Χριστούγεννα υπό την απειλή της «Όμικρον»

Προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα ενόψει εορτών καθώς η νέα μετάλλαξη παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα ενώ καταγράφεται μετάδοση και σε εμβολιασμένους, όπως επίσης και αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης στους νοσήσαντες – Υπό εξέταση νέα αυστηρά μέτρα από τις επόμενες κιόλας ημέρες

 

Σημαντικά βήματα στους εμβολιασμούς γίνονται το τελευταίο διάστημα, τη στιγμή που η νέα μετάλλαξη «Όμικρον», απειλεί τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην χώρα μας.

Αναφορικά με το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, στην χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσαν τα τελευταία στοιχεία.

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και τα παιδιά με τη συνοδεία των γονέων κάνουν ένα πολύ σημαντικό βήμα με τον εμβολιασμό. Αναφερόμενη στα δεδομένα για τον εμβολιασμό από το CDC, μέχρι τις 10/12 είχαν χορηγηθεί πάνω από 7 εκατ. δόσεις εμβολίου της Pfizer σε παιδιά ηλικία 5 – 11 ετών. Καταγράφηκαν 3.233 αναφορές με μέση ηλικίας τα 7 έτη. Η πλειοψηφία από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που κατεγράφησαν ήταν πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός, κόπωση, κεφαλαγία και μυαλγία. Οι περισσότερες ήταν ήπιες και παρωδικές.

Η μεταδοτικότητα της «Όμικρον»

Όσον αφορά τη μετάλλαξη «Όμικρον», η κα Θεοδωρίδου επεσήμανε πως παρουσιάζεται αυξημένη μεταδοτικότητα, «με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε δύο περίπου ημέρες».

Παράλληλα, καταγράφεται μετάδοση και σε εμβολιασμένους, όπως επίσης και αυξημένος κίνδυνος επαναλοίμωξης στους νοσήσαντες.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τη σοβαρότητα της νόσου είναι ακόμη περιορισμένα, ωστόσο τα στοιχεία από τη Νότιο Αφρική είναι αισιόδοξα. Τα άτομα που εισάγονται στο Νοσοκομείο είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και η θνητότητα μικρή σε σχέση με το προηγούμενο κύμα. Ερωτηματικό μπαίνει αν αυτά θα ισχύσουν για τα κράτη της Ευρώπης, καθώς δεν γνωρίζουμε πως θα επιδράσει ο ιός σε μεγαλύτερα των 50 ετών άτομα.

Αναφερόμενη στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της «Όμικρον» είπε ότι σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού. Σε δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση τρίτης δόσης επανέρχεται σε υψηλή θέση η αρχική άμυνα του οργανισμού, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και έστειλε μήνυμα ώστε «οι μέρες των Χριστουγέννων να φέρουν αγάπη, συμφιλίωση, παρηγοριά, υγεία και ελπίδα για το μέλλον».

Ο Σ. Τσιόδρας

Εξάλλου, το ενδεχόμενο να υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής «Όμικρον» μέσα στο κύμα της μετάλλαξης «Δέλτα» που ήδη επικρατεί στη χώρα μας, άφησε ανοιχτό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας χθες σε ενημερωτική εκδήλωση για τον κορωνοϊό, που οργάνωσε η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως είπε, «η κατάσταση στην Ευρώπη μάς ανησυχεί, μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον στην Ευρώπη γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση και αν χρειαστεί να προταθούν επιπλέον μέτρα». Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ωστόσο ότι τις ημέρες των γιορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε το όφελος των εμβολιασμών παραμένει υψηλό όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στα παιδιά τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σωθεί λόγω του εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή, στα 26 ανέβασε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας χθες στην ίδια διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση.

Οι μολύνσεις από τη νέα μετάλλαξη εντοπίζονται σε Κρήτη, Λακωνία και Αττική, κάποιες δε από αυτές δεν σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό ή συρροή, αλλά προέρχονται μέσα από την κοινότητα. Οι περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί είναι σε διαρκή παρακολούθηση για να ελεγχθεί-αξιολογηθεί αν τυχόν μεταβολή στην τοπική διασπορά οφείλεται στην Όμικρον. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από τα 26 κρούσματα δεν σχετίζονται με ταξίδι σε χώρα, που είχε αυξημένη επιδημιολογική εικόνα, αλλά είναι διασπορά στην κοινότητα. Εκτιμάται έτσι ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε πολλά περισσότερα.

Όπως ανέφερε ο κ. Ζαούτης η μετάλλαξη αυτή είναι πιο μεταδοτική, «αλλά μένει να δούμε αν έχει αυξημένη νοσηρότητα. Μέχρι στιγμής πάντως φαίνεται να συνδέεται με πιο ήπια συμπτώματα».

«Παράθυρο» για υποχρεωτικά τεστ και στους εμβολιασμένους

Τέλος, ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτική η διενέργεια rapid test και από τους εμβολιασμένους προκειμένου να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους «κάποιες από τις ημέρες των εορτών» άφησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σημείωσε δε πως αν το μέτρο τεθεί σε εφαρμογή το κόστος του τεστ «θα το επιβαρύνεται ο πολίτης». «Ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα δεχθούμε ενδεχομένως για κάποιες από τις μέρες των εορτών, εκεί που θα παρατηρηθεί πολύ μεγάλη προσέλευση για τη διασκέδαση σε κλειστούς χώρους, αν κριθεί αναγκαίο, ένα τέτοιο μέτρο θα το συζητήσουμε και θα το ανακοινώσουμε έγκαιρα» ανέφερε συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ερωτηθείς ποιος θα καλύπτει το κόστος του τεστ ο κ. Οικονόμου απάντησε πως «αν κριθεί απαραίτητο ένα τέτοιο μέτρο να τεθεί σε εφαρμογή θα το επιβαρύνεται ο πολίτης που θα επισκέπτεται χώρους όπου απαιτείται τεστ».

«Η δυναμική της Όμικρον και τα νέα δεδομένα ενδέχεται να μας αναγκάσουν να πάρουμε τέτοια μέτρα για την προστασία και των εμβολιασμένων» πρόσθεσε, εξηγώντας το σκεπτικό της κυβέρνησης.

«Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο βάσει του οποίου προχωρούμε με ισχυρές συστάσεις και για συχνούς ελέγχους. Σημειακές παρεμβάσεις σε ό,τι αφορά τους ελέγχους ενδεχομένως κριθούν απαραίτητο και αναγκαίο να γίνουν και θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα εφόσον η επιτροπή συνεδριάσει και γνωμοδοτήσει» είπε.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας