ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ – Τρίτη διαδοχική αύξηση, «κλείδωσε» στα 780 ευρώ

Η νέα αύξηση, που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου, θα συμπαρασύρει όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό – Τι ισχύει για τις τριετίες, ποια είναι τα 19 επιδόματα που αυξάνονται

 

Στα 780 ευρώ διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, όπως ανακοίνωσε, το πρωί της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση προχωράει στην τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%», είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι από την 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 780 ευρώ από τα 650 ευρώ που ήταν το 2019. «Κάτι που σημαίνει πως από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν 3 επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων», συμπλήρωσε.

Η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, το ύψος του κατώτατου μισθού ανέρχεται «στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας». «Είναι ωστόσο μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας», συμπλήρωσε.

«Δεν έχω αυταπάτες, ξέρω ότι οι αμοιβές στη χώρα μας είναι ακόμα χαμηλές ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Το ακούω συνέχεια, ειδικά από νέους και νέες που τα βγάζουν δύσκολα πέρα», πρόσθεσε αναφέροντας πως η «νέα αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα». «Σίγουρα όμως προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση, και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», είπε.

«Ταυτόχρονα θέλω να επισημάνω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μια αναπτυξιακή δυναμική, η ανεργία υποχωρεί σταθερά, οι φόροι εξακολουθούν να μειώνονται. Τώρα κατά συνέπεια είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του βασικού μισθού γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Πόσους επηρεάζει η αύξηση

«Δίκαια» και «σημαντική» χαρακτήρισε, λίγη ώρα μετά την Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.

Η αύξηση από τα 713 ευρώ στα 780 ευρώ «επιβάλλεται από τις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων αλλά και στηρίζεται από την δυναμική που έχει αναπτύξει τα τελευταία τέσσερα χρόνια η οικονομία», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι λαμβάνει υπόψη αφενός το χρέος στήριξης των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε συνθήκες αυξημένου εισαγόμενου πληθωρισμού. Αλλά λαμβάνει υπόψη και τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως είπε.

Συνοψίζοντας τα στοιχεία που ισχύουν μέχρι σήμερα ο κ. Χατζηδάκης είπε:

– Ο κατώτατος μισθός σήμερα είναι 713 ευρώ το μήνα, αυξημένος κατά 10% σε σύγκριση με το 2019. Αν τον μετρήσουμε σε 12 μηνιαίες καταβολές, είναι 832 ευρώ το μήνα.

– 585.000 εργαζόμενοι καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό, σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο «Εργάνη».

– Ο αριθμός 585.000 είναι μειωμένος κατά 60.000 σε σχέση με το 2021.

– Τα περασμένα χρόνια αυξήθηκε και ο μέσος μισθός, κατά 12,4% σε σχέση με το 2019 (από 1.046 ευρώ στα 1.176 ευρώ).

Οι παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση ήταν:

– Η ανεργία που μειώνεται, στο 10,8% τον Ιανουάριο του 2023.

– Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.

– Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, με χαμηλότερους ρυθμούς. Προβλέπεται ανάπτυξη περίπου 2%.

– Ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, αν και θα αποκλιμακωθεί και θα είναι περίπου στο 5%.

– Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και τους μισθούς.

Σε σύγκριση με τα 650 ευρώ που ήταν το 2019, «η τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού σημαίνει αύξηση 20% τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Αν λογαριάσουμε τον κατώτατο μισθό σε 12μηνη βάση και βάλουμε μέσα και τα δώρα, όπως γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, είναι 910 ευρώ σε 12μηνη βάση. Η αύξηση αυτή σημαίνει ότι σε σχέση με το 2019 τώρα υπάρχει κατώτατος μισθός 152 ευρώ παραπάνω ανά εργαζόμενο».

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό, αφού καταβληθούν φόροι και εισφορές δηλαδή, το 2019 έμεναν στον εργαζόμενο 548 ευρώ, ενώ τώρα 667 ευρώ (σε 14 καταβολές). Σε 12μηνη βάση, ο καθαρός μισθός ήταν το 2019 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ. Οι εργαζόμενοι δηλαδή που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν με τη νέα αύξηση 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση, εξήγησε ο υπουργός Εργασίας.

Αυτό σημαίνει, επίσης, είπε ο κ. Χατζηδάκης οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό έβαζαν στην τσέπη τους το 2019, 7667 ευρώ, και από 1ης Απριλίου θα βάζουν 9.336 ευρώ με άλλα λόγια θα βάζουν 1669 ευρώ περισσότερα ή αύξηση 21,8%.

Τι ισχύει για τριετίες

και επιδόματα

Το καθεστώς με τις τριετίες για τους εργαζόμενους που δεν συμπλήρωσαν τριετία το 2012 θα αλλάξει «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%», όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως αυτό εξαρτάται από την πορεία της χώρας. «Δεν υπάρχει κάποιος αυτοματισμός για τη μείωση της ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με κατώτατο μισθό και είχαν συμπληρώσει τριετία το 2012, έχουν επιπλέον αυξήσεις που για αυτούς που έχουν τρεις τριετίες σημαίνει παραπάνω μισθό έως και 30%.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα. Συνολικά αυξάνονται 19 επιδόματα. Το σύνολο των επιδομάτων που αυξάνονται, είναι τα εξής:

1. Ειδική παροχή μητρότητας : Κατώτατος μισθός

2. Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός

3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα

4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα

5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα

6. Επίσχεσης Εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα

7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί

8. Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια

9. Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια

10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια

11. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια

12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας

13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας

14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομησθίου

15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού

16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός

17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο

18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού

19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας