησαν ανεπηρέαστη την πατρίδα μας, την Ήπειρο. Αρκετοί από τους σχεδιασμούς μας έμειναν πίσω, καθώς δόθηκε προτεραιότητα στην αντιμετώπιση  των επιπτώσεων της πανδημίας και άλλων  άμεσων αναγκών για τη βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.

Παρά ταύτα, προχωρήσαμε και προχωρούμε μεγάλες παρεμβάσεις που αναδεικνύουν την Ήπειρο, που δημιουργούν ένα ευνοϊκό κλίμα για ανάπτυξη. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες. Κατανοούμε τις ανησυχίες που υπάρχουν στην κοινωνία. Βλέπουμε την αγωνία των συμπατριωτών μας για το άμεσο μέλλον. Όμως σήμερα είναι ημέρα χαράς και διδαγμάτων. Τη σταύρωση του Χριστού ακολούθησε η Ανάσταση. Τα φρικτά πάθη, η χαρά και η αγαλλίαση. Η ακολουθία αυτή ισχύει και στη ζωή μας.

Αυτές τις ώρες ας αφήσουμε στην άκρη ό,τι μας βασανίζει, ό,τι μας ανησυχεί και ας γιορτάσουμε τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, με ταπείνωση, αγάπη, αλληλεγγύη. Με την προσδοκία για μια πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία, χωρίς διχασμούς και αχρείαστους πολέμους. Είθε η φετινή εβδομάδα των παθών να είναι η τελευταία για την πατρίδα μας και τον κόσμο όλο και ο Αναστάς Κύριος να χαρίσει   Ειρήνη, Υγεία, ατομική, οικογενειακή και συλλογική ευτυχία… Χριστός Ανέστη – Χρόνια Πολλά».

 

Μωυσής Ελισάφ

«“Πάσχα Κυρίου Πάσχα. Πάσχα πανσεβάσμιον ημίν ανέτειλε”. Αλλά να το πούμε εξ αρχής: Δεν πρόκειται για μια απλή γιορτή. Είναι “η μία των Σαββάτων, η βασιλίς και κυρία, εορτή εορτών και πανήγυρις εστί πανηγύρεων”. Και πάνω απ’ όλα είναι ένα μήνυμα άφθαρτο από το χρόνο, αν  και συχνά – συχνότατα δυστυχώς ανεπίδοτο: “Αναστάσεως ημέρα και λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα”.

Ένα μήνυμα διαρκές και πανανθρώπινο. Ένα μήνυμα δυστυχώς περισσότερο από επίκαιρο σήμερα που το εφιαλτικό χνώτο της βίας διεμβολίζει για μια ακόμη φορά αναπάντεχα την οικουμένη ολόκληρη.

Αλλά και σε αυτό το σκότος που διανύουμε το μήνυμα της Ανάστασης και μόνο μπορεί να δώσει μια αύρα ανακούφισης στις μέρες μας.  «Χριστέ, ο τάφος σου, η πηγή της ημών αναστάσεως». Ανάσταση μια λέξη απλή, αλλά ταυτόχρονα και μεγαλειώδης. Και κάτι περισσότερο. Εξαιρετικά επίκαιρη. Αρκεί να θυμόμαστε ότι το χαρμόσυνο νέο μιας  Ανάστασης  προϋποθέτει τον προηγηθέντα θάνατο. Που σημαίνει ότι και η  ελπίδα  προϋποθέτει την απελπισία. Όπως και η ημέρα προϋποθέτει τη νύχτα. Πράγματι ίσως πρέπει να δεχτούμε ότι καμιά δυστυχία, τόσο για το άτομο, όσο και για μια κοινότητα, τελικά δεν καταλήγει πάντοτε ανώφελη. Και η πιο ανυπόφορη μπορεί να οδηγήσει σε μια σωτήρια εγρήγορση. Τόσο ο άνθρωπος όσο και οι κοινωνίες μπροστά στο κίνδυνο του αφανισμού μπορούν να αναδειχτούν σε ήρωες.

