Αρνητική αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προπονητή του Ολυμπιακού, μετά το ματς με τον ΠΑΣ – Σ. Ερντέμ: «Θέλω να φτιάξουμε ένα success story στον ΠΑΣ»
Για τέσσερα ροζ φύλλα αγώνος, στα επόμενα τέσσερα ματς σε πρωτάθλημα και κύπελλο θα αγωνιστεί ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ WBC, με την ομάδα της Σελέν Ερντέμ να υποκύπτει φυσιολογικά στην ανωτερότητα του πρωταθλητή Ολυμπιακού, στο παιχνίδι που έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου στο ΣΕΦ για την Α1 κατηγορία γυναικών.
Η ομάδα της Σελέν Ερντέμ παρατάχθηκε χωρίς την αμερικανίδα Κέρναλ που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας μετά τον τραυματισμό με τον Αθηναϊκό και προτιμήθηκε να μείνει εκτός ώστε να είναι έτοιμη στα αμέσως επόμενα κρίσιμα παιχνίδια με τους Πάνθηρες Καβάλας την Τετάρτη για το Κύπελλο και την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου και με τον ΠΑΟΚ την ερχόμενη αγωνιστική για το πρωτάθλημα στο Νέο Κλειστό.
Ο ΠΑΣ φάνηκε ωστόσο εξαιρετικά ανταγωνιστικός στο πρώτο ημίχρονο βρίσκοντας σουτ από μέση και μακρινή απόσταση με πρωταγωνίστριες την Άρτσερ και τη Σαρηγιαννίδου αντίστοιχα.
Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με τον Ολυμπιακό μπροστά με 25-17 και το ημίχρονο 43-33. Η κατάρρευση όμως των φιλοξενούμενων ήρθε στο τρίτο δεκάλεπτο όπου το επιμέρους σκορ ήταν 27-5 με το παιχνίδι να αποκτά διαδικαστικό χαρακτήρα μέχρι το τέλος και το τελικό 91-54.
Δεκάλεπτα: 25-17, 43-33, 70-38, 91-54,
Ολυμπιακός (Νίκλας): Χέμπε 20(2), Αγραφιώτη, Πηλακούτα 8, Κυριακούδη, Σύρρα 8, Καρλάφτη 15(3), Λάμπερτ 4, Δίελα 7(1), Κολλάτου 2, Τόμπιν 27.
ΠΑΣ Γιάννινα (Ερντέμ): Δαμουλάκη 7, Γκρίφιθ 5(1), Γιωτίτσα, Σαρηγιαννίδου 12(2), Δούρβα 8(2), Παπανικολάου, Ξανθοπούλου 2, Θεοδώρου, Άρτσερ 20.
Αρνητική εντύπωση
Στα αξιοσημείωτα, οι απαράδεκτες δηλώσεις του προπονητή του Ολυμπιακού κ. Νίκλα μετά το τέλος του αγώνα, για την παρουσία της προπονήτριας του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ Σελέν Ερντέμ στον πάγκο της γιαννιώτικης ομάδας, με τη δήθεν επίκληση των γραφειοκρατικών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ώστε να αποκτήσει και τυπικά την άδεια για να κάθεται στον πάγκο του ΠΑΣ ως πρώτη προπονήτρια.
Δηλώσεις που έγιναν από τον προπονητή του πρωταθλητή Ελλάδας σε μία αναμέτρηση ομάδων με τεράστια διαφορά δυναμικότητας και προφανώς και διαφορετικούς στόχους, υποτιμώντας ξεκάθαρα όμως μία επαρχιακή ομάδα που αποτελεί από τις ελάχιστες εξαιρέσεις του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ που δίνει διαφορετικό νόημα στο πρωτάθλημα, με την παρουσία και τη συνέπειά της τα τελευταία έξι χρόνια.
Δηλώσεις που επιπλέον αποτελούν προσβολή της νοημοσύνης όσων ασχολούνται με το γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα που γνωρίζουν πολύ καλά και τη σημασία, αλλά και τη δημοσιότητα που απέκτησε ξαφνικά το ελληνικό πρωτάθλημα σε διεθνές επίπεδο με την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του ΠΑΣ από την Τουρκάλα προπονήτρια. Φαίνεται όμως, ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από την πρόσληψη της κας Ερντέμ, γιατί ακόμη και η προπονητική στο γυναικείο μπάσκετ στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστικά ενός «κλειστού κλαμπ» για πολύ λίγους…
Ο κ. Νίκλας αφού έδωσε συγχαρητήρια στα Γιάννενα για τη σημαντική προσπάθεια που κάνουν είπε: «Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι όταν κάποιο παιχνίδι διέπεται από κάποιους κανόνες, όπως κι εγώ πρέπει να τους ακολουθώ, όλοι πρέπει να τους ακολουθούμε για το καλό του γυναικείου μπάσκετ, χωρίς να υπάρχει “δεν πειράζει» ή χωρίς να υπάρχει “πάμε παρακάτω”. Δε θέλω να πω κάτι άλλο συγκεκριμένο. Θέλω να προστατέψω και τη δουλειά μου και την ομάδα μου χωρίς να ζητάω κάτι παράλογο, χωρίς να γκρινιάζω για κάτι διαφορετικό. Αλλά νομίζω, ότι η κατεύθυνση όσον αφορά στους κανόνες πρέπει να είναι συγκεκριμένη για όλους, χωρίς εξαιρέσεις», είπε ο κ. Νίκλας προκαλώντας απορίες και ερωτήματα, τα οποία ίσως κληθεί να απαντήσει, διευκρινίζοντας και τι εννοούσε στο παιχνίδι του β’ γύρου στα Γιάννενα και μιλώντας συγκεκριμένα και όχι αόριστα.
Η συνέντευξη της Ερντέμ
Η προπονήτρια του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ στο μεταξύ παραχώρησε συνέντευξη στα «Νέα» όπου μίλησε για την απόφασή της να έρθει στην Ελλάδα, για τον ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, τους στόχους που έχει θέσει, αλλά και για την καθημερινότητά της.
«Η πρόταση από τον ΠΑΣ ήρθε ξαφνικά στα χέρια μου, αλλά την αποδέχθηκα χωρίς πολλή σκέψη. Παρακολούθησα έναν αγώνα του κι αμέσως είπα ότι πρέπει να δουλέψω σε αυτή την ομάδα και αυτή την πόλη. Ανοίγω ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα μου, για πρώτη φορά εκτός Τουρκίας κι έχω την ευκαιρία να αποκτήσω περισσότερες εμπειρίες και να εξελιχθώ επαγγελματικά. To ελληνικό πρωτάθλημα είναι πιο ανταγωνιστικό απ’ όσο φαίνεται. Ξεχωρίζει για την ευφυΐα των προπονητών του, την έμφασή τους στην τακτική και την ενέργεια των παικτριών του. Από την άλλη ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μια ομάδα με δυνατότητες και θέλω να την οδηγήσω στην κορυφή. Θέλω να φτιάξουμε ένα success story εδώ και είμαι ενθουσιασμένη με αυτή την προοπτική.
Πάντα πίστευα ότι ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους. Και πράγματι, βλέπω πόσο θερμά με έχουν υποδεχθεί όλοι εδώ. Οι άνθρωποι της ομάδας, οι παίκτριες, ο κόσμος με έχουν κάνει να νιώσω πολύ άνετα. Υπάρχει μαχητικό πνεύμα στα Γιάννενα, που μου ταιριάζει απόλυτα. Κι έπειτα, ο τρόπος ζωής εδώ είναι αρκετά κοντά στον δικό μας. Δεν έχουν περάσει ούτε δέκα μέρες, αλλά ήδη λέω ευτυχώς που ήρθα εδώ».
Η προπονητική είναι δουλειά για άνδρες ή για γυναίκες, ρωτήθηκε στη συνέχεια η προπονήτρια του ΠΑΣ.
«Είναι, πράγματι, δύσκολο να κερδίσεις τον σεβασμό και να αποδείξεις την προπονητική σου αξία όταν είσαι γυναίκα. Ωστόσο, προσπαθώ να μετατρέπω κάθε δυσκολία σε ευκαιρία. Πάντα αντιμετώπιζα σεξισμό, αλλά αυτό με έκανε ακόμα πιο δυνατή και φιλόδοξη. Δεν τα παράτησα ποτέ, γιατί έπρεπε να είμαι παράδειγμα για εκατοντάδες γυναίκες συναδέλφους μου, για τις οποίες ένιωθα υπεύθυνη. Πάντα δούλευα και συνεχίζω να δουλεύω πιο σκληρά από οποιονδήποτε άλλο για να αποδείξω ότι μια γυναίκα προπονήτρια μπορεί να είναι καλύτερη από έναν άνδρα. Στο γήπεδο κατάφερα να υπερβώ τις προκαταλήψεις, αφήνοντας τις ικανότητές μου να μιλήσουν. Και πιστεύω ότι με τις επιτυχίες μου βοηθώ να αλλάξει αυτή η αντίληψη. Επικοινωνώ εύκολα με τις παίκτριες και προσπαθώ όσο μπορώ να είναι επιτυχημένες όχι μόνο μέσα στο γήπεδο, αλλά και στη ζωή τους. Δίνω έμφαση στο ομαδικό παιχνίδι. Είμαι πειθαρχημένη, δημιουργική, φιλόδοξη, εργατική και πάντα έτοιμη για νέες προκλήσεις. Δεν τα παρατάω ποτέ, είμαι μαχητική».