ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – Κοντά στα 9.000 κρούσματα η Ελλάδα

Νέο αρνητικό ρεκόρ χθες, με 8.613 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 165 στην Π.Ε. Ιωαννίνων

Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώθηκε χθες στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8.613 νέα κρούσματα έπειτα από 636.213 τεστ. Παράλληλα 46 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 486 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, εκ των οποίων  408 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ακόμη, έγιναν 411 εισαγωγές και δόθηκαν 256 εξιτήρια. Αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.613, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 801.208 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.341 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (61.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16.05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.364 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 (ημερήσια μεταβολή +0.98%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 373 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στην Ήπειρο
Στην Ήπειρο χθες, ο ΕΟΔΥ, κατέγραψε συνολικά 277 νέες μολύνσεις. Στην Π.Ε. Ιωαννίνων εντοπίστηκαν 165 νέα κρούσματα, 45 στην Π.Ε. Άρτας, 38 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 29 νέα κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Παράλληλα, σύμφωνα, με όσα δήλωσε χθες η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου «νοσούν κατ’ εξοχήν ανεμβολίαστοι αλλά και εμβολιασμένοι οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα».
Η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη όπως και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Νοσούν από μωρά λίγων μηνών μέχρι και ηλικιωμένοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νάκου απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων καθώς η κατάσταση δυσκολεύει και για τα νοσοκομεία.
Στην εκπαίδευση
Την ίδια ώρα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ηπείρου, Κ. Καμπουράκης, ρωτήθηκε για την κατάσταση στα σχολεία της περιοχής.
Ο κ. Καμπουράκης ξεκαθάρισε ότι τα κρούσματα δεν είναι πολλά στην περιοχή της Ηπείρου ενώ το ίδιο ισχύει και για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Κάλεσε τους γονείς/κηδεμόνες να μιλήσουν εκ νέου στα παιδιά τους για την ανάγκη τήρησης των μέτρων, την χρήση μάσκας αλλά και τις αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούν και στα διαλείμματα.
Ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε ότι ακόμη οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τον καλό αερισμό των αιθουσών ενώ θα πρέπει να διενεργούνται τα τεστ και τα αποτελέσματα να δηλώνονται στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί για να έχουν πρόσβαση οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και να έχουν πλήρη εικόνα των ελέγχων.
«Δεν χρειάζεται πανικός και ανησυχία. Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι μεγάλος και υπάρχει από όλους μια εγρήγορση. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς θέλουμε να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία και η δια ζώσης εκπαίδευση. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία τους και είναι κρίμα. Θέλουμε οι μαθητές να είναι στον φυσικό τους χώρο που είναι το σχολείο. Με τους συμμαθητές τους να έχουν καθημερινή επικοινωνία και φυσικά με τους εκπαιδευτικούς» είπε.
Τέλος, προγραμματίζονται ενημερώσεις με την συμμετοχή ειδικών ώστε παιδιά, γονείς αλλά όλη η σχολική κοινότητα να ενημερωθεί από τους ειδικούς για τα οφέλη του εμβολιασμού και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί στις μικρότερες ηλικίες. Ουσιαστικά, οι ειδικοί θα κληθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να λύσουν απορίες σχετικά με τα εμβόλια.
«Είναι μια διαδικασία που οργανώνουμε καιρό ώστε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό και την ασφάλεια των εμβολίων» κατέληξε ο κ. Καμπουράκης.