Διαθέτουν, θα λέγαμε δίκην γονιδιακής καταβολής την αντίσταση κατά του αφανισμού τους. Έτσι μετά από μια απαξίωση των πάντων  μπορούν – και οφείλουν – να επιχειρήσουν τη σωτήρια θέσμιση νέων αξιών προκειμένου να επιβιώσουν. Ο άνθρωπος γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε  ένα πρόβλημα  μέσα στις συμπεριφορές που το γέννησαν. Πρέπει συνεπώς να αλλάξει ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς ώστε να μπορεί να αναζητηθεί η λύση. Το μήνυμα της Αναστάσεως προφανώς παραμένει απλό, αλλά και μεγαλειώδες: “λαμπρυνθώμεν τη πανηγύρει και αλλήλους περιπτυξώμεθα”».

 

Μιχάλης Πλιάκος

«Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες, η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα, ας φωτίσει τις καρδιές μας και ας αποτελέσει για όλους μας  ανεξάντλητη πηγή δύναμης για να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες και να προχωρήσουμε μπροστά με πίστη και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον.

Φέτος, θα γιορτάσουμε τις Άγιες Μέρες με λιγότερα μέτρα και περισσότερη ελευθερία διατηρώντας όμως την υπευθυνότητα και τη δέουσα προσοχή χωρίς  να αψηφήσουμε τους κινδύνους της πανδημίας που ακόμη καραδοκούν.

Έχοντας δίπλα μας και πάλι τα αγαπημένα μας πρόσωπα ας προχωρήσουμε για τη δική μας προσωπική ανάταση, χωρίς να ξεχνάμε και εκείνους  που «έφυγαν» από κοντά μας. Η καθημερινότητα που βιώνουμε δεν παύει να είναι δύσκολη, λόγω της πανδημίας, αλλά και των οικονομικών συνθηκών που δημιουργούνται εξαιτίας του ζοφερού διεθνούς σκηνικού.

Δεν πρέπει όμως να λυγίσουμε. Άλλωστε Σταυρός χωρίς Ανάσταση αλλά και Ανάσταση χωρίς Σταυρό δε γίνονται, εξάλλου αυτό μας διδάσκει η κορύφωση  του Θείου Δράματος. Έχοντας την χαρά της Αναστάσεως βαθιά μέσα στις καρδιές μας, να σταθούμε όρθιοι και σε αυτή τη δοκιμασία και με πνεύμα ενότητας, αλληλεγγύης και συνεργασίας να προχωρήσουμε στο αύριο. Εύχομαι ολόψυχα σε όλες και όλους σας, στους απανταχού Ηπειρώτες. Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση».

 

Κώστας Καψάλης

«Αγαπητές συνδημότισσες, αγαπητοί συνδημότες, το Αναστάσιμο μήνυμα αποτελεί μια νέα αφετηρία, μια νέα αρχή που όλοι έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η ανθρωπότητα.

Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει αλλά αυτή η πολύμορφη κρίση θα πρέπει να μας θυμίζει τα σημαντικά και ουσιώδη που είναι η υγεία, η αγάπη, η ειρήνη και η αλληλεγγύη. Εύχομαι το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης να φέρει την αγάπη στις καρδιές όλων μας και να μας προσφέρει πρόοδο, υγεία, ευημερία και αισιοδοξία.

Φίλες και φίλοι. Όλοι μας σηκώνουμε αυτή τη δύσκολη ώρα το δικό μας «Σταυρό» αλλά το βάρος πάντα γίνεται μικρότερο όταν μοιράζεται…

Σας στέλνω τις πιο θερμές μου ευχές για Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη. Χρόνια πολλά».

 

Νίκος Εξάρχου

«Το φως της Ανάστασης ας φωτίσει τις καρδιές μας στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο με αγάπη, σεβασμό και αλληλεγγύη. Χρόνια Πολλά! Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!».

 

Χρήστος Τσιρογιάννης

«Αγαπητοί μου συμπολίτες, εύχομαι να γιορτάσουμε αυτές τις ημέρες με υγεία και αγάπη, στηρίζοντας τον διπλανό μας, όπως ακριβώς μας διδάσκει η θυσία του Θεανθρώπου. Το αναστάσιμο μήνυμα, η ανίκητη λάμψη της Αναστάσεως, να διαλύσει ξανά κάθε σκοτάδι. Χρόνια Πολλά! Καλό Πάσχα».

 

Γιάννης Λώλος

«Οι Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα μας προτρέπουν να αναλογισθούμε το νόημα της θυσίας του Κυρίου και να σταθούμε δίπλα στον πάσχοντα συνάνθρωπο με ανθρωπιά κι αλληλεγγύη.

Πάσχα σημαίνει πέρασμα και είναι ευτύχημα που φέτος η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης μας βρίσκει να πραγματοποιούμε σταθερά το πέρασμά μας προς την ομαλότητα ,που μας στέρησε η πανδημία. Παρότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και η κρίσιμη πραγματικότητα του πολέμου παρεμβάλει νέα δεδομένα, με οδηγό μας τη θυσία του Χριστού υπέρ της ανθρωπότητας, θα συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για την ευημερία του τόπου μας, επιβεβαιώνοντας πως στο τέλος κάθε Γολγοθά, έρχεται η Ανάσταση.

Αντλώντας δύναμη και αισιοδοξία από την Ανάσταση του Κυρίου, αυτό το Πάσχα ας γίνουμε όλοι κοινωνοί της ανιδιοτελούς αγάπης του Χριστού και ας σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Ως Δήμος συνεχίζουμε να είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τους αδύναμους και να δώσουμε ελπίδα στην κοινωνία μας. Με δύναμη ψυχής και ομόνοια, μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τις εποχής! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους με Υγεία, Αγάπη και παγκόσμια Ειρήνη!».

 

Θωμάς Μπέγκας

«Εύχομαι από καρδιάς, σε όλους τους συμπολίτες μας Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα. Με αισιοδοξία και αλληλεγγύη επιβάλλεται σήμερα να υπερβούμε τις δυσκολίες και να χτίσουμε κάτι νέο, δημιουργικό και ελπιδοφόρο. Η ανιδιοτελής και αληθινή αγάπη του Χριστού προς τον συνάνθρωπο, μας δίνει δύναμη, αποτελώντας παράλληλα διαχρονικό και επίκαιρο παράδειγμα προς όλους όσοι θέλουμε να ενεργούμε υπεύθυνα και συλλογικά.

Αυτό είναι και το μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου, μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για όλους τους Χριστιανούς, για όλο τον κόσμο. Ας σταθούμε λοιπόν όρθιοι, δυνατοί, ενωμένοι και αλληλέγγυοι για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Ως επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», αυτό για το οποίο θέλω να διαβεβαιώσω του συνδημότες μου, είναι ότι συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για το καλό του τόπου. Για να υπερβούμε την κρίση όμως, απαραίτητη είναι η συνεργασία όλων.

Στις άγιες ημέρες που διανύουμε, οφείλουμε όλοι να πορευόμαστε ενωμένοι και μονιασμένοι, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο. Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Οι μάχες του αύριο να είναι μάχες για την ευημερία της ανθρωπότητας. Εύχομαι Καλή Ανάσταση σε όλους σας».

 

«Γιάννενα Τώρα»

«Η Δημοτική Παράταξη «Γιάννενα Τώρα»» εύχεται στους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου Ιωαννιτών καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα. Το Πάσχα είναι γιορτή μεγάλης χαράς και ελπίδας, είναι η γιορτή που σηματοδοτεί την ελευθερία του ανθρώπου από τα δεσμά του φόβου του θανάτου και οδηγεί σε πνευματική αναδημιουργία, θέτοντας τα θεμέλια για έναν καλύτερο κόσμο, γεμάτο αγάπη, αλληλεγγύη και αδερφοσύνη.

Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο φόβος έχει φωλιάσει βαθιά στην ψυχή μας και έχει αναδυθεί ως κινητήριος μοχλός κάθε ατομικής και συλλογικής δράσης, καθιστώντας το άτομο αδύνατο να σκεφτεί και να πράξει λογικά. Καθώς ο φόβος συγκαταλέγεται στα πάθη και είναι περισσότερο κοινωνική ή συλλογική εμπειρία παρά μια ατομική κατάσταση, με την Ανάσταση του Κυρίου ας επέλθει πνευματική ανάσταση για να λυτρωθεί η ανθρωπότητα από κάθε αόρατο ή ορατό φόβο που επιχειρεί να υποδουλώσει τις ψυχές μας. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα».